Nieuwe ratingwijzigingen door Morningstar's fondsanalisten

De fondsanalisten van Morningstar hebben ook deze week weer een reeks beleggingsfondsen van een nieuwe Morningstar Analyst Rating voorzien en upgrades en downgrades doorgevoerd. Bekijk het overzicht van alle wijzigingen van de afgelopen week.

Robert van den Oever 17 september, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

Nieuwe ratings

 

JPM America Equity  - Bronze

Het fonds JPM America Equity wordt vanaf nu gevolgd door Morningstar-analist Jeffrey Schumacher die er een Morningstar Analyst Rating van Bronze aan toekent. Het fonds profiteert van ervaren beheerders, ruime middelen vanuit het fondshuis en een gedegen beleggingsproces.

Beheerdersduo Jonathan Simon en Tim Parton staat in hoog aanzien bij Morningstar vanwege hun deskundigheid. Ieder van de twee beheert een eigen deel van de portefeuille: Simon doet waarde-aandelen en Parton de groei-aandelen. Hen staat een groot ananlistentean ten dienst van wie de meeste zelf in hun fonds beleggen.

Het proces leidt tot een portefeuille van 20 tot 40 aandelen die de hoogste overtuigingen van de beheerders weerspiegelen. Tegelijk blijft de allocatie van de waarde- en groei segmenten binnen de rang van 60%-40%. Desondanks neigt de portefeuille historisch meer naar groei, waar Morningstar een meer gebalanceerd karakter had verwacht.

Verder heeft het fonds nauwelijks in small-caps belegd, die hun kracht wel bewezen hebben in andere fondsen waar de beheerders een rol bij spelen. het fonds verslaat zijn categorie, maar blijft wel achter bij zijn benchmark.

 

Downgrades

 

Robeco Chinese Equities - van Silver naar Bronze

Het vertrouwen in het fonds Robeco Chinese Equities is afgenomen en dat leidt tot een verlaging van de Morningstar Analyst rating van Silver naar Bronze.

De strategie staat sinds mei 2007 onder leiding van beheerder Victoria Mio die chief investment officer van Chinese aandelen is bij het fondshuis. Zij krijgt goede ondersteuning van backup-beheerder Liying Du, die in 2013 bij Robeco in dienst is getreden. Mio heeft een mate van ervaring en stabiliteit die zeldzaam is in dit universum, en Diu op haar beurt heeft blijk gegeven van indrukwekkende inzichten.

Echter, recente ontwikkelingen in de beleggingsaanpak hebben vragen doen rijzen over de robuustheid en consistentie. Zo heeft Mio kortstondig de blootstelling naar grondstoffen, financials en nutsbedrijven verhoogd, en die naar consumer discretionary verlaagd, tijdens de bearmarkt van eind 2018. Daardoor verschoof de beleggingsstijl in de portefeuille van groei naar waarde, zoals bleek uit de Morningstar Style Box per december 2018.

De redenering achter deze plotselinge verschuiving was nogal zwakjes, vindt Morningstar-analist Andrew Daniels. Hoewel de portefeuille in 2019 weer terugkeerde naar de groei-stijl, was het een kortzichtige actie die gebrek aan toewijding aan de strategie in lastige tijden toonde. Nog een signaal van onzekerheid is de toegenomen concentratie van de beleggingsportefeuille, waardoor die volatieler is geworden.

Hiettemin is deze strategie altijd een sterke presteerder op de lange termijn geweest. Die blijft onverminderd profiteren van een solide team en lage kosten voor de eindbelegger, zodat het nog altijd een keus om te overwegen is voor beleggers die in Chinese aandelen willen stappen.

 

Lees meer:

- De nieuwe ratingwijzigingen van Morningstar - 27 augustus t/m 2 september

- Zo werken de ratings van Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten