Britse aandelen goedkoop door Brexit-zorgen, fundamentals sterk

Zorgen over de gevolgen van de Brexit drukken de koersen van Britse aandelen. Maar het negatieve sentiment doet geen recht aan de fundamentals die nog altijd sterk zijn en dat ook voldoende zullen blijven. Dat maakt Britse aandelen momenteel aantrekkelijk gewaardeerd.

Robert van den Oever 20 augustus, 2018 | 9:56
Facebook Twitter LinkedIn

Terwijl de onderhandelingen over de Brexit piepend en schurend gaande zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, hebben de breed gedragen zorgen over de aanstaande uittreding onmiskenbaar invloed op de Britse aandelenmarkt. Want die is in mineur. Veel beleggers keren zich af van Britse aandelen en hebben uitstroom van kapitaal op gang gebracht met koersdalingen tot gevolg.

De positieve keerzijde daarvan is dat Britse aandelen aantrekkelijker gewaardeerd zijn geworden. De Londense beurs is nu goedkoper in vergelijking met de Europese en Amerikaanse beurzen. Daarom analyseert Morningstar in hoeverre de nervositeit rond Britse aandelen te maken heeft met de fundamentals of dat die echt alleen maar gevoed wordt door sentiment.

Waardering
Allereerst de waardering. Britse aandelen zijn nu gemiddeld 30-45% goedkoper dan Amerikaanse aandelen, die we al een tijdje aan de dure kant vinden. Maar het VK is niet alleen goedkoper dan de VS, maar ook goedkoper dan China, Zwitserland, Portugal, Ierland en zelfs Mexico. Op basis van waardering is het te verwachten toekomstig rendement van Britse aandelen veel groter dan van andere regio's, zo laat onderstaande tabel zien:

MIM GIS aug 2018 Brexit Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Multinationals
Als we het hebben over Britse aandelen, dan gaat het niet om alleen de Britse economie, maar om een breder bereik, want de Britse beurs telt tal van multinationals die veel omzet en winst van buiten het Verenigd Koninkrijk halen, tot wel 70%. Voor de kleinere bedrijven ligt dat percentage rond de 40%. Britse aandelen zijn dus helemaal niet volledig afhankelijk van de Britse economie en daarmee ook niet zozeer van de effecten van de Brexit.

Morningstar is dan ook van mening dat de omzet- en winstontwikkeling van Britse bedrijven, hun fundamentals, sterk zullen blijven. Onderstaande grafiek laat dat zien. De perioden van afnemende winstontwikkeling waren vooral te wijten aan de fluctuaties op de grondstoffenmarkt en aan de grote energie- en mijnbouwbedrijven, waarvan er een aantal aan de Britse beurs genoteerd staan.

MIM GIS aug 2018 Brexit Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

Risico is afgenomen
Een andere manier om te kijken naar de gezondheid van het Britse bedrijfsleven is het verschil tussen het rendement op eigen vermogen en de winstmarges van Britse bedrijven. Hoe groter het verschil tussen die twee, hoe groter het risico. Onderstaande grafiek laat zien dat dat risico in het verleden vaker groter is geweest dan nu het geval is:

MIM GIS aug 2018 Brexit Exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Angsten
Met de fundamentals, de kwaliteit van de bedrijven, is dus niet zoveel mis. Het probleem zit hem in de angsten rond de Brexit, het sentiment. Los van het politiek gekrakeel zijn sommige zorgen financieel gedreven en valide. Zoals de vrees voor kapitaalvlucht uit het VK en drastsisch afnemende investeringen in de economie, die het bedrijfsleven langdurig kunnen schaden. De economie kan ook geraakt worden door vlucht van arbeid, dus Europeanen die het land vaarwel zeggen en ook Britten die hun heil elders zoeken, zodat de werkende bevolking krimpt.

De meest actuele en reële zorg is dat de nieuwe verhouding tot Europa leidt tot hogere importtarieven en allerlei handelsbelemmeringen die wederzijdse handel schaden en de economie afremmen.

Hogere heffingen op importen in het VK kunnen omzetstagnatie en winstdruk veroorzaken op de Britse binnenlandse economie. Dat kan de hoogte en de houdbaarheid van dividenden aantasten. Nog een stap verder kan een lagere kwaliteitsbeoordeling van Britse bedrijven hun kapitaalkosten opjagen.

Korte-termijneffect
Een negatief korte-termijneffect op de Britse economie is zeer wel denkbaar, maar Morningstar acht het niet waarschijnlijk dat er een structurele noemenswaardige achteruitgang zal plaatsvinden. Vanuit risico-rendementsperspectief is er nog voldoende rendement te halen ook als het risico iets toeneemt, zo blijkt uit diverse scenario's die Morningstar heeft getest.

Dus hoewel er onzekerheid heerst rondom de Brexit, is die nogal gehyped. Dat negatieve sentiment is ingeprijsd in aandelen van multinationals die daar lang niet zoveel effect van zullen ondervinden. Vanuit de lange-termijngedachte van Morningstar biedt dat juist een kans.

Bekijk ook deze video waarin Morningstar's Mike Coop, Head of Multi-Asset Portfolio Management EMEA, zijn visie op Britse aandelen toelicht:

 

Lees meer:

- Wat nu met de FAANG-aandelen?

- Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large-cap aandelen

- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten