Fonds van de Week: Fidelity Asian Special Situations

De overtuiging van Morningstar op Fidelity Asian Special Situations en zijn beheerder is gegroeid en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor dit fonds omhoog van Bronze naar Silver. De gedegen aanpak van de ervaren beheerder bewijst zich door een rendement dat de benchmark en de concurrenten verslaat.

Robert van den Oever 20 september, 2018 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Asian Special Situations Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Fidelity Asian Special Situations Fund

De overtuiging van Morningstar-fondsanalist Wing Chan op dit fonds en met name zijn beheerder is gegroeid en daarom gaat de Morningstar Analyst Rating voor Fidelity Asian Special Situations omhoog van Bronze naar Silver. De beheerder heeft specifieke ervaring en heeft op basis daarvan een goed ontworpen en gedisciplineerd toegepaste beleggingsaanpak ontwikkeld.

Sinds zijn aanstelling weet de beheerder met zijn team resultaten te halen die de index en concurrenten verslaan. Ook in uiteenlopende marktomstandigheden houdt het fonds goed stand dankzij sterke selectie, beter dan de index of het merendeel van zijn concurrenten.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 38 Fidelity Asian Special Situations grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Suranjan Mukherjee leidt dot fonds sinds 2012. Hij kwam in 2004 bij Fidelity en heeft ruim twee decennia beleggingservaring. Mukherjee begon zijn carriere bij Union Bank of Switzerland en deed projecten in distressed debt herstructurering in Zuid-Oost Azië tijdens de Azië-crisis in 1997-1999. Die ervaring heeft hem geholpen bij het ontwikkelen van zijn bottom-up benadering omdat hij eigenhandig meemaakte hoe moeilijk het is om macro-economische voorspellingen te doen. Mukherjee heeft ook een geofysische opleiding en dat helpt hem bij het beoordelen van bedrijven die actief zijn in grondstoffen. 

Toen hij bij Fidelity kwam, begon hij als analist in Londen op Europese chemie- en nutsbedrijven. In 2007 verkaste hij naar Singapore waar hij directeur research werd. Zijn eerste taak in portefeuilebeheer kwam in juli 2009 toen hij de verantwoordelijkheid kreeg over het Aziatische deel van Fidelity Emerging Markets. Sindsdien is hij verantwoordelijk voor die strategie en voor long/short Fidelity FAST Asia.

Mukherjee krijgt ondersteuning van Fidelity's Asia-Pacific team van ruim 50 beleggingsprofessionals die de belangrijke centra over de hele wereld bemannen. Hoewel Mukherjee dus dankbaar gebruik maakt van de analytische bronnen die hem ten dienste staan, vertrouwt hij ook op zijn eigen inzichten, waarbij hij zelf financiële rapportages doorspit en zelf koersdoelen vaststelt voor bedrijven die zijn interesse hebben gewekt.

Fondshuis
Fidelity International is als aparte entiteit in 1980 onafhankelijk geworden van zijn Amerikaanse moeder Fidelity Investments. De eigenaren zijn het management en leden van de familie Johnson (de stichters van Fidelity Management & Research). In de eerste jaren na de splitsing waren er nog nauwe operationele banden tussen Fidelity Investments en Fidelity Management & Research, maar tegenwoordig is Fidelity Investments bijna geheel zelfstandig op alle gebieden van vermogensbeheer, behalve op de US High Yield strategie. Die zal op termijn door Fidelity Investments beheerd gaan worden, maar krijgt nu nog ondersteuning vanuit het voormalige moederbedrijf.

Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkeste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en ondersteunde analisten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. Fidelity heeft geïnvesteerd in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset, en er is nu een structuur en proces opgetuigd om goed te kunnen presteren. Het personele verloop is bewonderenswaardig laag en dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden.

Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan het lanceren van dubieuze producten, maar tegenwoordig hanteert het een veel gedisciplineerdere aanpak van productontwikkeling.

Proces
De aanpak van dit fonds is goed ontworpen en wordt gedisciplineerd uitgevoerd. Daarom verdient het een positief oordeel op Process Pillar. De aanduiding 'special situations' dekt niet helemaal de lading van de bottom-up aanpak van het fonds. Hoofdbeheerder Suranjan Mukherjee verdeelt zijn beleggingsideeën onder in drie segmenten: herstructurering, franchises en wereldleiders. De allocatie tussen de segmenten kan door de tijd heen verschillen.

Doorgaans zit 40% van de portefeuille in herstructureringsgevallen die laag gewaardeerd zijn en waar de markt weinig vertrouwen in heeft, maar die wel potentieel hebben om hun rendement op het eigen vermogen te laten stijgen. Franchisers zijn goed voor 30% van de portefeuille; het zijn bedrijven die op lokaal niveau marktaandeel winnen in industrieën die nog niet zo ver ontwikkeld en verspreid zijn. De rest van de portefeuille wordt belegd in wereldleiders die opereren in grote wereldmarkten en een voorsprong op hun concurreten hebben gepakt die ook voor de langere termijn houdbaar is.

Die verdeling in drie segmenten helpt om onwenselijke overwegingen in de portefeuille te voorkomen en om goed te blijven presteren in verschillende marktomstandigheden. Het zijn ervaring in distressed debt herstructurering tijdens de Azië-crisis in 1997-1999 richt Mukherjee zich meer op het behalen van resultaat door aandelenselectie dan op macro-voorspellingen. Daardoor zijn de landen-, sector- en marktkapitalisatiewegingen van het fonds in lijn me die van de MSCI AC Asia ex Japan Index. Uiteindelijk bestaat de portefeuille uit 70-100 aandelen met een active share van meer dan 60%.

Prestaties
Dit fonds heeft het goed gedaan op zowel absolute als voor risico aangepaste basis. Het verdient een positief oordeel op de Performance Pillar. Sinds beheerder Mukherjee de leiding over de portefeuille kregen in juli 2012 tot en met 2018 bedraagt het rendement 10,2% gemiddeld per jaar en daarmee verslaat het fonds de MSCI AC Asia ex Japan Index die 8% deed en ook 79% van zijn concurrenten in de categorie Azië ex-Japan.

Consistent met zijn aanpak is de standaarddeviatie lager dan bij concurrenten dus de voor risico aangepaste resultaten zijn nog indrukwekkender. De Sharpe ratio van het fonds van 0,81 is hoger dan de 0,62 van de index en ook hoger dan die van 97% van zijn concurrenten.

Consistentie is een sleutelelement, vooral in uiteenlopende marktomsrtandigheden. Inderdaad heeft het fonds mede daardoor zijn index en concurrenten verslagen in alle voortschrijdende driejaars perioden tijdens Mukherjees aanstelling. In 2015 hield het fonds beter stand dan de index (die daalde 9,2%) door sterke aandelenselectie in Zuid-Korea en China. In 2017 versloeg het fonds met 42,8% rendement de index die 41,8% won en dat was dankzij sterk presterende Chinese aandelen zoals Sunny Optical Technology en Kweichow Moutai.

Ook in de woelige eerste maanden van 2018 hield het fonds beter stand dan zijn index en zijn concurrenten. Dat kwam door Chinese aandelen zoals olie- en gasreus Sinopec en farmareus China Resources Pharmaceutical Group, evenals de Taiwanese bank E. Sun Financial Holding.

Kosten
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse Y, die beschikbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, bedraagt 1,12%. De mediaan voor vergelijkbare aandelenklassen in de Morningstar Categorie Azë ex-Japan is 1,10% dus er is ruimte voor verbetering bij dit fonds. Daarom is het oordeel op de kostenpijler neutraal.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Asian Special Situations Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Azië exclusief Japan, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 38 Fidelity Asian Special Situations tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Candriam Equities Biotechnology

Brandes Emerging Markets Value Fund

JP Morgan US Aggregate Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten