Twee potentieel bovengemiddelde fondsen die beleggers nog niet kennen

De fondsanalisten van Morningstar beoordelen zo'n 1.000 beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating. Maar het fondsenuniversum is nog veel groter. Ook daarin zoeken de analisten naar geschikte kandidaten die goed genoeg zijn om ook in aanmerking te komen voor analyse aan de hand van de vijf Morningstar pijlers. Deze twee fondsen zijn zulke Morningstar Prospects.

Jeffrey Schumacher, CFA 02 juli, 2019 | 13:36
Facebook Twitter LinkedIn

De analisten van Morningstar voeren uitgebreide kwalitatieve analyses uit om beleggingsfondsen te beoordelen. Hierbij is het doel om juist die fondsen te identificeren waarvan de analisten de overtuiging hebben dat ze de potentie hebben om over een volledige marktcyclus outperformance te genereren ten opzichte van hun categoriegemiddelde of hun benchmark, op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen.

We beoordelen beleggingsfondsen op basis van de kwaliteit die we zien binnen vijf pijlers: het beleggingsteam, het beleggingsproces, het fondshuis, performance en kosten. Ons eindoordeel over de kwaliteit en de potentie van een beleggingsfonds komt tot uiting in de Morningstar Analyst Rating, die kan variëren van positief (Gold, Silver, Bronze) tot Neutral of Negative.

Op de radar
De kwalitatieve analyses die we uitvoeren vergen veel tijd, wat ons dus beperkt in het aantal fondsen dat we als analisten kunnen volgen. In Europa zijn er meer dan 40.000 unieke beleggingsfondsen, waarvan we er ongeveer 1.000 kwalitatief onder de loep nemen. Tussen die resterende 39.000 fondsen kunnen interessante fondsen zitten die toegevoegde waarde voor beleggers kunnen bieden. Ook daar kijken de Morningstar-fondsanalisten naar om geschikte kandidaten te ontdekken.

Deze fondsen volgen de analisten niet officieel, maar ze staan wel op onze radar, wat betekent dat we de fondsen nauwgezet monitoren om te kijken of ze inderdaad goed genoeg zijn om aan onze coverage lijst toe te voegen. Deze beleggingsfondsen vormen de Morningstar Prospects.

De fondsen die op onze Prospect List staan hebben een of meerdere van de volgende kenmerken:

  • Het fonds volgt een unieke strategie of proces.
  • Een bestaande strategie die in transitie is door bijvoorbeeld het aanstellen van een nieuwe manager.
  • Een nieuw beleggingsfonds dat wordt beheerd door een fondsmanager die eerder op een vergelijkbare strategie sterke prestaties heeft neergezet.
  • Veelbelovende beleggingsfondsen die nog onder de radar opereren van het grote publiek.

 

Update Prospect List
We nemen de tijd om de fondsen die op de Prospect List staan beter te leren kennen door met de fondsbeheerder in gesprek te gaan en de fondsen met onze kwantitatieve tools te monitoren. Wanneer we overtuigd zijn van de kwaliteit en het potentieel van een fonds, dan kan het fonds worden voorgedragen voor volledige coverage.

Recent hebben we onze lijst met prospect fondsen van een update voorzien en dit zijn twee voorbeelden van beleggingsfondsen die we momenteel nog niet officieel volgen, maar die wel op onze radar staan en onderdeel zijn van de Prospect List.

 

Naam: Candriam GF US High Yield Corporate
Morningstar Rating: ****
Morningstar Categorie: USD High Yield Bond
Prospect Categorie: Unieke strategie / Onder de radar

Dit fonds wordt beheerd door manager Andrew Susser, die sinds 2013 ook betrokken is bij het beheer van het in Amerika genoteerde en met een Bronze Morningstar Analyst Rating gewaardeerde MainStay MacKay High Yield Corporate Bond fund. Hoewel de effectenselectie in het proces min of meer conform de industriestandaard is, onderscheidt het proces zich door zijn rigoureuze en systematische portefeuilleconstructie. Iedere positie wordt op basis van analistenonderzoek geclassificeerd in een van de vier groepen, variërend van groep 1 (kwaliteitsbedrijven met stabiele kasstromen) tot groep 4 (special situations en herstructureringen).

Naast de input van de analisten worden ook factoren als spread niveaus meegenomen om de kwalificatie te bepalen. Deze goed gestructureerde aanpak beperkt de hoeveelheid zeer risicovolle schuld die het fonds kan aanhouden, maar draagt tegelijkertijd aan bij dat het fonds adequaat wordt gecompenseerd voor de risico’s die het wel neemt. Die strategie heeft geleid tot outperformance wanneer credit markten zich in zwaar weer bevonden. Dit geeft de strategie een lagere volatiliteit dan de gemiddelde concurrent, wat heeft geresulteerd in een aantrekkelijke risico/rendement verhouding.

 

Naam: GuardCap Global Equity
Morningstar Rating: *****
Morningstar Categorie: Aandelen Large-Cap Groei
Prospect Categorie: Nieuw Fonds, Ervaren Manager / Onder de radar

GuardCap Global Equity wordt sinds de oprichting in 2014 beheerd door Michael Boyd en Giles Warren. Hoewel hun track record op dit fonds niet bijzonder lang is, hebben ze veel ervaring opgedaan doordat ze sinds 1994 een vergelijkbare strategie met veel succes hebben beheerd bij Seilern Investment Management. Het duo vormt een team met twee ervaren analisten dat goed op elkaar is ingespeeld.

De aanpak van dit fonds is rigoureus en geduldig, waarbij kwaliteit, groei en waardering op een goede manier worden gecombineerd in het selectieproces. De beheerders creëren een geconcentreerde portefeuille waarin alleen de 20-25 grootste overtuigingen een plaats krijgen. De aandelen in de portefeuille worden gekenmerkt door hun gezonde balansen, sterke kasstroomgeneratie en een hoog en bij voorkeur stijgend rendement op geïnvesteerd kapitaal.

Een sterke focus op het beheersen van neerwaarts risico moeten de idiosyncratische risico’s compenseren. In contrast met andere fondsen die een vergelijkbare strategie en filosofie toepassen, is de portefeuille beter gespreid over verschillende sectoren.

 

Lees meer:

- Wordt de value-belegger met uitsterven bedreigd?

- Dit zijn 10 eigenschappen van een goed beleggingsfonds

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten