Drie aandelen die Ultimate Stock Pickers aan- of verkochten

De Ultimate Stock Pickers hebben hun portefeuilles de afgelopen maanden duidelijk geherbalanceerd: de wegingen van de diverse sectoren zijn flink gewijzigd. Morningstar zet op een rij welke sectoren momenteel overwogen en zijn en welke onderwogen bij de 26 toonaangevende fondsbeheerders.

Robert van den Oever 18 maart, 2019 | 10:09
Facebook Twitter LinkedIn

De Ultimate Stock Pickers hebben in het vierde kwartaal van 2018 zeer geconcentreerd aandelen bijgekocht. Ze sloegen vooral aandelen in in de drie sectoren financials, industrie en technologie. Dat is een contrast met de voorafgaande kwartalen, waarin de aankopen juist zeer gespreid waren over de sectoren. In een eerste analyse van de aan- en verkopen door de Ultimate Stock Pickers hebben we daar onlangs aandacht aan besteed en dat kunt u hier lezen:

 

Deze keer kijken we naar de Top-10 posities in de portefeuilles van de Ultimate Stock Pickers, de wijzigingen ten opzichte van het voorafgaande kwartaal en de nieuwe sectorwegingen die dat met zich meebrengt. Om met die wegingen te beginnen, die komen naar voren in de onderstaande grafiek:

USP 2019 03 04 Exhibit 1

(klik op grafiek voor vergroting)

De technologiesector is nu de meest overwogen sector ten opzichte van de S&P 500, De overweging in grondstoffen, industrie en financials was er al en die is er nog steeds.

De sectoren die al onderwogen waren, zijn nutsbedrijven en energie en daar komen nu cyclische consumentengoederen, gezondheidszorg en vatsgoed bij.

De overblijvende sectoren defensieve consumentengoederen en communicatie hebben een weging die min of meer gelijk is aan die in de S&P 500.

Top-10 posities
De top-10 van aandelenposities in de portefeuilles, gerangschikt naar overtuiging, kent een aantal wijzigingen ten opzichte van een kwartaal eerder. Er was één echte wissel: Johnson & Johnson verdween en werd vervangen door PepsiCo.

Daarnaast zijn er in de rangschikking wat positiewijzigingen. Comcat Cop en Bank of America zijn gestegen op de lijst, terwijl Oracle, Wells Fargo, Berkshire Hathaway en JP Morgan plekken zakten.

Bekijk de top-10 aandelenposities, gerangschikt naar overtuiging, in onderstaande tabel:

USP 2019 03 04 Exhibit 2

(klik op tabel voor vergroting)

Uit de kolom die de verhouding tussen aandelenkoers en Fair Value weergeeft, blijkt dat 6 van de 10 aandelen ondergewaardeerd zijn: PepsiCo, Wells Fargo, Comcast, Berkshire Hathaway, Microsoft en Apple.

Top-10 aankopen
Als we kijken naar de Top-10 van aankopen, gerangschikt naar overtuiging, dan wordt onderstreept dat de Ultimate Stock Pickers vooral naar kwaliteitsaandelen kijken. Maar liefst 8 van de 10 namen hebben een Narrow of Wide Moat rating.

Wat sectoren betreft, is duidelijk dat financials de boventoon voeren met 4 namen in deze top-10. De technologiesector en industrie zijn ieder vertegenwoordigd met twee namen.

Bekijk de top-10 aandelenaankopen, gerangschikt naar overtuiging, in onderstaande tabel:

USP 2019 03 04 Exhibit 3

(klik op tabel voor vergroting)

Naast aankopen deden de Ultimate Stock Pickers natuurlijk ook een reeks verkopen. De top-10 van hun verkopen uit overtuiging ziet er als volgt uit:

USP 2019 03 04 Exhibit 4

(klik op tabel voor vergroting)

Drie voorbeelden
Uit de lijsten van posities, aan- en verkopen pakken we drie voorbeelden van aandelen die we nader toelichten: Apple als ondergewaardeerd aandeel, General Electric als kansrijk voor de toekomst en Unilever omdat Morningstar daar positiever over is dan de Ultimate Stock Pickers die het aandeel verkochten.

USP 2019 03 04 Exhibit 0

(klik op tabel voor vergroting)

Apple logoApple
De koers van het aandeel Apple maakte een duikvlucht nadat de omzetverwachtingen van eind vorig jaar tegenvielen als gevolg van inzakkende verkopen in China. Die marktreactie was volgens Morningstar-analist Abhinav Davuluri overdreven en nu is het aandeel volgens hem ondergewaardeerd.

Want de groei van omzet en winst uit verkoop van iPhones mag dan onder druk staan, andere segmenten van Apple's businessmix laten wel groei zien, en die compenseert de omzetdaling van iPhones ten dele.

Een ander sterk punt is de klantentrouw van Apple-gebruikers. Bij vervanging kiezen ze vaak opnieuw een Apple-product en dat legt een stevige basis onder de omzet, getuige de ruim 900 miljoen Apple-apparaten die er wereldwijd in omloop zijn. Analist Davuluri vindt dat belangrijker als basis dan de aanwas van nieuwe klanten.

Wel is het zo dat de vervangingscyclus van veel producten langer wordt, met andere woorden, consumenten kopen niet meer zo snel een nieuwe telefoon. Als ze langer met hun bestaande toestel doen, moet Apple meer halen uit software en aanvullende diensten; software wordt belangrijker dan hardware. Ook daarmee is het op de goede weg, zo blijkt uit de omkzetgroei van 19% voor 'wearables' (sporthorloges etc) en 33% in thuis-accessoires.

General electric 78General Electric
De meest ondergewaardeerde naam op de lijst met aankopen is het geplaagde General Electric. Nog altijd is het concern bezig met de afwikkeling van verplichtingen van zijn financieringsdochter GE Capital. De nieuwe CEO Larry Culp wil flink schoon schip maken en het eens zo machtige conglomeraat verregaand vereenvoudigen. Zo wordt de gezonde en waardevolle divisie GE Healthcare verzelfstandigd en de opbrengst daarvan is bedoeld om schulden af te lossen. Ook GE Aviation mag eruit, net als Life Sciences. De divisie BioPharma is onlangs al verkocht.

Sinds de koersdip is december is het aandeel weer opgekrabbeld, maar volgens analist Joshua Aguilar zit er nog meer in. De divisies die blijven hebben de afgelopen tijd goed gepresteerd en ook de divisies die te koop staan, doen het goed, zodat GE er een aantrekkelijke prijs voor kan vangen.

Bovendien zorgt de rationalisatie ervoor dat GE geld, tijd en management-aandacht kan focussen op de kerndivisies die blijven. De versnippering die tot nu toe het conglomeraat kenmerkte, zelfs met inbegrip van de sterke divisies zoals Healthcare en Aviation, maakte het lastig om richting te kiezen. met andere woorden: er was altijd wel een deel dat achterbleef.

Unilever logo blauw 101x101Unilever
Het aandeel Unilever prijkt op de verkooplijst van de Ultimate Stock Pickers, maar Morningstar is er juist helemaal niet negatief over. Het is aantrekkelijk gewaardeerd met een koers/Fair Value verhouding van 0,89 en heeft een Wide Moat.

Ondanks de portfolio aan ijzersterke merken die wereldwijd topposities innemen, heeft de voedingsreus in toenemende mate last van versnipperd consumentengedrag, veranderende voorkeuren en een te laat of onvoldoende antwoord op die verschuivende vraag. Vaak hebben kleinere, agieler opererende concurrenten dat wel en dat remt de groei van Unilever.

Dat erkent Morningstar-analist Philip Gorham ook, maar hij is van mening dat beleggers te somber zijn over de groeimogelijkheden van Unilever. De marktposities en de onderliggende groei zijn nog altijd sterk genoeg om een hogere intrinsieke waarde toe te kennen dan de ebrus nu laat zien.

Bovendien neemt Unilevers nieuwe CEO Alan Jope volgens de analist de juiste stappen om Unilever slagvaardiger te maken. De organisatie wordt slagvaardiger doordat decentrale teams meer ruimte en handelingsvrijheid krijgen, zodat er meer innovatie plaatsvindt die sneller op de markt kan komen; precies dat waar de concurrentie Unilever nu nog op verslaat. Als dat lukt, dan kan vervolgens de schaalgrootte van Unilever de herwonnen groei een extra duw in de rug geven waardoor het weer op voorsprong komt. Morningstar is dus wel positief over Unilever.

 

Lees meer over de Ultimate Stock Pickers:

Dit zijn drie aandelen waar de Ultimate Stock Pickers toekomst in zien

Ultimate Stock Pickers kiezen kwaliteit nu volatiliteit regeert

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten