Fonds van de Week: T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund

De aanpak op basis van hoge overtuiging kan leiden tot woelige perioden bij het T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund, maar de gedisciplineerde toepassing ervan plus de ervaring van de hoofdbeheerder zijn reden voor een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 06 december, 2018 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Positive

T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund

Dit fonds volgt een aanpak die is gebaseerd op een hoge overtuiging. Dan kan leiden tot woelige perioden, maar de gedisciplineerde toepassing ervan en het vertrouwen in de ervaring van beheerder Michael Conelius zijn voldoende aanleiding voor een Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Het fonds toont flexibiliteit en opportunisme in zijn effectenselectie, dat wil zeggen, het pakt de juiste kansen, en weet zo te profiteren van relatieve-waardeverschillen, benadrukt Morningstar-fondsanalist Mara Dobrescu. Het fonds weet het merendeel van zijn concurrenten te verslaan op de langere termijn. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 49 T Rowe Price Emerging Markets Bond Fund Q USD  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerder Michael Conelius leidt de in de Verenigde Staten gevestigde variant van dit fonds sinds januari 1995. Hij leidt het opkomende-markten obligatieteam van T. Rowe Price en werkt nauw samen met Andrew Keirle, beheerder van het T. Rowe Price Emerging Markets Local Currency Bond fonds en Samy Muaddi, de protefeuillemanager van de opkomende-markten bedrijfsobligatiestrategieën.

Conelius krijgt ondersteuning van een groep analisten die zich bezighouden met opkomende- markten staats- en bedrijfsobligaties. Het team doet research naar de fundamentals van landen en bedrijven en valuta-voorspellingen in samenwerking met het opkomende-markten aandelenteam.

In 2010 voegde het fondshuis een team voor opkomende-markten bedrijfsobligaties toe. Dat telt 8 mensen en is daarmee groter dan bij veel concurrerende fondshuizen. Dat geeft aan dat T. Rowe Price op dit gebied wil groeien. 

De opkomende-markten analisten zijn gespecialiseerd per regio en zijn gevestigd in wereldwijd verspreide kantoren, in Baltimore, Londen en Hong Kong. Elke analist beheert ook een kleine portefeuille met effecten die aan het fonds zouden kunnen worden toegevoegd. Het idee is dat de analisten echt geld steken in hun ideeën om te zien hoe dat uitpakt.

Conelius vertrouwt op zeven opkomende-markten obligatiehandelaren en keurt alle trades binnen de portefeuille goed. De brede geografische coverage van een goed toegerust en ervaren team brengt dit fonds een postief oordeel op de People Pillar.

Fondshuis
T. Rowe Price blijft een best-in-class fondshuis, waarvan het succes is geworteld in de fundamentele aanpak van actief beheer en de uitgebreide analistenstaf. Eindbeleggers profiteren van de lange staat van dienst van veel fondsmanagers, de zorgvuldig voorbereide wisselingen, redelijke kosten en aandacht voor capaciteitsbeheer.

Veel topbestuurders, onder wie CEO Bill Stromberg, hebben carriere gemaakt vanuit de analistenrangen en dat helpt om de aandacht voor eindbeleggers voorop te laten staan, ook nu het fondshuis zijn distributie uitbreidt tot buiten de Verenigde Staten en zijn technologische middelen versterkt. De beleggingskant heeft extra middelen ontvangen.

Het multi-asset team is in omvang gegroeid en dat weerspiegelt het belang ervan voor het fondshuis. Hoewel actieve beheerders het momenteel lastig hebben, is T. Rowe Price een sterke partij als het gaat om Amerikaanse en internationale aandelen. Bij obligaties zijn wat kanttekeningen te plaatsen.

Een aantal beheerders met een lange staat van dienst is recentelijk met pensioen gegaan of staat op het punt om met pensioen te gaan. Een weloverwogen wisseling van de wacht heeft de overgang soepel laten verlopen. Maar het fondshuis moet zorgen dat de expertise van zijn team op hoog niveau blijft. Hoewel high yield en municipal bonds succesgebieden zijn, hebben de obligatiebeheerders nog niet in alle obligatietypen succes getoond door buiten de conservatieve bottom-up aanpak te gaan. Alles bij elkaar echter behoudt T. Rowe Price de sterke, verstandige en op eindbeleggers gerichte beleggingscultuur die het al lange tijd succes bezorgt en dat leidt ook op deze pijler tot een positief oordeel.

Proces
De gedisciplineerde toepassing van een bewezen proces brengt een positef oordeel op de Process Pillar. Naarmate de vermogenscategorie opkomende-markten obligaties zich ontwikkelde, groeide het belegbaar universum van dit fonds mee. Bij de lancering van de Amerikaanse variant van dit fonds in 1995 richtte de strategie zich op in dollars genoteerde opkomende-markten staatsobligaties. Sindsdien heeft het geleidelijk staatsobligaties in lokale valuta toegevoegd, en ook bedrijfsobligaties in zowel harde als lokale valuta. Ook zijn de beleggingen in frontier markets toegenomen.

Het proces begint met top down analyse die relatieve waardes binnen de vermogensctagorie vergelijkt terwijl de fundamentele bottom-up analyse helpt om vast te stellen welke beleggingen het best passen bij de geografische en economische blootstellingen waar de strategie op mikt.

De blootstelling van het fonds aan valuta van opkomende landen kan tot 25% van de assets uitmaken, maar ligt historisch gezien op ten hoogste 15% en doorgaans op 6-8%. Hoewel blootstelling aan obligaties in lokale valuta tactisch en opportunistisch is, zijn de beleggingen in bedrijfsobligaties en frontier market obligaties steeds grotere delen van de portefeuille gaan uitmaken.

De blootstelling naar bedrijfsobligaties is gemaximeerd op 35%. die stond medio 2011 op 30% maar per september 2018 was dat 18%. De blootstelling naar frontier markets, zoals Egypte en Ghana, is niet formeel gemaximeerd. Op zijn hoogste punt maakten frontier markets eenderde van de portefeuille uit en dat was in augustus 2017.

Prestaties
Over de 10-jaars periode tot en met oktober 2018 steekt de voor risico gecorrigeerde performance van het fonds (gemeten als Sharpe-ratio) duidelijk boven die van de gemiddelde concurrent uit. Hoewel het fonds over die periode zijn benchmark niet heeft verslagen, zijn de prestaties in vergelijking met de categorie sterk genoeg om een positief oordeel te geven op de Performance Pillar. Historisch gezien zijn de sterke obligatieselectie en de berleidheid om vast te houden aan landen-overwegingn uit hoge overtuiging de belangrijkste drijfveren achter de prestaties.

Wel hebben die af en toe tot moeiljke momenten geleid. Bijvoorbeeld in 2016 heeft een focus op kortlopende schuld van Petroleos de Veneluela (PdVSA) die tegen lage prijs in dollars werd verworven, meer dan 85 basispunten bijgedragen. Ook allocatie buiten benchmark om heeft het fonds geholpen om 79% van zijn concurrenten te verslaan in de afgelopen 10 jaar.

Zo heeft bijvoorbeeld in de eerste negen maanden van 2017 de nadruk op bedrijfsobligaties uit Argentinië in plaats van staatsobligaties uit dat land significant bijgedragen aan de relatieve prestaties. Meer recent hebben de blootstellingen aan PdVSA en overweging in Argentinië bijgedragen aan de 6,1% verlies van dit jaar. Het fonds verloor echter minder dan zijn gemiddelde concurrent (6,8%) en dat was te danken aan de positeve bijdrage van landenselectie in kleinere markten zoals Servië, Zambia, Ghana en Ecuador.

Kosten
De lopende-kostenfactor van de rebatevrije aandelenklasse bedraagt 0,82% sinds maart 2018. Dat is iets lager dan de categoriemediaan voor vergelijkbare clean share classes. Daarom krijgt het fonds een positief oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van T. Rowe Price Emerging Markets Bond Fund Q USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 49 T Rowe Price Emerging Markets Bond Fund Q USD  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- DWS Top Dividende

Fidelity European Growth Fund

BlackRock USD High Yield Bond Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten