Morningstar heeft met de Carbon Risk Score een volgende stap gezet in beoordeling van beleggingen op duurzaamheid. Met de Carbon Risk Score kunnen beleggers nagaan wat de CO2-impact van beleggen is. Daarbij gaat het niet alleen om de CO-uitstoot, ofwel de carbon-footprint van een beleggingsportefeuille is, maar ook hoe die zich verhoudt tot concurrerende fondsen en benchmarks, hoe het CO2 risico in de toekomst verminderd kan worden, en op welke manier het bedrijf dat gaat aanpakken.
De Carbon Risk Score is de derde maatstaf voor duurzaamheidsbeoordeling die Morningstar introduceert, na de Morningstar Sustainability Rating van 2016 en Product Involvement in 2017. Product Involvement geeft inzicht in de mate waarin controversiële activiteiten in portefeuille zitten, zoals wapens, alcohol of steenkool.
Sinds kort is de Carbon Risk Score ook voor particuliere beleggers te gebruiken. De score staat afgebeeld op de fondspagina op de Morningstar website. In dit artikel maken we u wegwijs over waar u de Carbon Risk Score kunt vinden:
Meer uitleg over de achtergronden en de methodologie krijgt u in deze video waarin Jon Hale, Morningstar's director of sustainable investing research, u een compleet beeld geeft van wat de Carbon Risk Score precies inhoudt en wat u er als belegger mee kan:
Wilt u meer weten over de methodologie achter de Carbon Risk Score? Die beschrijven we uitgebreid in dit artikel:
De volledige methodologie van Morningstar Carbon Risk Score vindt u in het methodologiedocument dat u hier kunt downloaden:
Lees meer over duurzaam beleggen:
- Duurzaam beleggen: hét moment is nu gekomen
- Drie wereldwijde aandelen fondsen voor de duurzame belegger
- Top-5 Nederlandse fondshuizen met hoogste Morningstar Sustainbility Rating
- Een Gold-rating en scoren op duurzaamheid: deze 7 fondsen doen het
- Drie manieren om CO2-impact van beleggingsfondsen te verkleinen