Fonds van de Week: BlackRock Global Multi-Asset Income Fund

BlackRock Global Multi-Asset Income Fund is een op inkomen gericht fonds dat een sterk rendement biedt terwijl risico's en volatiliteit goed onder controle blijven. Morningstar ziet voldoende reden om dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver toe te kennen.

Robert van den Oever 25 oktober, 2018 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Global Multi-Asset Income Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

BlackRock Global Multi-Asset Income Fund

De beheerders van dit fonds hebben bewezen dat ze in staat zijn om een betrouwbaar inkomen te genereren, terwijl ze de risico's en de volatiliteit goed onder controle weten te houden. Ze maken effectief gebruik van alle middelen en ondersteuning die hen via het fondshuis ten dienste staan.

Alles bij elkaar ziet Morningstar-analist Barbara Claus voldoende reden om dit fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver toe te kennen.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 43 BGF Global Multi Asset Income Fund  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het team is compleet en het maakt effectief gebruik van de uitstekende middelen die het fonds ten dienste staan, en daarom verdient het een positief oordeel op de People Pillar. Hoofdbeheerder Michael Fredericks en co-beheerder Justin Christofel kwamen in november 2013 aan het roer te staan. Samen zijn zij sinds eind 2011 verantwoordelijk voor de Amerikaanse variant van dit fonds. Daar hebben ze een strategiewijziging doorgevoerd van een gebalanceerde aandelen- en obligatieportefeuille naar een inkomen-georiënteerde tactische aanpak.

Voordat hij bij BlackRock kwam, was Fredericks co-beheerder van JPMorgan Income Builder van december 2009 tot en met maart 2011. Christofel werkt al vanaf het begin met hem samen en houdt het macro-beeld in het oog.

In maart 2015 werd het team versterkt met Alex Shingler die daarvoor obligaties deed bij BlackRock. De drie co-beheerders hebben ieder eigen geld belegd in hun fonds, maar geen van hen komt daarbij aan de 1 miljoen dollar.

Het driemanschap neemt uiteindelijk de asset-allocatie beslissingen, maar het maakt ook gebruik van de mogelijkheden die BlackRock biedt: 15 onderscheidende teams, waarvan er 11 fondsen beheren die een Morningstar Analyst Rating hebben, verzorgen aparte segmenten van het fonds en maken marktvisies voor hun vermogenscategorie. Die combineren ze met de visies van Fredericks' team op tactische bewegingen en positiebepaling.

De beheerders profiteren van BlackRock's uitgebreide deskundigheid op het gebied van risico en kwantitatief onderzoek, waaronder ook regelmatige interactie met het risicoteam door reguliere rapportages en ontmoetingen.

Fondshuis
Met 5 biljoen (5.000 miljard) dollar aan vermogen onder beheer is BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Het fondshuis is niet perfect – na jaren worstelen met zijn actieve aandelen deskundigheid, is het die tak van de firma al voor de tweede keer aan het reorganiseren. Dochter iShares heeft enkele nieuwe, trendy ETF’s gelanceerd. Maar het bedrijf heeft goede voortgang geboekt bij het aanmoedigen van zijn fondsbeheerders om in dezelfde lijn als de eindbeleggers te beleggen en het productenaanbod te verbeteren.

Het fondshuis is snel gegroeid, grotendeels dankzij de kracht van iShares en de actieve obligatie- en multi-asset business, evenals de groeiende institutionele business die meest index-gebaseerde strategieën omvat. BlackRock’s solide stewardship van kapitaal komt grotendeels voort uit het besluit om verantwoordelijk te handelen als een goed presterende fiduciary om succesvol te kunnen zijn als publiek verhandelde vermogensbeheerder. Het fondshuis gebruikt zijn schaal en technologische capaciteiten om dit doel te bereiken.

BlackRock is continu in ontwikkeling en heeft zich afgelopen jaren gericht op technologie om verder te kunnen groeien, inclusief het verkopen van zijn zelfontwikkelde risicobeheer systeem Aladdin aan concurrenten en het ontwikkelen van een uitgeklede variant voor adviseurs. De recente aankondiging om 30 miljard dollar in actieve aandelenproducten om te zetten in quant-gedreven strategieën toont de bereidheid om meer op technologie te vertrouwen bij het beheren van portefeuilles.

Proces
Dit inkomen-georiënteerde proces onderscheidt zich door zijn focus op risico en de mogelijkheid om de portefeuille te diversifiëren, weg van de traditionele factoren die inkomen genereren. Het proces wordt solide uitgevoerd sinds hoofdbeheerder Michael Fredericks aan het roer staat.

De beheerders streven inkomen-generatie na in de portefeuille en vanuit die gedachte gaan ze om met diversificatie, flexibiliteit en risico. In aanvulling op traditionele hoger dividend opleverende aandelen en obligaties belegt het fonds in minder traditionele vormen van inkomen-genererende instrumenten, zoals REIT's, preferred aandelen, high yield en emerging markets debt. Ook covered-call strategieën worden gebruikt. Anders dan de Amerikaanse fondsvariant is het de UCITS-vorm niet toegestaan om te beleggen in master limited partnerships en bankleningen.

Er is geen 'neutral'-allocatie: de managers laten de portefeuille neigen naar de vermogenscategorie die de aantrekkelijkste risico-aangepaste rendementen laat zien, waarbij ze macro-input combineren met de bottom-up visies van de segment-beheerders.

Het fonds gebruikt ook derivaten om risico's af te dekken, zoals vermogen, looptijd, curve en valuta. Het team houdt nauwgezet vinger aan de pols wat volatiliteit betreft; die moet beneden een benchmark blijven die is samengesteld uit 50% MSCI World Index en 50% Barclays US Aggregate Bond Index. De sterke interactie met de segment-beheerders speelt een belangrijke rol aangezien sommige segmenten, zoals collateralised loan obligations, minder liquide zijn.

Prestaties
De combinatie van concurrerende rendementen en lage volatiliteit brengt het fonds indrukwekkende resultaten. Het gemiddelde jaarlijkse rendement over de periode november 2013 tot en met augustus 2018 bedraagt 7,4% en daarmee versloeg het fonds de categorie Mixfondsen USD Neutraal die 6,6% rendement boekte.

Het track record van de Amerikaanse fondsvariant onder Fredericks' leiding gaat terug tot december 2011. Het rendement sindsdien bedraagt 6,62% en daarmee verslaat het zijn typische tactische-allocatie concurrenten. De rendementen van de UCITS-variant onder Fredericks' beheer zijn te vergelijken met de Amerikaanse variant, zij het zo'n 30 basispunten lager als gevolg van kleine verschillen in de kostnstructuur, belastingen en portefeuilleposities.

De sterke punten van het fonds zijn het inkomen-genererend vermogen en de bescherming tegen neerwaartse ontwikkelingen. Belangrijker is dat het fonds ook zijn samengestelde benchmark (bestaande uit 50% MSCI World Index en 50% Barclays US Aggregate Bond Index) heeft verslagen op voor risico gecorrigeeerde basis.

Het inkomen en de kapitaalrendementen van het fonds komen van diverse bronnen en die ontwikkelen zich met de tijd. Zo droegen in 2016 covered calls aanzienlijk bij aan de inkomensstroom vanuit opkomende markten (zowel aandelen als obligaties). In 2017 was de rangschikking in het onderste kwartiel te wijten aan de lage blootstelling aan aandelen, die andere categorieën duidelijk versloegen.

Kosten
De lopende-kostenfactor van 0,84% voor de rebatevrije aandelenklasse D2, die verkrijgbaar is voor particuliere beleggers in Nederland, ligt duidelijk lager dan die van vergelijkbare fondsen in de categorie Mixfondsen USD Neutraal. Dat brengt een positief oordeel op de Price Pillar met zich mee.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Global Funds - Global Multi-Asset Income Fund D2 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen USD Neutraal, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark

Fvd W week 43 BGF Global Multi Asset Income Fund  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco BP US Premium Equities

- JOHCM Continental European Fund

Comgest Growth Emerging Markets

Fidelity Asian Special Situations

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten