Fonds van de Week: Fidelity European Growth Fund

De strategie van het Fidelity European Growth Fund is gericht op Europese kwaliteitsaandelen tegen een aantrekkelijke waardering. De aanpak biedt fexibiliteit om daar van af te wijken. Dat maakt het fonds lastiger voorspelbaar, maar het levert wel resultaat op, zo bewijst het lange-termijn track record. De Morningstar Analyst Rating van Bronze blijft gehandhaafd.

Robert van den Oever 22 november, 2018 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity European Growth Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Neutral
Rendement: Positive
Kosten: Negative

Fidelity European Growth Fund

De beleggingsstrategie van het Fidelity European Growth Fund is opgebouwd rond Europese kwaliteitsaandelen die tegen een aantrekkelijke waardering noteren. Daarnaast belegt het fonds in duurdere kwaliteitsaandelen met een hoog groeiperspectief of aandelen van mindere kwaliteit tegen een zeer lage waardering.

Die flexbiliteit maakt het fonds lastiger voorspelbaar dan strikter opererende concurrenten, maar de aanpak betaalt zich wel uit. Hoewel de aandelenselectie in sommgie jaren nadelig uitpakt, is het lange-termijn track record sterk te noemen. Morningstar-fondsanalist Mathieu Caquineau handhaaft de Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 47 Fidelity European Growth Fund Y Acc EUR  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
De beleggingservaring van Matt Siddle in combinatie met de ruime onderzoeksmiddelen die Fidelity beschikbaar heeft voor Europese aandelen, bezorgen dit fonds een positief oordeel op de People Pillar.

Siddle heeft meer dan een decennium ervaring in de beleggingswereld. Hij kwam in 1999 bij Fidelity en maakte vervolgens carrière. Hij begon als analist Europese aandelen met sectoren zoals verzekeraars, financials, technologie en media.

Hij beet zijn tanden stuk op dit fonds toen hij assistent-portefeuillebeheerder was van augustus 2004 tot december 2006. Begin 2007 schoof Siddle op naar het team voor Britse aandelen waar hij beheerder was van FF United Kingdom en van Fidelity Growth and Income. In november 2009 keerde hij terug naar het team voor Europese aandelen.

Nadat hij een tijdje een Europese aandelenportefeuille op proef had gerund, begon bij in oktober 2010 met het beheer van Fidelity European Larger Companies. Vervolgens paste Siddle hetzelfde proces toe bij Fidelity European Growth waar hij in juli 2012 hoofdbeheerder van werd.

Sinds januari 2018 krijgt Siddle directe ondersteuning van Helen Powell die assistent portefeuillebeheerder werd als onderdeel van het interne baanwisselprogramma van Fidelity.

Siddle profiteert van Fidelity's ruim bemeten onderzoeksteam in Europa. Dat telt 40 analisten die zijn georganiseerd naar marktkapitalisatie en sectoren en die aangespoord worden om nauw samen te werken met de fondsbeheerders.

Fondshuis
Fidelity International is als aparte entiteit in 1980 onafhankelijk geworden van zijn Amerikaanse moeder Fidelity Investments. De eigenaren zijn het management en leden van de familie Johnson (de stichters van Fidelity Management & Research). In de eerste jaren na de splitsing waren er nog nauwe operationele banden tussen Fidelity Investments en Fidelity Management & Research, maar tegenwoordig is Fidelity Investments bijna geheel zelfstandig op alle gebieden van vermogensbeheer, behalve op de US High Yield strategie. Die zal op termijn door Fidelity Investments beheerd gaan worden, maar krijgt nu nog ondersteuning vanuit het voormalige moederbedrijf.

Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkeste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en ondersteunde analisten in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. Fidelity heeft geïnvesteerd in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset, en er is nu een structuur en proces opgetuigd om goed te kunnen presteren. Het personele verloop is bewonderenswaardig laag en dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden.

Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft zich in het verleden schuldig gemaakt aan het lanceren van dubieuze producten, maar tegenwoordig hanteert het een veel gedisciplineerdere aanpak van productontwikkeling.

Proces
De kern van de strategie bestaat uit beleggen in kwaliteitsbedrijven tegen aantrekkelijke waarderingen. Beheerder Siddle belegt ook in dure aandelen als die een sterke groeipotentieel hebben en ook in aandelen van mindere kwaliteit, mits de waardering laag genoeg is. Dit tactische segment van de portefeuille kan tot een kwart ervan uitmaken. Dit geeft meer vrijheid bij het selecteren van aandelen, maar tegelijk maakt het de strategie minder consistent. Daarom krijgt de Process Pillar het oordeel Neutral.

Het genereren van ideeën komt deels voort uit een eigen kwantittaieve tool, hoewel de uiteindelijke beslissingen altijd zijn gebaseerd op fundamentele overtuiging. Kwaliteit wordt gedefinieerd als bedrijven met een hoog rendement op hun kapitaal en een sterke kasstroom over een volledige marktcyclus. Siddle heeft een voorwaartse en dynamische blik op deze criteria en daarom legt zijn beleggingsstijl minder nadruk op de stabiliteit van winsten en en kasstroom dan andere op kwaliteit gerichte fondsen.

Wat waarderingen betreft bepaalt Siddle voor elk aandeel een waarderingsrange op basis van meerdere marktontwikkelingen gedurende de cyclus en ook marges, omzet en groei; hij gebruikt ratios in relatie tot de historie, vergelijkbare businesses en huidige fundamentals. Momentum wordt alleen meegenomen om de omvang van posities te bepalen.

Wat risico betreft zijn er geen berperkingen aan sectoren of regionale spreiding. Wel is de bijdrage van ieder aandeel aan de tracking error gemaximeerd op 10%. Het fonds mikt op een tracking error van 3-5% ten opzichte van de FTSE World Europe Index. 

Prestaties
Hoofdbeheerder Matt Siddle leidt dit fonds sinds juli 2012, maar hij heeft een iets langer track record op het Fidelity European Larger Companies fonds waar hij sinds oktober 2010 dezelfde strategie toepast. Over de periode vanaf dan tot en met september 2018 heeft Fidelity European Larger Companies een gemiddeld jaarlijks rendement geboekt van 10,4% en daarmee verslaat het de index met 2,7 procentpunt en het categoriegemiddelde met 3,5 procentpunt.

In de eerste jaren van de gemeten periode was het fonds nog veel kleiner in omvang. Het is vertrouwenwekkend dat de prestaties van Fidelity European Growth sinds 2012 eveneens robuust zijn, zij het met een iets hogere volatiliteit. De voortschrijdende downside-capture ratio's zijn vaak hoger dan die van concurrenten, dus kapitaalbescherming is niet onder alle omstandigheden te verwachten.

In 2015 waren de resultaten wisselend, maar het grote aandeel in defensieve namen, evenals de tactische blootstelling aan de energiesector joeg het resultaat op in de woelige markt van 2016. In 2017 pakte de aandelenselectie nadelig uit in diverse sectoren, zoals industrie, energie, grondstoffen en gezondheidszorg. Maar in 2018 tot dusver loopt het fonds weer duidelijk voor op zijn concurrenten dankzij gunstige sectorpositionering door onderweging in financials en overweging in gezondheidszorg. De aandelenselectie in brede zin pakt dit jaar goed uit.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse Y van dit fonds is duurder dan de concurrentie. De 1,06% ligt hoger dan de mediaan van vergelijkbare aandelenklassen in de categorie brede Europese aandelenfondsen. Morningstar is van mening dat gezien de omvang van het vermogen onder beheer in deze strategie Fidelity de schaalvoordelen daarvan ook ten goede moet laten komen aan zijn eindbeleggers. 

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Funds - European Growth Fund Y Acc EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 47 Fidelity European Growth Fund Y Acc EUR  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock USD High Yield Bond Fund

- T. Rowe Price Emerging Markets Equity

Templeton Global Bond Fund

BlackRock Global Multi-Asset Income Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten