Duurzame Europese aandelenfondsen onder de loep

Het aantal beschikbare duurzame beleggingsfondsen neemt de laatste jaren sterk toe. Dat betekent meer keus, maar ook meer huiswerk voor beleggers. Morningstar helpt beleggers bij het vinden van geschikte duurzame fondsen. In mijn vorige column gaf ik aan dat ik de komende tijd mijn columns zal besteden aan de zoektocht naar fondsen die zowel vanuit duurzaamheids- als rendementsoogpunt interessant zijn. Deze week nemen we als eerste Europese large-cap aandelen onder de loep.

Ronald van Genderen 23 april, 2019 | 15:38
Facebook Twitter LinkedIn

Het totale fondslandschap van fondsen die beleggen in Europese large-cap aandelen bestaat uit 852 actief beheerde fondsen. Deze zijn verdeeld over 107 fondsen met een waarde stijl en 79 met een groei karakter, terwijl de resterende 666 fondsen een portefeuille met een gemengde stijl hebben.

Duurzame beleggers kunnen zich het leven iets makkelijker maken om dit uitgebreide universum te filteren op de vraag of duurzaamheid een rol speelt in het beleggingsproces. Volgens de database van Morningstar blijven er dan nog slechts 108 fondsen over. Overigens moet daarbij wel worden vermeld dat hierbij gebruik wordt gemaakt van het feit of een prospectus van een fonds aangeeft dat duurzaamheid een rol speelt. Of en in welke mate duurzaamheid uiteindelijk van belang is bij het selecteren van aandelen, wordt door Morningstar niet gecontroleerd.

Morningstar Sustainability Rating
Voor duurzame beleggers is het daarom noodzaak om de betreffende fondsen altijd te analyseren op de mate van duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld met het gebruik van de Morningstar Sustainability Rating. Hierbij krijgen de fondsen die het meest duurzaam zijn vijf Globes en de minst duurzame fondsen één Globe. Op basis hiervan valt duurzame Europese aandelen fondsenuniversum verder uiteen. Een vijftigtal fondsen draagt een Morningstar Sustainability Rating van vier of vijf Globes.

Een fonds dient echter niet alleen te voldoen aan duurzaamheidscriteria om een interessante belegging te zijn. Hiervoor is de Morningstar Analyst Rating een bruikbaar hulpmiddel. Zo geven de fondsanalisten van Morningstar middels de vijf ratings Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative aan in hoeverre zij verwachten dat een fonds over een volledige marktcyclus zal presteren ten opzichte van de categorie en/of de benchmark.

20190423 Belegger

(klik op tabel voor vergroting)

Comgest Growth Europe
Onder de als duurzaam aangemerkte fondsen, zijn er vier die worden gevolgd door Morningstar analisten. Het grootste vertrouwen hebben zij in Comgest Growth Europe dat wordt beoordeeld met een Gold rating. Het fonds wordt niet beheerd volgens een strikt duurzaamheidsbeleid.

Het beheerteam, bestaande uit Arnaud Cosserat, Laurent Dobler en Franz Weis, richt zich met name op high quality bedrijven. Deze zoektocht naar kwaliteit brengt echter wel met zich mee dat de beheerders ook naar ESG aspecten kijken. Naast een zeer solide track record brengt dat ook met zich mee dat de mate van duurzaamheid van de bedrijven in portefeuille bovengemiddeld is, getuige de Morningstar Sustainability Rating van vier Globes.

M&G (Lux) Pan European Select
Het fonds M&G (Lux) Pan European Select wordt beheerd door de ervaren John William Olsen. Het door hem toegepaste proces richt zich op bedrijven met competitieve voordelen die leiden tot prijszettingsvermogen en superieure rendementen. Hoewel zeker niet de enige criteria, speelt de analyse van milieu, sociale en governance aspecten daarbij een voorname rol. Toch leidt dat niet tot een bovengemiddelde prestatie op het gebied van duurzaamheid, want de Morningstar Sustainability Rating kent slechts drie Globes toe aan dit fonds.

Robeco QI European Conservative Equities
Het fonds Robeco QI European Conservative Equities wordt beheerd door Pim van Vliet, de grondlegger van de conservative equities strategie van Robeco, en zijn team. Eerder dit jaar verhoogden de fondsanalisten van Morningstar nog hun Analyst Rating van Bronze naar Silver, waarmee zij hun vertrouwen uitspraken in deze kwantitatieve benadering die zoekt naar aandelen die een laag risico combineren met positief momentum en aantrekelijke waardering.

Ieder aandeel dient een ESG score van RobecoSAM te hebben dat minimaal gelijk is aan het gemiddelde van de MSCI Europe index en hoe hoger de ESG score is, hoe groter de kans is dat het aandeel in de portefeuille komt (ceteris paribus). Daarmee is dit fonds geen uitgesproken duurzaam fonds en dit komt ook terug in de 3 Globes van de Morningstar Sustainability Rating.

RobecoSAM Sustainable European Equities
Het meest expliciete duurzame fonds in dit rijtje is waarschijnlijk RobecoSAM Sustainable European Equities. Het fonds dat wordt beheerd door Kai Fachinger, heeft de hoogst haalbare score op basis van de Morningstar Sustainability Rating, oftewel vijf Globes.

Duurzaamheid maakt dan ook van begin tot eind deel uit van het beleggingsproces. Zo wordt het belegbare universum grotendeels bepaald door het gebruik van de ESG scores van RobecoSAM en neemt duurzaamheidsanalyse een belangrijke plek in bij het fundamentele aandelenonderzoek van mogelijke portefeuillekandidaten. Het beleggingsteam van RobecoSAM heeft in het (recente) verleden echter een hoog en aanhoudend verloop gekend en dit is een belangrijke reden voor Morningstar’s fondsanalisten geweest om het fonds een Morningstar Analyst Rating van Neutral toe te kennen.

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

De steeds moeilijk wordende opgave voor duurzame beleggers

Een benchmark is alleen zinvol bij gebruik van de juiste index

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten