Ultimate Stock Pickers zetten in op kwaliteitsaandelen

De aankopen van de Ultimate Stock Pickers over het derde kwartaal waren erg gespreid wat sectoren betreft. Wel waren het weer blue-chip kwaliteitsaandelen, net als in de voorafgaande kwartalen. Bekijk het overzicht van de nieuwe aankopen en de aankopen uit hoge overtuiging door de Ultimate Stock Pickers over het derde kwartaal.

Robert van den Oever 26 november, 2018 | 9:23
Facebook Twitter LinkedIn

Nu bijna alle (op één na) Ultimate Stock Pickers hun aan- en verkopen over het derde kwartaal hebben bekendgemaakt, kunnen we analyseren welke aandelen bij hen favoriet zijn. De blue-chip kwaliteitsaandelen zetten daarbij opnieuw de toon, net als in de voorafgaande twee kwartalen.

Ook opvallend was dat de namen zeer gespreid zijn wat sectoren betreft, nog meer dan in het tweede kwartaal. De enige sector die zich mocht verheugen in meer dan twee High-Conviction Purchases was financials die drie aankopen uit hoge overtuiging telde.

De New-Money Purchases lijken zich wat meer te concentreren rond de sectoren technologie en cyclische consumentengoederen; in beide deden drie Ultimate Stock Pickers aankopen.

Ook gespreid is de verdeling van de New-Money Purchases, de aandelen die voor het eerst in portefeuille worden opgenomen. Alleen de aandelen Mohawk Industries en IAC/InterActiveCorp werden door twee van de Ultimate Stock Pickers gekocht. Op de lijst High-Conviction Purchases was er geen aandeel dat meer dan één koper had.

Meest ondergewaardeerd
De interessantste aankopen waren Allergan, Broadcom en Netflix, om verschillende redenen. Allergan heeft een Wide Moat rating en behoort met een korting van 35% ten opzichte van de Fair Value tot de goedkoopste aandelen van de lijst.

Andere ondergewaardeerde aandelen zijn Mohawk Industries en DXC Technology die eveneens zo'n 25% onder hun Fair Value noteren.

Het aandeel Netflix is juist overgewaardeerd, maar toch was er één Ultimate Stock Picker die er nieuw geld in stak.

Beperkte overlap
De overlap tussen de twee top-10 lijsten, de High-Conviction Purchases en de New-Money Purchases is beperkt; zes namen komen op beide lijsten voor.

Voor wie de Ultimate Stock Pickers een nieuw fenomeen zijn: High-Conviction Purchases zijn substantiële aankopen in verhouding tot de omvang van de fondsportefeuille. Dit kunnen aanvullingen op bestaande portefeuilleposities zijn. Dus niet de omvang van de aankoop op zich, maar de verhouding van de aankoop tot de totale portefeuille-omvang is de maatstaf. New-Money Purchases zijn aankopen van aandelen die eerder nog niet in de portefeuille zaten.

Een New-Money aankoop kan tegelijk ook een High-Conviction aankoop zijn, mits die van voldoende omvang is in verhouding tot de portefeuille.

High-Conviction purchases
De top-10 High-Conviction purchases per ultimo september 2018, koersen en Morningstar Ratings per 16 november 2018:

USP 2018 11 19 Exhibit 1

(klik op tabel voor vergroting)

En vervolgens de top-10 van New-Money purchases. Die telt drie namen die door ten minste twee van de 26 Ultimate Stock Pickers als nieuw aandelen werden aangekocht. Zoals boven genoemd zijn er 6 namen die overlappen tussen beide top-10's:

USP 2018 11 19 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

 

Drie voorbeelden
We lichten de drie aandelen Allergan, Broadcom en Netflix nader toe aan de hand van de visie van de aandelenanalisten van Morningstar. Allergan en Broadcom kennen een hoge korting ten opzichte van hun Fair Value, en Netflix is juist overgewaardeerd. Morningstar onderzoekt de rationale achter de aankoop van dit aandeel door een van de Ultimate Stock Pickers.

USP 2018 11 19 Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting)

Allergan logo 102x102Allergan
Het aandeel Allergan is met een korting van 35% ten opzichte van de Fair Value met afstand het goedkoopste aandeel van beide Top-10 lijsten. Allergan is een specialistische farmacieproducent die bekend is van middelen zoals Botox en Restasis.

Morningstar-analist Michael Waterhouse kent er een Wide Moat rating aan toe vanwege de schaalgrootte in comnibatie met de aantrekkelijke nichemarkten waarin het bedrijf opereert. De markt voor esthetische middelen is interessant, omdat die bovengemiddelde drempels kent voor concurrenten om te kunnen toetreden en minder risico loopt op prijsconcurrrentie door generieke producten.

Ook in andere markten, zoals geneesmiddelen omtrent urologie en het centraal zenuwstelsel heeft Allergan sterke en innovatieve producten met gezonde marges, waarmee het zich ook daar generieke concurrenten van het lijf kan houden.

Juist zorgen over concurrentie hebben het aandeel Allergan onder druk gezet; de markt vreest dat Restasis en Botox te maken gaan krijgen met concurrentie. Analist Waterhouse vindt de reactie van de markt overdreven. Volgens hem zullen generieke producenten wel proberen om de strijd aan te gaan, maar dat effect zal pas op lange termijn voelbaar zijn, en dan nog blijft er voldoende winstcapaciteit over.

Broadcom logo webBroadcom
De koers van Broadcom kent een korting van 25% ten opzichte van de Fair Value omdat de markt te negatief is over de voorgenomen overname van CA, verkoper van managementsoftware en IT voor mainframe-structuren. Morningstar-analist Abhinav Davuluri vindt de premie van 27% die Broadcom betaalt voor CA redelijk en niet te hoog. Hij denkt dat de combinatie een goed potentieel voor kostenbesparingen biedt en de stabiele prestaties van CA's mainframe business draagt bij aan de winst van Broadcom.

Broadcom-CEO Hock Tan heeft een historie opgebouwd van succesvolle overnames die al snel bijdroegen aan de kasstroom en kostenbesparingen opleverden. De financiële aspecten van de deal met CA zijn duidelijk, maar het strategische voordeel wordt nog niet door iedereen begrepen, constateert analist Davuluri.

Netflix logo 101x101Netflix
Intrigerend is de New-Money purchase van Netflix die Morgan Stanley Inst Growth Fund deed, want het aandeel Netflix noteert veel hoger, bijna het dubbele, dan de Fair Value die Morningstar-analist Neil Macker vervoor berekent. Wel kent hij het aandeel een Narrow Moat rating toe vanwege de grote database aan abonneegegevens die het kan gebruiken om zijn content op af te stemmen. Echter, de markt is te enthousiast over de snelheid van de groei van het aantal abonnees en de winst die Netflix daarmee kan maken.

Analist Macker denkt juist dat de marges onder druk zullen komen door toenmende concurrentie. Niet alleen het aantal gebruikers neemt toe, maar ook het aanbod van de contentproducenten. In het gevecht om de abonnee kan een partij als Disney nieuwe content tegen stuntprijzen op de markt brengen, hetgeen de abonneebasis en de marges van Netflix kan aantasten.

Met andere woorden: er zijn steeds meer gebruikers, maar er komt nog veel meer content bij. En er komen steeds meer manieren bij om die content te bekijken. Moesten we vroeger naar de bioscoop, daarna kwam de videoband voor thuis en tegenwoordig zijn er overal schermen voorhanden in alle soorten en maten: televisie, tablet, telefoon, dus veel meer gebruiksmomenten. Er is dus volop ruimte, maar die wordt in rap tempo gevuld door contentaanbieders.

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over aandelen:

Dit zijn drie technologie-aandelen met een hoog dividend

- Uitgevers in transitie naar digitale toekomst

- Aegon staat er veel beter voor dan de markt onderkent

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten