We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Dit zijn sectorfondsen waar Morningstar wél van overtuigd is

Morningstar is in het algemeen geen fan is van sectorfondsen, en we zijn dus kritisch op de toegevoegde waarde van sectorfondsen. Maar er bestaan heus wel sectorfondsen waar we een positieve opinie over hebben. Daarom drie voorbeelden van zulke fondsen.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 september, 2018 | 11:47
Facebook Twitter LinkedIn

In een eerdere column getiteld De zin en onzin van sectorfondsen (klik hier om die te lezen) heb ik uiteengezet waarom Morningstar in het algemeen geen fan is van sectorfondsen. Sectorfondsen geven beleggers blootstelling aan sectoren waar een goed gespreide portefeuille al blootstelling aan heeft en ze zijn gemiddeld genomen onnodig duurder dan generieke fondsen. Bovendien worden ze vaak geïntroduceerd wanneer een sector populair is onder beleggers, wat in het verleden vaker samenviel met een piek in de betreffende sector, waardoor beleggers instappen op het hoogtepunt.

Hoewel we dus kritisch zijn op de toegevoegde waarde van sectorfondsen, betekent dat niet dat er helemaal geen sectorfondsen bestaan waar we een positieve opinie over hebben. Er zijn een aantal sectorfondsen die naar onze mening hun toegevoegde waarde voor beleggers duidelijk hebben bewezen, en een aantal van deze fondsen wil ik graag nader toelichten.

Robeco Global Consumer Trends Equities
Robeco is een fondshuis dat aan het begin van de eeuw diverse traditionele sectorfondsen aanbood. Fondsen die zich richtte op een specifieke sector, zoals Robeco Telecom, Robeco IT Services en Robeco Consumer Trends. In 2009 nam het fondshuis de traditionele sectorfondsen op de schop, en werden de drie genoemde fondsen samengevoegd in een thematisch beleggingsfonds Robeco Global Consumer Trends Equities, dat zich richt op diverse consumententrends in de wereld.

Het resultaat van deze koerswijziging is dat nauw afgebakende sectorfondsen zijn ingeruild voor een breder thematisch fonds. Binnen een beperkt universum van een traditioneel sectorfonds met bijbehorende concentratie in aandelen kan het voor een fondsbeheerder lastiger zijn om waarde toe te voegen, maar met thematische insteek is er meer ruimte om in diverse sectoroverschrijdende trends te beleggen.

De switch naar een thematische insteek heeft het fonds geen windeieren gelegd, want Robeco Global Consumer Trends Equities behoort sinds de koerswijziging tot de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Consumentengoederen. Het beheerdersduo Jack Neele en Richard Speetjens heeft laten zien dat ze prima kunnen manoeuvreren binnen de kaders van hun mandaat. Het fonds bespeelt diverse trends die consumenten raken en zoekt binnen die trends naar bedrijven die structurele winnaars zijn of kunnen worden.

De portefeuille bestaat uit drie bouwstenen: digital consumer (Netflix, Square, Electronic Arts), emerging consumer (Heineken, Kweichow Moutai) en strong brands (Starbucks, Reckitt Benckiser). De eerste twee trends geven het fonds een sterk groeikarakter, terwijl Strong Brands balans aanbrengt in de portefeuille. Hoewel veel bedrijven in de portefeuille de afgelopen jaren de wind sterk in de zeilen hebben gehad, is het succes het duo ook niet aan komen waaien.

Facebook bijvoorbeeld, heeft over de afgelopen jaren sterk bijgedragen aan het rendement, maar was een zwakke performer in de maanden na de IPO. Het team bleef vertrouwen houden omdat het grote mogelijkheden zag voor het monetizen van mobile advertertising terwijl de markt daar nog sceptisch over was. Ze kochten bij toen het aandeel fors onder de IPO-koers noteerde, wat zich ruimschoots heeft uitbetaald.

Het is een van de voorbeelden waaruit de expertise van het team blijkt. De vrijheidsgraden die dit fonds heeft, in combinatie met de bewezen deskundigheid van een goed op elkaar ingespeeld duo, ondersteunt onze overtuiging op dit fonds, waarvan de Morningstar Analyst Rating eerder dit jaar werd verhoogd van Bronze naar Silver.

Robeco New World Financials
We blijven nog even in het Rotterdamse, want het trends equity team van Robeco heeft nog een ander fonds in haar stal waar Morningstar positief over is. Robeco New World Financials, dat een Bronze Morningstar Analyst Rating heeft, is een opvallende verschijning. Het fonds profiteert van de ruime ervaring van hoofdbeheerder Patrick Lemmens, maar in toenemende mate ook van de expertise van analist Jeroen van Oerle.

Het fonds is gefocust op groei en prefereert financials die hun IT-infrastructuur op orde hebben. Om die redenen zijn veel traditionele Amerikaanse en Europese grootbanken absent in de portefeuille, en zet het fonds in op kleinere spelers. Opkomende markten vormen daarbij een belangrijke vijver om in te vissen.

Robeco New World Financials onderscheidt zich door niet alleen in traditionele financials te beleggen, maar ook in fintech bedrijven. Het leidt tot een blootstelling van ruim 9 procent aan de IT sector, wat het fonds duidelijk differentieert van concurrenten. Ook deze aanpak heeft geleid tot bovengemiddelde prestaties, zij het met een hoger risico.

Candriam Equities Biotechnology
Het laatste fonds dat ik hier wil bespreken is Candriam Equities Biotechnology. Het fonds is gewaardeerd met een Silver Morningstar Analyst Rating, wat voor een belangrijk deel is gebaseerd op ons vertrouwen in fondsbeheerder Rudy van den Eynde. Hij is binnen de categorie een van de meest ervaren beleggers, iets dat volgens ons zeer waardevol is binnen deze soms wispelturige categorie. Van den Eynde beheert dit fonds sinds oprichting in 2000 en krijgt sinds enkele jaren ondersteuning van twee toegewijde analisten.

Het team beschikt over de vereiste ervaring en kennis om zich een goed oordeel te kunnen vormen over de kansen en risico’s in deze sector. De aanpak richt zich op innovatieve bedrijven, maar de portefeuille heeft tegelijkertijd een goede balans tussen gevestigde namen en jonge, meer risicovolle bedrijven. Van den Eynde heeft laten zien dat zijn aanpak op de lange termijn werkt.

De onderstaande tabel toont de sectorfondsen met een positieve Morningstar Analyst Rating en hun categorierangschikking (percentielscore) op basis van het rendement over drie- en vijf jaar per eind juli 2018.

Dit zijn sectorfondsen waar Morningstar wel van overtuigd is tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

De zin en onzin van sectorfondsen

- Kwantiteit is de vijand van kwaliteit

- Deze 5 geconcentreerde beleggingsfondsen kunnen het verschil maken

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten