Risicovolle vermogenscategorieën gingen massaal in de verkoop in juni, blijkt uit de fund flow cijfers van Morningstar. Opkomende-markten aandelen en obligaties werden gedumpt, evenals high yield obligaties en Europese en Japanse aandelen.
Maar niet alle fondsbeleggers waren even risico-avers, want de categorieën Amerikaanse large-cap aandelenfondsen, wereldwijde groeifondsen en technologiefondsen mochten zich verheugen in fikse instroom.
Defensieve aandelensectoren werden dus ingeruild tegen groeifondsen. Dat geeft aan dat beleggers vertrouwen hebben in een aanhoudende economische groei in de Verenigde Staten en dat ze voorzichtig zijn ten aanzien van Europa en opkomende markten.
De uistroom was zoveel groter dan de instroom dat er per saldo 10,5 miljard euro uit beleggingsfondsen (open-end fondsen en Exchange Traded Funds samen) stroomde. Daarmee was dit de slechtste maand sinds juni 2013.
Obligatiefondsen zagen per saldo 11 miljard euro verdwijnen en aandelenfondsen 6 miljard euro. Allocatiefondsen boekten onder de streep wel instroom, maar die lag op het laagste niveau sinds december 2016.
Bij de grondstoffondsen droogde de vraag naar fondsen in edelmetalen op, terwijl die dit jaar tot dusver juist goed hadden gescoord. Alleen energiefondsen waren gevraagd. Voor de categorie betekende dit alles per saldo uitstroom en dat is voor het eerst sinds februari 2018.
Bekijk in onderstaande tabel de fondsstromen per brede categoriegroep:
(klik op tabel voor vergroting)
Actief versus passief
De eerdere opgaande lijn bij passieve aandelenfondsen (open-end indexfondsen en ETF's) werd doorbroken door een netto-uitstroom van 3,6 miljard euro, waarmee juni de eerste negatieve maand voor aandelentrackers is sinds mei 2016. Daarvoor waren in de eerste plaats de opend-end indexfondsen verantwoordelijk en in mindere mate ETF's. Eurozone aandelen, opkomende-markten aandelen en Japanse aandelen hadden het zwaar te verduren.
Ook actieve aandelenfondsen kenden per saldo uitstroom, maar die was met 2,5 miljard euro alleszins kleiner dan de uitstroom bij passief. Echter, actieve aandelenfondsen gericht op de technologiesector en wereldwijde groei compenseerden de uitstroom enigszins.
Voor passieve obligatiefondsen was juni een positieve maand met 2,2 miljard euro netto-instroom. EUR en USD staatsobligaties waren het meest in trek en passieve opkomende-markten obligatiefondsen deden het ook goed.
De actieve obligatiefondsen aan de andere kant deden het juist slecht met een netto-uitstroom van 13,2 miljard euro. High yield en opkomende markten hadden het zwaar.
Bekijk in onderstaande tabel de onderverdeling van de fondsstromen tussen actief en passief:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom op fondscategorie-niveau
Bij de categorieën met de hoogste instroom gaat de categorie US large-cap aandelen gemengd aan kop. Dat weerspiegelt het optimisme bij beleggers over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Beleggers staken meer nieuw geld in passieve aandelenfondsen dan in actieve, maar beide kensen netto-instroom. De instroom in alleen al iShares Core S&P 500 ETF van bijna 850 miljoen euro, was al goed voor bijna 40% van de instroom in deze categorie.
Bij de aandelensector technologie waren het juist die actieve fondsen die het leeuwendeel van de instroom binnenhaalden. De technologiesector doet het goed op momentum, maar ook zien steeds meer beleggers die aantrekkelijke fundamentals van deze sector als een reden om te kopen. Aangezien de meeste van deze bedrijven Amerikaanse bedrijven zijn, verklaart de sector ook de vraag naar Amerikaanse groeifondsen.
Bekijk hier de cijfers per fondscategorie:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorieën die uitstroom laten zien, doen dat zowel aan actieve als passieve zijde. Dat toont aan dat het besluit om te verkopen in de eerste plaats is genomen op basis van asset allocatie. Aandelenbeleggers keerden zich af van opkomende-markten aandelen (ruim 3,3 miljard uitstroom), Japanse en Europese large-cap aandelen (respectievelijk 1,6 en 1,5 miljard euro uitstroom) Flexibele obligaties waren ook uit de gratie.
De categorie Wereldwijde Aandelen Inkomen kende voor de negende maand op rij uitstroom. In de categorie kende alleen al DWS Top Dividende, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, 199 miljoen uitstroom, waarmee het voor dit jaar tot dusver uitkomt op 1,26 miljard euro uitstroom.
Ook andere fondsspecifieke kwesties hadden grote effecten op hun categorie. De categorie wereldwijde opkomende-markten aandelen bijvoorbeeld werd geraakt door uistroom uit de UBS ETF Emerging Markets (Bronze rated) die 576 miljoen euro zag wegstromen.
Bekijk hier de uitstroom per fondscategorie:
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom per fondshuis
De Nederlandse verzekeraar ASR voert de lijst aan van hoogste instroom in het actieve segment dankzij Amerikaanse large-cap aandelenfondsen en euro obligatieproducten die respectievelijk 838 miljoen en 620 miljoen euro binnenbrachten.
Natixis zakte van de koppositie naar plek twee dankzij wederom sterke verkoop van de Britse dochter H20 Asset Management, die gespecialiseerd is in Alternatives en 1,1 miljard euro ophaalde. Begin mei heeft H20 Asset Management de soft close van twee wereldwijde macro-fondsen aangekondigd wegens de hoge instroom. Er komt een 5% entry fee op de fondsen H20 Multistrategies en H20 Vivace ingaande per 1 juli.
Danske Invest haalde ruim 2 miljard euro op met zijn obligatieproducten. Daarbij moet opgemerkt worden dat Danske Invest fondsen bijna uitsluitend in de Nordics-landen worden gedistribueerd.
Bij de aanbieders van passieve producten gaat iShares aan kop met 1,3 miljard euro netto-instroom. De passieve aandelenproducten waren in trek, vooral Amerikaanse large-cap gemengd aandelen fondsen die ruim 1 miljard euro ophaalden.
Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom per fondshuis
Pimco voert de lijst aan van fondshuizen met de meeste uitstroom aan actieve zijde. Dat kwam wederom door uitstroom uit het vlaggenschipfonds Pimco GIS Income dat 2,6 miljard euro verloor. Een maand eerder ging er ook al 2,5 miljard euro uit.
BlackRock zag vermogen wegvloeien uit zijn aandelenproducten waarbij Europese large cap aandelenproducten het hardst werden geraakt.
Aan de passieve kant zorgden onttrekkingen uit zijn vier Japan-fondsen ervoor dat Xtrackers de lijst aanvoert. De X MSCI Japan ETF (Bronze rated) zag 465 miljoen euro wegstromen.
Bekijk hier de uitstroom in actief en passief per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Grootste fondsen
Het wordt eentonig, maar het grootste actieve fonds is per eind juni opnieuw Pimco GIS Income, ondanks vijf maanden op rij van netto-uitstroom. Na eerdere sterke prestaties, keren beleggers het nu de rug toe vanwege de blootstelling aan risicovollere obligatiecategorieën.
Nummer twee AP7 Aktiefond uit Zweden loopt verder in op de lijstaanvoerder omdat de instroom (1,3 miljard euro) zelfs toenam ten opzichte van een maand eerder.
M&G Optimal Income Fund, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, beleefde na vele maanden van instroom in juni een mand van netto-uitstroom, voor het eerst sinds november 2016.
Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind juni 2018:
(klik op tabel voor vergroting)
Bij de passieve fondsen blijft iShares Core S&P 500 ETF (Gold rated) de grootste, en het fonds liep weer verder uit op zijn belager, de Vanguard S&P 500 ETF. De iShares ETF kende over mei namelijk instroom van ruim 800 miljoen euro, terwijl de Vanguard ETF juist 73 miljoen uitstroom moest slikken.
De nummer drie, iShares Core MSCI World ETF, verstevigde zijn positie dankzij 140 miljoen euro aan nieuwe instroom.
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- Fund flows mei: beleggers vluchten door zorgen over stabiliteit
- Fund flows april: fondsbeleggers blijven voorzichtig