Fonds van de Week: MFS Meridian US Value Fund

Het MFS Meridian US Value Fund heeft ervaren beheerders en een gedisciplineerde, effectief en consistent uitgevoerde aanpak die de verliezen in neergaande markten beperkt, maar tegelijk ook de meeste winst meepakt in rally's. Het langere track record van de Amerikaanse fondsvariant telt mee bij het oordeel voor dit betrouwbare fonds dat een Morningstar Analyst Rating van Gold heeft.

Robert van den Oever 13 juni, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

MFS Meridian US Value Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

MFS Meridian US Value Fund

Het fonds zoekt naar kwaliteitsaandelen die op lange termijn solide resultaten kunnen laten zien. Deze gedisciplineerde aanpak wordt consistent en effectief uitgevoerd, zo blijkt uit het rendement. Het langere track record van de Amerikaanse variant van dit fonds draagt bij aan het positieve oordeel op de prestaties. De ervaren en getalenteerde beheerders van dit fonds mogen zich verheugen in een Morningstar Analyst Rating van Gold. 

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 24 MFS Meridian US Value Fund grafiek vrijstaand

(klik op grafiek voor vergroting)

Beheerteam
Hoofdbeheerders Steven Gorham en Nevin Chitkara zijn gevestigde namen met een sterke achtergrond in beleggen. Gorham kwam in 1989 bij MFS en hij werd in 1993 aandelenanalist, en vervolgens in januari 2002 co-beheerder op deze strategie. Chitkara kwam in 1997 als aandelenanalist bij MFS, met als aandachtsgebieden industrie, consumer staples, telecommunicatie, business services en transport. In mei 2006 werd hij co-manager op deze strategie. Het duo werkt nauw samen met de andere portefeuillebeheerders van MFS, onder wie Kevin Beatty, Ted Maloney en Alison O'Neill Mackey van het Silver-rated MFS Massachusetts Investors Trust, dat ongeveer eenderde van zijn portefeuille gemeen heeft met dit fonds.

De beheerders hebben volop middelen tot hun beschikking. Het fondshuis heeft 25 Amerikaanse en 37 niet-Amerikaanse aandelenanalisten die de verantwoordelijkheden verdelen onder acht wereldwijde sectoren. De wereldwijde reikwijdte van het analistenteam helpt de beheerders om niet-Amerikaanse aandelen te selecteren voor de portefeuille en om de markten buiten de Verenigde Staten beter te begrijpen, waar veel Amerikaanse bedrijven op actief zijn.

De 42 credit analisten van het fondshuis bieden inzicht in de kapitaalstructuur en de 20 leden van het kwantitatieve researchteam bieden ondersteuning bij het risicobeheer. Het researchteam is stabiel en de aandelenanalisten hebben gemiddeld 15 jaar ervaring in de beleggingsindustrie. Zowel Gorham als Chitkara hebben ruim 1 miljoen dollar belegd in  de Amerikaanse variant van deze strategie. Alles bij elkaar verdient dit fonds een positief oordeel op de People Pillar.

Fondshuis
MFS is een van de oudste namen in de fondsindustrie en biedt onderdak aan getalenteerde beheerders die er een lange staat van dienst opbouwen. Het fondshuis staat erom bekend dat het zijn analisten laat doorgroeien tot beheerders, maar carriere maken als analist is ook mogelijk. Het verloop onder het personeel is laag, rond de 5%, en het aantal dienstjaren en het behoud van beheerder is bovengemiddeld in de industrie.

Aangezien enkele van de langstzittende beheerders recent hun pensioen bereikt hebben, was er opvolging nodig en die is goed aangepakt. MFS heeft begin 2017 de CEO titel overgedragen van Rob Manning aan Mike Roberge na een overgangsperiode van twee jaar. Manning blijft wel executive chairman van het fondshuis.

De cultuur bij MFS is team-georienteerd en dat wordt bewezen door het besluit om meerdere managers toe te wijzen aan zijn strategieen. Nieuwe initiatieven zijn de moeite waard om te bekijken. Om de opmars van passief te beantwoorden met een actief alternatief, kwam MFS in 2015 met 'Blended Research', een fondsenrange die door het eigen kwantitatieve team wordt gerund. Deze fondsen kennen een lager prijskaartje dan de actieve strategieen en zijn schaalbaar.

Proces
Deze strategie heeft zich bewezen en is consistent. De beheerders zoeken naar stabiele bedrijven die houdbare en superieure rendementen op eigen vermogen en op vrije kasstromm hebben laten zien in het verleden. Ook hebben ze een voorkeur voor bedrijven met solide balansen en sterke businessmodellen. Zo hebben ze groot vertrouwen in Johnson & Johnson, dat sinds 2003 in portefeuille zit en een van de top-5 posities is. Ze geloven in het robuuste businessmodel en de significante vrije kasstroom zal nog decennia de resultaten op gang houden.

Waardering is ook een belangrijk criterium, maarde beheerders kiezen liever bedrijven die leidend zijn in hun industrie als die ondergewaardeerd zijn dan matig geleide bedrijven tegen afbraakprijzen. Daarom kan de waardering van de portefeuille gemiddeld hoger ligeen dan bij veel concurrenten.

Zo'n 80-100 aandelen passen in de portefeuille-criteria. De strategie blijft volbelegd en beperkt het cahs-gedeelte tot een minimum. Om aandelenspecifiek risico te beheersen, beperkt de strategie individuele posities tot 5% van het beheerd vermogen of 1,5 maal de weging in de Russell 1000 Value Index.

Er zijn geen sectorbeperkingen, maar de portefeuille heeft een drempel van 25% voor industrie-allocatie en dat biedt veel mogelijkheden om kansen te zoeken. De omzet was gemiddeld 12% in de afgelopen vijf jaar en de aandelen werden bijna negen jaar in portefeuille gehouden, op gewogen-gemiddeld basis. Dat onderstreept hoezeer de beheerders zijn gericht op de lange termijn.

Prestaties
Het rendement van de strategie sinds de langst zittende beheerder Steven Gorham erbij kwam in januari 2002 tot en met april 2019, bedraagt 8,1% gemiddeld per jaar en daarmee verslaat het de Russell 1000 Value Index die 7,7% haalde en ook versloeg het fonds 83% van zijn concurrenten. De strategie heeft zich ook op voor risico aangepaste basis bewezen. De Sharpe-ratio van 0,54 over de periode verslaat de 0,49 van de index en ook 82% van de concurrenten.

De in Luxemburg gevestigde aandelenklasse W heeft een veel korter track record dan de Amerikaanse fondsvariant. Vanaf de introductie in februari 2010 tot en met april 2019 heeft die zijn categoriegemiddeld met 122 basispunten gemiddeld per jaar verslagen maar is met 38 punten onder de Russell 1000 NR Value Index gebleven. Het positieve oordeel op de Performance Pillar is deels gebaseerd op het lange Amerikaanse track record.

Het lange termijn succes van de strategie is te danken aan de sterke relatieve prestaties in neergaande markten. Het fonds heeft maar 90% van de marktdaling meegepakt tijdens de termijn van Gorham. Andersom is het wel zo dat het fonds kan achterblijven tijdens marktrally's. Gemiddeld heeft het 94% van de opwaarts beweging van bull-marketen weten te pakken.

Tijdens de correctie van eind 2018 hield het fonds goed stand dankzij goede resultaten van zijn posities in gezondheidszorg en een onderweging in matig presterende energie-aandelen. Echter, begin 2018 had het fonds het lastig omdat grote posities in Philip Morris en Gernal Mills tegenwerkten. Ondanks enkele misstappen ziet het er goed uit voor de lange termijn.

Kosten
De lopende-kostenfactor voor de rebatevrije aandelenklasse W ligt dicht bij de mediaan van vergelijkbare aandelenklassen in deze categorie. Daarom is het oordeel op de Price Pillar neutraal.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van MFS Meridian US Value Fund W1 USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen VS Large-Cap Waarde die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 24 MFS Meridian US Value Fund tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting) 

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

JP Morgan Emerging Markets Equity Fund

Alger Small Cap Focus Fund

Fidelity Global Multi Asset Income

Morgan Stanley US Advantage Fund 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten