Aegon staat er veel beter voor dan de markt onderkent

Aegon heeft een tamelijk turbulent aantal jaren achter de rug. De markt heeft nog altijd het beeld voor ogen dat er van alles mis is bij de verzekeraar, maar de meeste kwesties zijn opgelost of bijna van tafel. Tijd dus om de werkelijke staat van de verzekeraar door te lichten. Want die staat er beter voor dan de markt momenteel onderkent.

Robert van den Oever 12 oktober, 2018 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar-aandelenanalist Henry Heathfield onderwerpt de Nederlandse verzekeraar aan een grondige analyse. Daaruit komt naar voren dat Aegon een turbulente tijd achter de rug heeft. Inmiddels zijn de meeste problemen opgelost en bouwt het bedrijf aan de strategie voor de toekomst. Maar mede door het matige communiceren van het bedrijf zelf, leeft dat beeld in de markt helemaal niet.

Want Aegon wordt momenteel door veel beleggers gezien als een value trap, een laag gewaardeerd aandeel dat niet in staat is om weer tot een hogere waarde te komen: gebrek aan perspectief. Sinds de financiële crisis en de 3 miljard euro aan staatssteun die Aegon genoodzaakt was aan te vragen in 2008, zit het bedrijf bij beleggers in het verdomhoekje. Het enorme effect van de crisis komt duidelijk naar voren uit onderstaande grafiek, die de prestaties van Aegon’s beleggingen door de jaren heen laat zien. De klap in 2008 is enorm:

Aegon Henry Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Ratio's repareren
Wat ook niet helpt, is dat Aegon sinds de crisis steevast zijn zelfgestelde doelen mist. Dat heeft het vertrouwen van beleggers aangetast. Het doel van een onderliggende winstgroei in de range van 7-10% en tevens een rendement op het eigen vermogen van 10-12% zijn na de crisisjaren niet gehaald. Onderstaande grafiek laat zien hoe het rendement op het eigen vermogen zich ontwikkeld heeft:

Aegon Henry Exhibit 3

(klik op grafiek voor vergroting)

Dat bracht Aegon ertoe om de kapitaalstructuur en solvabiliteit snel en drastisch te repareren door onderdelen te verkopen zodat de kapitaalbehoefte kleiner zou worden. Het doel was om in 2018, dit jaar, 1 miljard euro minder kapitaal nodig te hebben. Dat is gelukt, maar het bedrijf heeft zich zozeer geconcentreerd op het opschonen van de balans, dat er in de ogen van de markt te weinig is nagedacht over het opbouwen van de kernactiviteiten voor de toekomst.

Zwalkend beleid of niet
De reeks desinvesteringen en overnames weerspiegelt volgens beleggers zwalkend beleid en heeft in hun ogen geresulteerd in een lappendeken van activiteiten. Maar zo pessimistisch als de markt het ziet, is het niet, vindt Morningstar-analist Henry Heathfield. Het huidige bestuur van de verzekeraar heeft grote schoonmaak gehouden, juist omdat de financiële crisis en de staatssteun (afbetaald in 2011) als katalysator dienden.

Daar zit volgens analist Heathfield wel degelijk logica achter, al lijkt die op het eerste gezicht te ontbreken. De strategie van Aegon is gericht op de lange termijn. Het is een goed doordacht vijfjarenplan dat zich richt op alles rond de werkplek. Ofwel, pensioen, zowel collectief als individueel, in drie kernmarkten. De overnames die Aegon doet, zijn afgestemd op dat doel.

Amerikaanse pensioenmarkt
De Amerikaanse pensioenmarkt is 15 biljoen (15.000 miljard) dollar groot waarbij tweederde collectief (‘workplace’) is en een derde individueel. Aegon wil van die markt meeprofiteren door de overname van Mercer. Daardoor heeft het nu 2,5% van de Amerikaanse markt voor collectieve pensioenen in handen.

Verdere groei zou de winstgevendheid van Aegon exponentieel doen toenemen, want deze business is gebaseerd op vaste kosten en is makkelijk schaalbaar. Meer pensioendeelnemers toevoegen betekent dus niet veel meer kosten, maar wel meer winst.

Jaarcijfers 2018 cruciaal
Deze stappen geven aan dat het huidige management van Aegon goed begrijpt waar de kansen voor de toekomst liggen. De markt ziet dat (nog) niet; die heeft het beeld dat Aegon vooral zijn balans aan het repareren is, maar dat kan volgens de analist snel veranderen. Hij is van mening dat de markt het bewijs zal zien bij de publicatie van de jaarcijfers over 2018, begin volgend jaar. Beleggers die de massa vóór willen zijn, moeten nu al goed naar Aegon kijken.

Aegon Henry Exhibit 0

Het aandeel Aegon noteert tegen een discount van zo’n 20% ten opzichte van de Fair Value die Heathfield berekent. Daarmee is Aegon een van de laagst gewaardeerde verzekeringsaandelen in het Europese universum. Bekijk de Morningstar-pagina van het aandeel Aegon:

 

Lees meer over aandelen:

Industriële automatisering biedt groeipad voor lange termijn

Dit zijn de beste bedrijven in industriële automatisering

Schikking Tesla's Elon Musk met SEC is verstandige zet

- Dit zijn de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten