Ultimate Stock Pickers kiezen kwaliteit nu volatiliteit regeert

Kwaliteit blijft het toverwoord voor de Ultimate Stock Pickers. Hun Top-10 aandelenposities zijn niet veranderd van samenstelling, maar wel van volgorde. De volatiliteit in oktober en november heeft de actieve beheerders de kans gegeven te laten zien waar ze goed in zijn: inspelen op mispricing.

Robert van den Oever 09 januari, 2019 | 8:44
Facebook Twitter LinkedIn

De aan- en verkopen van de Ultimate Stock Pickers over de maanden september tot en met november hebben geresulteerd in een lijst aandelenposities die niet echt van samenstelling is veranderd, maar wel van volgorde. De correctie die de markt in zijn greep hield, deed de Ultimate Stock Pickers des te steviger kiezen voor kwaliteitsaandelen.

Die focus op kwaliteit kwam al aan de orde in een voorlopige analyse van de aankopen die u kunt u lezen in dit artikel:

 

Nu de data van 25 van de 26 Ultimate Stock Pickers bekend zijn, kunnen we conclusies trekken. Uit het overzicht van alle aan- en verkopen wordt duidelijk dat er wat verschuivingen hebben plaatsgevonden tussen de sectoren. De sectoren grondstoffen, industrie en financiële diensten zijn nog altijd overwogen ten opzichte van hun weging in de S&P 500.

Daarentegen zijn nutsbedrijven en energie juist onderwogen sectoren. Gezondheidszorg is niet langer onderwogen omdat die binnen 100 basispunten van de S&P 500 gekomen is. De resterende sectoren technologie, vastgoed, consumentengoederen en communicatie bevinden zich ook binnen 100 basispunten van de S&P 500.  

Bekijk hier de sectorwegingen van de Ultimate Stock Pickers afgezet tegen de wegingen in de S&P 500 Index per eind november 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 13 03 Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Portefeuilleposities
De ranglijst van portefeuilleposities is gewijzigd omdat de Ultimate Stock Pickers de volatiliteit in de markt hebben benut om toe te slaan bij aandelen die goedkoper waren geworden. Dat blijkt ook uit het verschil in prestaties tussen hun selectie en de markt: de Ultimate Stock Pickers Index boekte over de periode van januari 2018 tot en met november 2018 een rendement van 6,6% waar de S&P 500 bleef steken op 5,1%.

De lijst bevat door de kwaliteitsfocus veel namen met een Narrow of Wide Moat, ofwel een op langere termijn houdbaar concurrentievoordeel.

Er staan vier aandelen op die noteren tegen een aantrekkelijke korting ten opzichte van de Fair Value die Morningstar voor ze berekent: Google, Microsoft, Comcast en Wells Fargo. 

De belangrijkste positiewijzigingen zijn JP Morgan, Johnson & Johnson en Apple die zijn gestegen op de lijst, terwijl Comcast, Bank of America, Wells Fargo en Oracle plaatsen zijn gezakt.

Bekijk hier het overzicht van de Top-10 portefeuilleposities van de Ultimate Stock Pickers per eind november 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 13 03 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Aankopen uit overtuiging
Kijken we naar de Top-10 met aankopen uit hoge overtuiging, de High-Conviction Purchases, dan vertoont die veel minder overlap met die van een kwartaal geleden. Een van de aandelen die op deze en de vorige lijst prijkt, is Facebook. Hoewel het aandeel het zwaar had in de afgelopen maanden, zijn er Ultimate Stock Pickers die er in geloven. Een van hen is het fonds Diamond Capital dat van mening is dat Facebook ondanks de magere resultaten voor de tweede helft van 2018 en de margedruk als gevolg van investeringen in veiligheid en privacy-waarborging, nog altijd onder zijn intrinsieke waarde noteert.

Ook het fonds Oppenheimer Global is nog altijd overtuigd van het potentieel voor de lange termijn van Facebook. 'Het aandeel Facebook is momenteel echt goedkoop', aldus de fondsbeheerder. Hij verwacht in de komende cijferpublicaties meer duidelijkheid over de robuustheid van Facebooks businessmodel.

Morningstar-analist Ali Mogharabi kent Facebook een Wide Moat rating toe en vindt de verkoopgolf overdreven. De aandelen noteren nu tegen een korting van 24% ten opzichte van de Fair Value die hij voor het aandeel Facebook berekent. Mogharabi is van mening dat Facebook zal profiteren van de groeiende bestedingen aan online advertenties. Met zijn aanvullende diensten Instagram, Messenger en WhatsApp als meestgebruikte social media apps is Facebook zeer sterk gepositioneerd en het zal die beter te gelde kunnen maken. De stijgende lijn daarin is al enkele kwartalen zichtbaar. De prijzen voor advertenties bij Facebook zijn 7% gestegen en het volume 25%. 

Bekijk hier het overzicht van de Top-10 aankopen uit hoge overtuiging van de Ultimate Stock Pickers per eind november 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 13 03 Exhibit 3

(klik op tabel voor vergroting)

Verkopen uit overtuiging
Het aandeel dat met overtuiging het meest van de hand werd gedaan, is Oracle. Daarmee is de langdurige trend dat Microsoft het meest uit overtuiging verkochte aandeel was, doorbroken. Dat wil niet zeggen dat Oracle daarmee helemaal uit de gratie is, want het aandeel behoort nog altijd tot de grootste posities van de Ultimate Stock Pickers, zoals de Top-10 van grootste posities eerder in dit artikel duidelijk maakt. De positie is door de verkopen alleen gemiddeld wat kleiner geworden.

Tegelijk zijn er contrarians die juist instappen. Dat is meteen de bekendste, want het was superbelegger Warren Buffett van Berkshire Hathaway die Oracle aandelen insloeg. 

Een ander aandeel op de verkooplijst is Thermo Fisher Scientific omdat de resultaten te mager zijn om de huidige aandelenkoers te rechtvaardigen. Het aandeel noteert 23% boven de Fair Value die Morningstar-aandelenanalist Alex Morozov berekent. Hoewel de operationele resultaten eigenlijk meevielen, is het totale plaatje onvoldoende in vergelijking met de huidige aandelenkoers. Bovendien heeft het bedrijf nog geen bewijs geleverd dat de ruim 30 miljard dollar aan overnames zich uitbetaalt in additionele groei. De activiteiten zijn weliswaar verbreed, maar dat brengt nog geen afdoende financieel resultaat.

Drama Wells Fargo
Het grootste drama is Wells Fargo. De geplaagde Amerikaanse bank kreeg in 2018 een stevig schandaal met dubieuze verkooppraktijken voor de kiezen, maar er is genoeg interessants aan dit bedrijf om het een Wide Moat rating te geven, vindt Morningstar-analist Eric Compton. Wells Fargo heeft volgens hem structurele voordelen ten opzichte van zijn concurrenten, vooral wat financieringskosten betreft. Daardoor houdt het meer winst per dollar beheerd vermogen over.

De schaalgrootte stelt de bank ook in staat om heel veel spaargeld uit de markt op te halen. De schaal betreft ook het uitgebreide kantorennetwerk en daarmee sterke marktposities: in eenderde van zijn markten is het marktleider en in eenderde is het de nummer twee of drie. Bovendien noteert Wells Fargo tegen een korting van 19% ten opzichte van de Fair Value die Compton voor het aandeel berekent. 

Ondanks de grote pluk verkopen is ook Wells Fargo nog altijd vertegenwoordigd in de Top-10 van grootste posities.

Bekijk hier het overzicht van de Top-10 verkopen uit hoge overtuiging van de Ultimate Stock Pickers per eind november 2018:

USP Top 10 buy sell 2018 13 03 Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

 

Wie zijn de Ultimate Stock Pickers?
Ultimate Stock Pickers is een door Morningstar ontworpen concept met één eenvoudig doel: ons eigen onderzoek naar en waardering van aandelen vergelijken met de opinies van professionele vermogensbeheerders. Waar de aandelenanalisten bij Morningstar het grootste deel van hun tijd wijden aan de zoektocht naar kwaliteitsondernemingen tegen aantrekkelijke waarderingen, zou het van nonchalance getuigen als we niet onder ogen zouden zien dat een hele groep mensen buiten Morningstar druk bezig is met hetzelfde. Waarom zouden we dan niet profiteren van de vruchten van hun werk en, terwijl we daarmee bezig zijn, tal van juweeltjes ontdekken die van tijd tot tijd in ons eigen universum van 5-sterrenaandelen belanden?

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Ultimate Stock Pickers zetten in op kwaliteitsaandelen

De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten