Zo sterk groeide de markt voor duurzame ETF's in 2018

Het jaar 2018 was een goed jaar voor Exchange Traded Funds in Europa die zich specifiek richten op milieu, sociaal beleid en goed ondernemingsbestuur: duurzame ETF's. Hun beheerd vermogen nam flink toe en er kwamen tal van nieuwe producten bij van diverse aanbieders. Morningstar analyseert de ontwikkelingen.

Robert van den Oever 22 januari, 2019 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

Duurzame ETF's beleefden een bijzonder goed 2018. De fund flow data van Morningstar laten zien dat het beheerd vermogen in duurzame ETF's een recordniveau bereikte: het ging met 50% omhoog naar 9,95 miljard euro.

Die groei is indrukwekkend, maar op het totaal van de hele ETF-markt nemen duurzame ETF's nog maar een klein deel voor hun rekening. Slechts 1,5% van de Europese ETF-markt bestaat uit expliciet duurzaam gerichte ETF's.

De onderstaande grafiek toont het beheerd vermogen in miljarden euro's van duurzame ETF's in Europa:

ETF Roundup 2018 Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

Nieuwe producten
De groei werd gestimuleerd door de nieuwe producten die op de markt kwamen in 2018. Er werden 36 nieuwe duurzame ETF's geïntroduceerd, 31 aandelen- en 5 obligatie-ETF's. Dat brengt de keus voor de belegger nu op 79. Daarvan zijn er 14 ETF's in wereldwijde aandelen.

Het aantal nieuw geïntroduceerde ETF's ligt flink hoger dan in de afgelopen paar jaar, want in 2018 is het aantal nieuwe productintroducties flink geaccelereerd, zo laat onderstaande grafiek duidelijk zien:

ETF Roundup 2018 Exhibit 2

(klik op grafiek voor vergroting)

Kosten dalen
Opvallend aan de nieuwe ETF's is dat hun kosten lager liggen dan bij het al langer bestaande aanbod. Met name de aanbieders die bekend staan om hun prijsconcurrentie, zoals iShares en X-trackers, duiken met hun noviteiten onder het huidige kostenniveau. Ook een nieuwkomer op dit terrein als Legal & General Investment Management prijst zijn nieuwe fondsen scherp. De lopende kosten bewegen zich zo'n beetje in de range tussen 0,05% en 0,20%.

Die ontwikkeling is nieuw, want het is voor het eerst dat duurzame ETF's geen premie berekenen voor hun specifieke universum. Dat is een belangrijke mijlpaal voor een type ETF's dat gold als niche en vaak een dienovereenkomstig prijskaartje meekreeg.

De kosten voor ETF's die duurzaamheidscriteria of ESG screenings toepassen, zijn in de loop der jaren gedaald. Sinds 2012 is dat van 0,55% gemiddeld omlaag gegaan naar 0,36%. Ook de asset-gewogen kosten zijn gedaald.

ETF Roundup 2018 Exhibit 0

(klik op grafiek voor vergroting)

Duurzame obligatie-ETF's
In 2018 beleefde de markt de primeur van de eerste duurzame obligatie-ETF's. iShares lanceerde de eerste duurzame opkomende markten sovereign debt ETF waarbij de posities worden geworgen op basis van hun ESG-scores. Ook harde screening wordt toegepast.

UBS kwam met de Development Bank Bond ETF die belegt in obligaties die worden uitgegeven door internationale ontwikkelingsbanken die duurzame projecten financieren in ontwikkelende landen tegen preferente rentes.

Daarnaast kwam UBS ook met de UBS ETF (LU) Bloomberg Barclays MSCI US Liquid Corporates Sustainable UCITS ETF die Amerikaanse bedrijfsobligaties selecteert die het duurzaamst zijn tegen een lopende-kostenfactor van 0,20%. 

In een volgens artikel analyseren we de nieuwe producten van de diverse fondshuizen nader in detail en zetten we op een rij wat hun onderscheidende kenmerken zijn.

 

Lees meer over ETF's:

Thema-ETF's: geschikt voor lange termijn of modegril?

De plek van thema-ETF's in de beleggingsportefeuille

- Zo doen thema-ETF's het vergeleken met hun generieke concurrenten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten