De uitzendbusiness is bij uitstek zeer cyclisch en ook zeer concurrerend met een lage toetredingsdrempel voor nieuwkomers. Dat leidt ertoe dat de uitzendbedrijven bereid zijn om marge op te offeren om marktaandeel te winnen via omzetgroei.
Schaalgrootte dempt dat effect enigszins en daar profiteert Randstad met zijn wereldwijde marktaandeel van 6% duidelijk van. Door zijn omvang heeft Randstad door de jaren heen schaalvoordeel en kostenefficiency opgebouwd.
Ondanks het cyclische karakter van de industrie kijkt Morningstar-analist Michael Field voorbij de pieken en dalen naar de lange termijn. In dat licht is de dip waar de resultaten van het bedrijf en de aandelenkoers in belandden in de tweede helft van 2018 de moeite waard om nader te bekijken.
Vrees voor recessie
Die dip ontstond door vrees bij beleggers dat er op korte termijn een recessie zou kunnen optreden, met alle gevolgen vandien voor de resultaten. De eerste-kwartaalcijfers tonen echter dat het zo'n vaart niet loopt, aldus analist Field. Randstad zelf heeft verbeteringen aangebracht en er was sprake van toename van de autonome omzetgroei in het eerste kwartaal.
De cijfers zijn nog niet op het niveau van de verwachtingen die analist Field voor heel 2019 heeft uitgerekend, maar Randstad is volgens hem op de goede weg. Daarom handhaaft hij zijn koersdoel van 61 euro per aandeel Randstad en de No Moat rating.
Redelijk groeiniveau
De cijfers over het eerste kwartaal laten zien dat de meeste landen waar Randstad actief is, een redelijk groeiniveau halen. In Noord-Amerika bedroeg die 2%, net als in 2018. In Frankrijk wist de uitzender de omzetdaling van 4% in het vierde kwartaal van 2018 om te buigen in een vlakke ontwikkeling. In Duitsland ging het bergafwaarts, want daar verergerde de omzetdaling van 7% in het vierde kwartaal 2018 naar 10% in het eerste van 2019.
Alles bij elkaar geven die cijfers aan dat de vrees van een recessie in 2019 overdreven zijn, vindt analist Field. Hij ziet nog altijd opwaarts potentieel voor het aandeel Randstad.
Aandelenkoers Randstad over afgelopen drie jaar
(klik op grafiek voor vergroting)
Bulls & Bears
Morningstar zet de sterke en zwakke kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer Bulls & Bears. Voor Randstad luiden die als volgt:
Bulls
- Randstad's flexibele kostenbasis stelt het bedrijf in staat om zich snel aan te passen aan veranderende marktomstandigheden door wijzigingen in het vestigingennetwerk, personeelsbestand, enzovoort.
- De verschuiving naar professionele en in-house services activiteiten die een hogere marge kennen, zal de groepsmarge mettertijd opstuwen.
- Het concurrentieveld is gestabiliseerd nu de grote drie spelers in deze markt de afgelopen vijf jaar geen grote overnames hebben gedaan.
Bears
- Europa maakt nog altijd meer dan tweederde van de groepsomzet uit. Als de groei daar afneemt, zet dat langdurig een rem op de resultaten.
- Uitzendbedrijven zijn vroeg-cyclisch. Een verzwakking van het macro-economisch klimaat kan vrijwel direct volatiliteit in omzet en aandelenkoers veroorzaken.
- Druk op de energie- en grondstofprijzen heeft de vraag naar uitzendwerk in diverse op grondstoffen draaiende markten doen afnemen.
Lees meer over aandelen:
- De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers
- Drie aandelen die Ultimate Stock Pickers aan- of verkochten
- Auto-aandelen: Duitse drie zijn ondergewaardeerd, Tesla en PSA te duur