We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor maart vier wisselingen. Koersstijgingen en verlaging van de Fair Value voor sommige aandelen heeft ervoor gezorgd dat andere aandelen aantrekkelijker zijn geworden. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor maart.

Robert van den Oever 11 maart, 2019 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor maart telt vier wisselingen. De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 82% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen. Een maand eerder was dat nog 94%.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel iets duurder is geworden. Er kwamen gemiddeld 97 basispunten bij.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door de sectoren industrie en communicatie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Vier afvallers
De lijst voor maart kent vier afvallers: Kingfisher, KBC Group, ConvaTec en Atos.

Het aandeel ConvaTec verdwijnt van de lijst omdat Morningstar-analist Debbie Wang haar Fair Value heeft verlaagd van 228 naar 192 pence per aandeel, terwijl het aandeel zelf 6% is gedaald in de afgelopen maand. Wang is pessimistischer in haar update met verlaagde prognoses voor de groei van wondverzorgingsproducten en ostomie. Daarnaast is het bedrijf nog altijd op zoek nar een nieuwe CEO.

KBC Group valt ook af nadat het aandeel afgelopen maand met 10% is gestegen terwijl de Fair Value die Morningstar berekent, gelijk is gebleven. Het businessmodel met bank en verzekeraar onder één dak betekent diversificatie en spreiding van risico en resultaten. Ook brengt het kostensynergieën.

Voor KBC geldt net als voor ConvaTec dat als gevolg van de koersbewegingen in de markt, andere aandelen momenteel aantrekkelijker zijn geworden. 

Vier nieuwkomers
Voor de afvallers komen vier nieuwskomers in de plaats. Dat zijn Dufry, Swedbank, Grifols en Infineon Technologies. Met name Dufry en Swedbank behoren momenteel tot de goedkoopste Europese aandelen op voor risico gecorrigeerde basis, met beide een korting van rond de 15% ten opzichte van hun Fair Value.

Dufry
Dufry is 's werelds grootste exploitant van tax-free winkels en marktleider in winkels op reislocaties, zoals luchthavens en stations. De belangrijkste producten daarin zijn parfum, cosmetica en voedingsmiddelen (de helft van de omzet), maar ook sterke drank, tabak, horloges en juwelen spelen een grote rol in de omzetmix.

Het bedrijf heeft een wereldmarktaandeel van 12-13% in een nogal gefragmenteerde markt. Op luchthavens is het marktaandeel 20% en dat is het dubbele van de nummer twee in die markt. De winkels van Dufry zijn aanwezig op 300 vliegvelden in 64 landen en zijn goed voor 90% van de totale bedrijfsomzet.

Morningstar-analist Jelena Sokolova geeft Dufry vanwege het marktleiderschap een Narrow Moat rating. De analist voorziet een jaarlijkse omzetgroei van 4-5% in de komende 10 jaar door groei van het aantal passagiers op bestaande vliegroutes en door het winenn van nieuwe concessies op vliegvelden. Ook het schaalvoordeel ten opzichte van concurrenten speelt mee: Dufry kan goedkoper inkopen en maakt meer kans bij het verlengen van concessies.

De belastingvrije status van de artikelen in de winkels maakt ze tot wel 40% goedkoper. Verder hebben de winkels in hun directe omgeving geen concurrentie dankzij de exclusieve concessie en klanten hebben haast en geen alternatief, dus liggen de prijzen op niveaus die voor Dufry brutomarges van bijna 60% mogelijk maakt, duidelijk hoger dan de 30-40% van 'gewone' retailers.

Europa is nog altijd de grootste markt, goed voor de helft van de groepsomzet. Noord- en Zuid-Amerika doen ieder 20% en Azië, het Midden-Oosten en Australië zijn samen goed voor de resterende 10%.

Het aandeel Dufry, waarvoor analist Sokolova een Fair Value van 144 Zwitserse frank calculeert, heeft de afgelopen maanden weging beweging laten zien. Andere aandelen in deze sector zijn wel opgelopen, zodat Dufry relatief goedkoper en dus aantrekkelijker is geworden.

ECPL 2019 03 Dufry

(klik op afbeelding voor vergroting)

Swedbank
Swedbank is de oudste en op drie na grootste bank van Zweden. Naast die thuismarkt zijn de drie Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen ook thuismarkten voor de bank en daar is het marktleider. Verder is de bank ook actief in Noorwegen, Finland, Denemarken, de Verenigde Staten, Luxemburg en Zuid-Afrika.

Het aandeel Swedbank duikelde in februari met 18% omlaag terwijl de Fair Value gehandhaafd bleef op 232 Zweedse kronen. De Narrow Moat rating van de bank is vooral te danken aan de omvang die tot schaalvoordeel en kostenefficiency leidt waarmee het zijn concurrenten verslaat.

Een kernactiviteit is leningen voor vastgoed. De helft daarvan betreft hypotheken aan particulieren, zodat Swedbank daarin een marktaandeel van 25% heeft. Op het gebied van sparen is het marktaandeel zo'n 20%. Door het schaalvoordeel is de kosten/inkomsten ratio 44% en dat is veel gunstiger dan bij de concurrenten. Daardoor is het rendement op eigen vermogen ook hoger dan bij de concurrentie.

ECPL 2019 03 Swedbank

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor maart:

Europe Core Pick List 2019 03 tabel 

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Aankopen door Ultimate Stock Pickers zijn zeer geconcentreerd

Deze 8 aandelen zijn gekocht door top actieve fondsbeheerders

- Europese aandelen lijden onder onrust: value trap of koopkans?

- Tijd voor herweging van Amerikaanse aandelen

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten