Omzetdaling bij Randstad wakkert vrees voor recessie aan

Randstad heeft volatiele maanden achter de rug, blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal. Het beeld over de afgelopen maanden toont een geleidelijke teruggang, waarbij de omzet kwartaal na kwartaal iets afneemt. Dat wakkert de vrees bij beleggers voor een recessie aan. Maar de omslag die Randstad maakt naar margerijkere professionele uitzenddiensten biedt groeiperspectief voor de langere termijn.

Robert van den Oever 31 juli, 2019 | 8:51
Facebook Twitter LinkedIn

De omzet van Randstad daalde in het tweede kwartaal op autonome basis met 1,7%, een signaal dat het allemaal wat minder begint te gaan. Wel nam de winstgevendheid toe: de marge steeg naar 4,6%.

Aan de regio's is te zien dat het marktklimaat minder aan het worden is. De belangrijke markten in Noord-Europa vertoonden in meer of mindere mate omzetdaling. De Benelux en Frankrijk vertoonden een daling tussen 2 en 4% en in Duitsland was het nog een stuk erger: 15% omzetdaling, en dat betekent een versnelling van de omzetdaling die in het eerste kwartaal nog 10% bedroeg.

Fair Value gehandhaafd
De kwartaalcijfers brengen Morningstar-analist Michael Field ertoe om zijn calculaties voor 2019 iets te verlagen. Hij voorziet geen aanpassingen voor de langere termijn, en ook blijft het koersdoel van 61 euro per aandeel Randstad gehandhaafd.

De actuele koers ligt duidelijk onder dat koersdoel en de analist ziet eventuele momenten van koerszwakte op sentiment over de omzetdaling als een extra kans om in te stappen.

De lange-termijn vooruitzichten voor Randstad blijven volgens de analist goed. Een belangrijk element daarin is de verschuiving van de omzetmix naar professionele uitzenddiensten. Dergelijke contracten kennen doorgaans een langere looptijd en een hogere marge dan het meer generieke uitzendwerk dat traditioneel de bulk van de markt vormt.

Bij Randstad is het segment professionals inmiddels goed voor 22% van de groepsomzet, en het enige onderdeel dat autonome groei liet zien, van 3%. Dat geeft aan dat de vraag groot en structureel is. Het is tevens veel minder cyclisch dan het generieke segment, en daardoor minder gevoelig voor schommelingen in de economische ontwikkeling. Ook in economisch mindere tijden is Randstad er in geslaagd om in dit segment marktaandeel te winnen. 

Bekijk hier de koersgrafiek van Randstad over de afgelopen 12 maanden:

Randstad koersgrafiek 29 07 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Bulls & bears
De aandelenanalisten van Morningstar stellen voor elk aandeel de sterke en zwakke punten vast: de bulls & bears. Voor Randstad luiden die als volgt:

Bulls

  • De flexibele kostenbasis van Randstad stelt Randstad in staat om snel te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden door aanpassingen te doen in het personeelsbestand en het kantorennetwerk.
  • De verschuiving naar professionele en in-house uitzenddiensten zal de marge voor de hele groep mettertijd omhoog brengen.
  • De afgelopen vijf jaar hebben de grote drie spelers in de uitzendmarkt geen grote overnames gedaan, zodat er een stabiel concurrentieveld is ontstaan.

 

Bears

  • Europa is nog altijd goed voor ruim tweederde van de groepsomzet. Magere groei in die regio kan de resultaten van de hele groep voor langere tijd remmen.
  • Uitzendbedrijven zijn vroeg-cyclisch. Daardoor zal een verslechtering van het macro-economische klimaat vrijwel meteen leiden tot volatiliteit in omzet en aandelenkoers.
  • De lage energie- en grondstofprijzen hebben de vraag naar uitzenddiensten in grondstof-gerelateerde markten flink verminderd.

 

Lees meer over aandelen:

- Wide Moat aandelen doen het beter dan de markt

Investeren in duurzaam stroom opwekken is sleutel voor groei nutsbedrijven

- Deze vier nutsbedrijven investeren het slimst in duurzame toekomst

Deze drie aandelen kochten de Ultimate Stock Pickers

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten