Fonds van de Week: BlackRock Emerging Markets Bond Fund

Het BlackRock Emerging Markets Bond Fund kent een actief proces dat verliezen wil beperken maar ook beheerste risico's neemt. Dit doeltreffend uitgevoerde proces leidt tot een sterk track record. Daarom behoudt het fonds de Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Robert van den Oever 14 februari, 2019 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

BlackRock Emerging Markets Bond Fund

Morningstar Analyst Rating: Bronze
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

BlackRock Emerging Markets Bond Fund

Dit fonds heeft een stabiel team van beslissers die een bewezen beleggingsproces hebben opgebouwd dat gericht is op het beperken van neerwaards risico. Het proces combineert een visie op de wereldwijde marktsituatie met een diepgaande landenanalyse.

De filosofie van beperken van verliezen betekent niet dat het fonds helemaal geen risico neemt. Dat doet het wel en daar is speelruimte ten opzichte van de benchmark voor met betrekking tot looptijd, beta en landenallocatie. De doeltreffende toepassing van dit actieve proces met beheerste risico's leidt tot een sterk track record, aldus Morningstar-fondsanalist Mara Dobrescu. Volgens haar verdient dit fonds dan ook nog altijd zijn Morningstar Analyst Rating van Bronze.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 7 BGF Emerging Markets Bond fund D2  grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Het team voor opkomende markten van BlackRock onderging half 2012 grote veranderingen na de aanstelling van teamleider Sergio Trigo Paz en zijn team van BNP Paribas. Trigo Paz kwam in 2004 in dienst van Fortis (later overgenomen door BNP Paribas) en werkte eerder als emerging markets debt-handelaar.

Michel Aubenas is hoofdbeheerder en zet de toon bij staatsobligaties in harde valuta's. Trigo Paz implementeert ook actieve posities in het fonds en kan ingrijpen als hij meent dat het fonds van het proces afwijkt. Dit gebeurt echter zelden. Hij en Aubenas werken sinds 2010 samen. Het op obligaties in harde valuta's gerichte team heeft gemiddeld 15 jaar ervaring, maar het bredere team voor EMD kende de laatste jaren wat verloop.

Met het vertrek van Chris Kelly in 2014 verloor het bedrijfsobligatieteam een van zijn belangrijkste leden. Raphael Marechal (obligaties in lokale valuta's) vertrok begin 2016. Het team werd versterkt met Michal Wozniak (die later Marechal verving), beleggingsstrateeg Pablo Goldberg en verschillende junior-beheerders.

Wij menen dat BlackRock's EMD-team voldoende bezet is en waarderen de stabiele kern van beheerders van de strategie voor harde valuta's en kennen dit fonds een positieve People-score toe. Wij waarderen dat Aubenas zelf belegt in het fonds, waardoor zijn belangen beter overeenkomen met die van eindbeleggers.

Fondshuis
De succesvolle balanceeract van BlackRock brengt het een positief oordeel op de Parent Pillar. Het beheerd vermogen behelst een kolossale 6.300 miljard dollar wereldwijd en het beursgenoteerde aandeel BlackRock heeft nagenoeg al zijn directe concurrenten en S&P-genoten verslagen sinds de beursgang van het fondshuis in 1999.

Zowel klanten als aandeelhouders hebben hoge verwachtingen van BlackRock, en het fondshuis heeft laten zien dat het in staat is om een vertrouwde partij is die aantrekkelijke lange-termijn rendementen te kunnen boeken.

De lopende-kostenfactoren voor de fondsen blijven dalen en beheerders beleggen zelf meer in hun strategieën. Het fondshuis belegt flink in technologie en mensen en ook stelt het tools voor portefeuille-analyse beschikbaar aan adviseurs. Onderdeel iShares verdedigt met succes het marktleiderschap in het ETF-landschap en dat brangt de kosten voor het vermogensbeheerd omlaag. Het fondshuis heeft uitbreidingen gedaan naar alternatives en private equity.

Echter, groter is niet altijd beter. BlackRock heeft zijn obligatie-platform op de schop genomen na de wereldwijde financiële crisis, maar bij het aanbod aandelenproducten wil het nog niet vlotten ondanks twee grote reorganisaties in 6 jaar.

BlackRock scoort minder dan de meeste andere top-20 fondshuizen als het gaat om het vasthouden van mensen en de duur van hun loopbaan. Hoewel gedisciplineerd in het op de markt brengen van nieuwe fondsen, doet het goed mee in niches, zoals met de iShares Robotics and Artificial Intelligence ETF. BlackRock heeft zijn schaalgrootte en operationele efficiency ingezet ten faveure van beleggers.

Proces
Het proces combineert een visie op de mondiale situatie met diepgaande landenanalyse. Sergio Trigo Paz heeft eenzelfde proces in 2009 geïmplementeerd bij BNP Paribas. De subsectorspecialisten analyseren landen en uitgevers om zowel lokale als mondiale beleggingsthema's te identificeren en benutten. Bij de portefeuillesamenstelling wordt dit aangevuld door strategische assetallocatie, op basis van de bredere verwachtingen van Trigo Paz wat betreft marktgedrag en landen.

De beheerders zijn zich ook bewust van wereldwijde factoren die de prestaties van obligaties uit opkomende markten beïnvloeden. Daarom analyseren zij voortdurend scenario's om hun visie op het marktsentiment te bepalen. De beleggingsfilosofie is erop gericht om dalingen te beperken.

Het fonds wordt beheerd met een beoogde tracking error van 3,5% ten opzichte van de JPM EMBI Global Diversified Index, en dat geeft de beheerder voldoende speelruimte om de visie van het team tot uitdrukking te laten komen voor wat betreft de looptijd (plus of min twee jaar tegenover de benchmark), marktbèta (historische bandbreedte 0,8-1,4) en in mindere mate landenallocatie (maximaal plus of min 3% versus de index). Het fonds kan ook tot 15% in bedrijfsobligaties beleggen en tot 10% in lokale valuta's. De doeltreffende toepassing van dit beleggingsproces verdient een positief oordeel op de Process Pillar.

Rendement
Onder leiding van Michel Aubenas, in de periode juli 2012 tot en met september 2018 lag het jaarlijkse gemiddelde rendement van het fonds op 3,3% en daarmee versloeg het de categorie  die 2% boekte, maar het bleef achter bij de JPM EMBI Global Diversified Index.

Zoals te verwachten vanwege de focus op verliezen te beperken, ligt de downside-capture ratio tot nu toe lager dan bij de concurrentie, evenals de maximum drawdown (-8,9% tegenover -11,7%). Op risico gecorrigeerde basis (gemeten als Sharpe-ratio), presteert het fonds beter dan het categoriegemiddelde en dan passieve concurrenten zoals de iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond ETF (Silver-rated), en daardoor verdint het een positief oordeel op de Performance Pillar.

Op de korte termijn gaat echter niet altijd alles goed. Na een positieve bijdrage in 2016 drukte de overweging in Venezuela het fondsresultaat in 2017 en begin 2018. In 2017 ondervond het rendement hinder van de onderweging in Turkije en Mexico, hoewel de score in het laagste kwartiel van dit defensieve fonds in een sterk stijgende markt voor EMD vorig jaar ook geen verrassing kan zijn.

In de eerste acht maanden van 2018 kostte de overweging in Argentinië het fonds 42 basispunten vergeleken met de index, maar kleinere posities in goed presterende grensmarkten (Egypte en Kazachstan, beide minder dan 3% van de activa) pakten goed uit. Ook bescheiden posities in credit default swaps voor opkomende markten en een short-positie voor Amerikaanse rentetarieven hielpen mee om de verliezen te beperken.

Kosten
Met 0,87% per februari 2018 liggen de lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse in lijn met de mediaan van de categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets voor gelijksoortige aandelenklassen. Daarom is het oordeel op Price Pillar neutraal.

 

Lees meer

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van BlackRock Emerging Markets Bond Fund D2 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 7 BGF Emerging Markets Bond fund D2  tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Robeco Euro Credit Bonds

BlackRock Global Dynamic Equity Fund

Parvest Russia Equity

NN Duurzaam Aandelen Fonds

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten