Schikking Tesla's Elon Musk met SEC is verstandige zet

Tesla-oprichter Elon Musk doet een verstandige zet door een schikking te treffen met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Door de schikking blijven de gevolgen voor Musk en Tesla tamelijk beperkt en kan de elektrische-autobouwer een potentieel pijnlijke juridische kwestie achter zich laten.

Robert van den Oever 01 oktober, 2018 | 12:16
Facebook Twitter LinkedIn

Het was een dure tweet die Elon Musk uitstuurde toen hij begin augustus meldde dat hij Tesla van de beurs wilde halen tegen 420 dollar per aandeel en dat hij de financiering daarvoor geregeld had. Die kost hem een boete van 20 miljoen dollar en ook Tesla krijgt een boete van 20 miljoen dollar.

Ook moet Musk zijn rol als chairman bij Tesla opgeven. Wel mag hij de functie van Chief Executive Officer blijven vervullen. De boetebedragen en Musks terugtreden zijn onderdeel van een schikking die Musk heeft getroffen met de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission. De SEC had Musk en Tesla vorige week aangeklaagd voor misleiding van beleggers door zijn tweet die achteraf niet op feiten bleek te berusten.

Musk mag drie jaar lang geen chairman van Tesla zijn, er komen twee nieuwe, onafhankelijke bestuursleden bij en Tesla moet Musk tweets en andere uitingen controleren voor ze uitgestuurd worden.

Verstandige zet
De schikking komt snel na de aanklacht. Het is een verstandige zet, vindt Morningstar's automotive-aandelenanalist David Whiston. Door de schikking blijven de gevolgen voor Musk en voor Tesla relatief beperkt.

Want was de zaak doorgezet, dan bestond het risico dat Musk veel meer had moeten opgeven, bijvoorbeeld dat hij helemaal geen bestuurder bij Tesla meer had mogen zijn of nooit meer een topfunctie bij een beursgenoteerd bedrijf had mogen hebben. Door dat gevaar kukelde de aandelenkoers van Tesla vrijdag met 14% omlaag.

Elon Musk Tesla twitterpic

De zaak met de SEC is een civiele procedure. Daarnaast loopt er een strafrechtelijk onderzoek door het US Department of Justice. Dit Amerikaanse openbaar ministerie heeft ook een zaak gemaakt van Musks misleidende tweets. Die zaak staat los van de SEC-zaak en loopt dus nog steeds.

Tesla kan niet zonder Musk
Musk verliezen zou desastreus geweest zijn voor Tesla, vindt analist Whiston. Zonder visionair Musk zou Tesla gewoon een autofabrikant zijn die veel cash verbrandt en te veel schulden met zich meetorst. De oprichter is van levensbelang om de innovatie op gang te houden en om investeerders aan zich te kunnen blijven binden om de kapitaalnood te lenigen. Dankzij de schikking is voorkomen dat dat allemaal in duigen valt.

Wel is het volgens Whiston zo dat een creatieve rol met betrekking tot design en productontwikkeling Musk beter past dan het CEO-schap dat hij van de SEC mag houden. Het zou volgens Whiston nog niet meevallen om iemand te vinden die de rol van CEO op zich wil nemen, want diegene moet nauw samenwerken met de eigengereide Musk die ook nog altijd 20% van de aandelen Tesla bezit. Dat geldt dus ook voor de nieuwe chairman die Tesla nu moet gaan zoeken.

 

Lees meer:

- Elon Musk wil Tesla van de beurs halen

- Wat nu met de FAANG-aandelen?

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten