De instroom in beleggingsfondsen in Europa is in mei teruggevallen ten opzichte van het niveau in april. Fondsbeleggers zijn voorzichtiger geworden en mijden risico. Dat bleek vooral bij obligatiefondsen. Daar waren high yield en opkomende markten categorieën uit de gratie. Bij flexibele, gediversifieerde en staatobligaties was wel sprake van instroom.
Terwijl op de aandelenmarkten de aandelenkoersen daalden, stapten fondsbeleggers uit aandelenfondsen, en ook uit allocatiefondsen en alternatives.
Alles bij elkaar kromp de instroom in open-end beleggingsfondsen en ETF's naar 2,9 miljard euro, waar in april nog 15 miljard euro aan nieuw geld werd opgehaald. De meeste instroom ging naar obligatiefondsen; die haalden 22,6 miljard euro op.
De pijn zat hem opnieuw bij aandelenfondsen, die per saldo 16 miljard euro aan uitstroom kenden, minder dan de 18,1 miljard uitstroom die in maart te noteren was, mar méér dan de 11 miljard euro van april.
Alternatives beleefden de negende maand op rij van uitstroom. Wel was de 4,7 miljard euro uitstroom van mei het laagste maandniveau sinds de uitstroom vorig najaar begon.
(klik op tabel voor vergroting)
Actief versus passief
Het beeld bij de wedijver tussen actief en passief blijft ongewijzigd: 6,6 miljard euro instroom bij passief en 3,5 miljard euro uitstroom bij actief. Het marktaandeel van passief is wederom gestegen, van 17,7% per eind april naar 18,4% in mei.
Bij aandelenfondsen is de tegengestelde beweging tussen actief en passief het duidelijkst. Passieve aandelenfondsen haalden in mei 3 miljard euro op, terwijl actieve aandelenfondsen 19,1 miljard euro zagen wegstromen.
Bij obligatiefondsen deden actieve fondsen het juist goed; die kenden een netto-instroom van 19,6 miljard euro. Passieve obligatiefondsen haalden 3 miljard euro op. In absolute getallen is actief de winnaar, maar kijken we naar de groei in verhouding tot de omvang van de categorie, dan groeit passief veel harder dan actief.
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom op fondscategorie-niveau
Op categorieniveau komt US Large-Cap Blend Equity als beste bovendrijven met dank aan de passieve producten. Na vijf opeenvolgende maanden van netto-uitstroom is deze categorie weer op positief terrein beland. De tabel hieronder laat duidelijk zien dat passieve fodnsen de instroom voor hun rekening nemen, terwijl de actieve producten uitstroom kennen.
De rest van de top-5 wordt ingevuld door obligatiecategorieën van de minder risicovolle soort. De instroom in de categorie flexiblele obligaties, op plek twee, komt voor 70% voor rekening van het Pimco GIS Income fonds. Het Pimco GIS Dynamic Bond is op enige afstand een goede tweede.
Ultrakorte-termijn obligaties zijn in trek omdat fondsbeleggers de volatiliteit in de markt willen ontlopen en ook de negatieve rentes die slecht uitpakken voor geldmarktfondsen.
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorie Multistrategiefondsen kenden de twaalfde maand op rij van uitstroom. Dat kwam wederom doordat beleggers miljoenen onttrokken aan het SLI Global Absolute Return Strategies Fund, 700 miljoen euro om precies te zijn. Daarmee voert deze categorie deze maand de top-5 aan, waar vorige maand nog plek twee te noteren was.
Opkomende markten aandelenfondsen gingen eveneens in de uitverkoop, zowel actieve als passieve producten. IShares MSCI Emerging Markets ETF zag 536 miljoen wegstromen, gevolgd door UBS ETF MSCI Emerging Markets SF die 255 miljoen kwijtraakte.
Opkomende markten obligatiefondsen in lokale valuta waren voor de eerste keer in 2019 uit de gratie, en daarmee werd het voor deze categorie de slechtste maand sinds november 2016.
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom per fondshuis
De vermogensbeheerder met de hoogste instroom in het actieve segment is opnieuw Pimco, dankzij Pimco GIS Income. AllianceBernstein staat op plek twee dankzij instroom bij zijn Amerikaanse obligatiefondsen, in het bijzonder Bronze-rated AB American Income Portfolio, dat 1,5 miljard euro aan nieuw vermogen ophaalde.
Bij de passieve aanbieders staat Vanguard bovenaan dankij de de grote vraag naar wereldwijde large-cap aandelenproducten.
Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom per fondshuis
De Britse aanbieder Aviva kende in mei de meeste uitstroom, 2,9 miljard euro, en daarmee was het de slechtste maand voor dit fondshuis sinds Morningstar de flow data is gaan meten in 2007. Het AI Strategic Global Equities fonds moest 295 miljoen euro prijsgeven.
Schroders zag vermogen wegstromen uit zijn wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen en Europese large-cap aandelenproducten. Maar de grootste uitstroom in een fonds was bij Schroder ISF Emerging Markets Debt Absolute Return, dat 316 miljoen euro verloor.
Aan passieve zijde leed Lyxor opnieuw de meeste pijn door de producten in Europese obligaties. Bij iShares waren het eveneens obligatieproducten die het fondshuis in de min deden belanden, maar dan opkomende-markten gerichte ETF's die samen 848 miljoen euro zagen wegstromen.
(klik op tabel voor vergroting)
De grootste actieve en passieve fondsen
Pimco GIS Income verstevigde zijn positie als grootste fonds doordat risico-averse beleggers die risicovollere segmenten van de obligatiemarkt links lieten liggen ten faveure van dit fonds. Het Silver-rated fonds wist al voor de vijde maanden op rij instroom te boeken.
Het Zweedse AP7Aktiefonds boekte een bovengemiddeld instroom van 600 miljoen euro, want doorgaans zijn december en januari de maanden waarin er het meeste Zweedse pensioengeld naar dit fodns stroomt.
Het Allianz Income and Growth fonds kende ook in mei weer uitstroom. In april ging er 318 miljoen euro uit dit Neutral-rated fonds, en in mei nog eens 550 miljoen euro.
Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind mei 2019:
(klik op tabel voor vergroting)
Bij de passieve fondsen is de instroom in de twee grootste fondsen en aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 UCITS ETF, in lijn met de vraag naar amerikaanse large-cap aandelenfondsen. Het Vanguard fonds kampte in de voorbije maanden met uitstroom, maar is nu weer op positief terrein.
Bekijk hier de lijst met de 5 grootste passieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind mei 2019:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer: