De correctie op de aandelenmarkten wereldwijd heeft er flink ingehakt. Na een lange periode van oplopende koersen was het een wake-up call voor aandelenbeleggers. Er zijn een aantal factoren aan te wijzen die de aandelenmarkten onder druk zetten, zoals de oplopende rente. Onlangs verhoogde de Amerikaanse centrale bank, de Fed de rente naar een bandbreedte van 2-2,5%.
Dat zet de obligatiemarkten in beweging. Zo bereikte de yield (effectief rendement) op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties het hoogste punt in zeven jaar op 3,25%. Dat verleidt beleggers om meer naar de obligatiemarkt te kijken, waardoor de aandelenmarkten onder druk komen te staan.
Belangrijke draai
Een minder in het oog springend verschijnsel, maar zeker niet minder interessant, was voor de oplettende belegger al zichtbaar in september: een draai van groei-aandelen naar waarde-aandelen. Dat is te zien in de Morningstar Marktbarometer die de rendementen van de Morningstar Style Box weergeeft. De Morningstar Style Box telt negen segmenten verdeeld naar marktkapitalisatie (large, mid, small cap) en beleggingsstijl (waarde, groei en gemengd).
De Marktbarometer over september laat zien dat groei-aandelen plotseling in de min duiken, terwijl waarde-aandelen juist op winst komen te staan. Over de afgelopen maanden was het steevast de groei-beleggingsstijl die de waarde-stijl versloeg. Kijken we nog verder terug, naar de driejaarsrendementen, dan zien we dat beide stijlen op winst staan, maar dat groei de stijging van waarde vele malen overtreft. Bekijk de Morningstar Marktbarometer over september:
(klik op afbeelding voor vergroting)
Groei-aandelen waren de afgelopen tijd juist de grote aanjager van de aandelenmarkten. Vooral de grote Amerikaanse technologie-aandelen zoals Google en Apple stuwden de markten op met koersstijgingen die de waarderingen torenhoog deden oplopen. Beleggers waren bereid een premie te betalen voor zulke bedrijven, te midden van politieke onzekerheid, zowel in de Verenigde Staten (dreigende handelsoorlog) als Europa (Brexit, Italiaanse staatsschuldproblematiek). De waarderingen raakten nogal ver af van de fundamentals van deze techbedrijven. Het lijkt erop dat beleggers niet langer bereid zijn om zulke hoge waarderingen neer te tellen voor de techreuzen.
Koopkansen
De beurscorrectie leidt in elk geval tot het goedkoper worden van een reeks aandelen waarvan de fundamentals in orde zijn. Met andere woorden; bedrijven die al aantrekkelijk waren door hun sterke fundamentals, zijn goedkoper geworden onder invloed van het marktsentiment. Sturen op fundamentals in relatie tot waardering is typisch de waarde-beleggingsstijl.
Voor beleggers die kwaliteit willen kopen in een dip, heeft Morningstar de volgende lijst samengesteld met Amerikaanse kwaliteitsaandelen (4 sterren en een Narrow of Wide Economic Moat rating) die nu aantrekkelijk gewaardeerd zijn:
(klik op afbeelding voor vergroting)
Morningstar kijkt bij zijn beoordeling van aandelen en beleggingsfondsen altijd naar de lange termijn. In roerige tijden met scherpe dalingen op de beurzen is het zaak voor beleggers om zich niet te veel te laten afleiden door de waan van de dag. Hou vast aan het beleggingsdoel en de koers die daarvoor is uitgezet. Bij Morningstar zien we marktdalingen vooral als koopkansen, maar dan alleen voor aandelen en obligaties die fundamenteel sterk en kwalitatief goed zijn. Op die manier is een correctie niet iets om somber van te worden, maar juist een buitenkans.
Deze column verscheen ook op Finanzen.nl
Lees ook eerdere columns:
- Het nut van cash in de beleggingsportefeuille