Fidelity Asian High Yield Fund in het kort
Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral
Fidelity Asian High Yield Fund
Dit fonds staat onder leiding van hoofdbeheerder Bryan Collins, tevens hoofd Aziatische obligaties bij Fidelity, en in het decennium dat hij dit fonds beheert heeft hij een indrukwekkend track record opgebouwd. Hij kent de regio bijzonder goed en hij weet zijn begrip van structurele trends aldaar te vertalen in een sterk geconstrueerde portefeuille.
Het vertrouwen van Morningstar-analist Patrick Ge in dit fonds is toegenomen en de Morningstar Analyst Rating gaat dan ook omhoog naar Silver.
Uitgebreide toelichting
Beheerteam
Ons vertrouwen in hoofdbeheerder Bryan Collins, hoofd van obligaties Azië, is met de jaren gegroeid. Hij is een veteraan bij Fidelity en leidt dit fonds sinds oktober 2009. Hij heeft indruk gemaakt met zijn begrip van structurele trends in de Aziatische obligatiemarkt en hoe die zich vertalen in portefeuille positionering.
Nu Collins de rol van hoofd obligaties Azië een jaar vervult, is duidelijk dat zijn werklast meevalt. Anders dan zijn voorganger deelt Collins leidinggevende taken met zijn collega die wereldwijd hoofd credit research is, en dat houdt de werklast beheersbaar.
Fidelity wil op elke strategie een lead- en een co-manager en dus werd in januari 2019 Peter Khan benoemd tot co-manager op deze strategie. Khan beheert de Global High Yield strategie sinds maart 2012 en vult het team van dit Aziatische high yield fonds goed aan.
De twee beheerders worden ondersteund door een credit research team dat onder andere drie credit analisten in Shanghai omvat. De leden hebben gemiddeld 14 jaar ervaring in de beleggingswereld en vormen daarmee een van de meest diepgaande en best geïnformeerde teams in Aziatische obligaties die we kennen. Dat geldt in het bijzonder voor het achtkoppige team in Shanghai, dat handelaren en onderzoekers omvat. Deze researchcapaciteit geeft het fondshuis een voorsprong gegeven het hoge gewicht van China in het univerum van Azialtische obligaties.
Fondshuis
Fidelity International Ltd (FIL) is grotendeels eigendom van het eigen management en van leden van de familie Johnson die de Amerikaanse entiteit Fidelity International (FMR) hebben opgericht. De entiteiten zijn sinds 1980 gescheiden. FIL opereert bijna volledig autonoom in alle aspecten van de business, maar wijzigingen in het senior management geven aan dat er gelijkenissen met FMR blijven bestaan in cultuur en aanpak.
Fundamentele research staat voorop en daardoor heeft het fondshuis een van de sterkste researchcapaciteiten met ruim 400 beleggingsprofessionals en en wereldwijd netwerk van ondersteunende analisten. Fidelity blijft investeren in middelen en infrastructuur in alle disciplines: aandelen, obligaties en multi-asset. In aanvulling op de komst van een nieuwe CEO zijn de leidinggevenden van alle genoemde disciplines eveneens vervangen.
Dat brengt een element van onzekerheid met zich mee, maar die leidinggevende rollen staan wat verder af van de dagelijkse praktijk, en juist daar is het personele verloop bewonderenswaardig laag. Dat duidt erop dat het fondshuis zijn mensen goed weet vast te houden. De genoemde wijzigingen zullen volgens ons de positieve beleggingscultuur dus niet nadelig beïnvloeden.
Er zijn wat onevenwichtigheden in de beloning tussen de verschillende disciplines, maar over het algemeen zijn die logisch opgebouwd en conform de belangen van eindbeleggers. Het fondshuis heeft onverminderd bovengemiddelde kwaliteiten, maar we blijven in de gaten houden hoe het nieuwe managementteam zich zal doen gelden.
Proces
De beheerder en zijn team blijven bezig om een inkomen-genererende portefeuille in Aziatische high yield obligaties op te bouwen voor beleggers volgens een prudente aanpak van diversifcatie en liquiditeit. De strategie is erop gericht om het meeste rendement uit credits te halen en de rest uit looptijd en valuta tactieken.
Diversificatie van de portefeuille is een sleutelelement in het proces en die wordt bereikt door een op maat gemaakte benchmark die grenzen stelt aan de blootstellingen: 20% voor individuele sectoren en 3% voor uitgevers. Dat vinden we verstandig gezien het inherente concentratierisico binnen deze vermogenscategorie. Bijvoorbeeld Chinees vastgoed is goed voor 50% van de BofA/Merrill Lynch Asian Dollar High Yield Corporate Index, maar is gelimiteerd tot 20% in de BofA/Merrill Lynch Blended benchmark die voor de strategie is gemaakt.
Ideeën worden gegenereerd door een combinatie van fundamentele een kwantitatieve analyse plus het gespecialiseerde handelsteam in eigen huis. Vervolgens maakt Collins gebruik van het Azië credit research team van het fondshuis, dat eigen credit rating en relatieve waardes berekent. Beheer van liquiditeit blijft een punt van aandacht vanwege het illiquide karakter van de vermogenscategorie. Naast beleggingen in de meer liquide uitgevers, alloceert Collins tussen 3 en 10% naar cash als een middel om liquiditeit te sturen. Alles bij elkaar verdient het proces een positief oordeel.
Prestaties
De consistente en in vergelijking met concurrenten sterke resultaten en het vermogen om goed te presteren in uiteenlopende marktomstandigheden brengt dit fonds een positief oordeel op de Performance Pillar. Beheerder Bryan Collins leidt deze strategie sinds oktober 2009 en heeft zich sindsdien bewezen. Tot en met juli 2019 bedraagt het rendement 7,18% gemiddeld per jaar en daarmee blijft het 70 basispunten achter bij de op maat gemaakte benchmark, de BofA/ML Q490 – Blended Index: ACCY, 20% Lvl4 Cap 3% Constrained, terwijl het fonds wel 60% van zijn concurrenten verslaat.
Het lange-termijn track record van Collins wordt enigszins omlaaggetrokken door een mager 2011, toen er een scherpe sell-off plaatsvond, terwijl de Aziatische high yield markt destijds klein en illiquide was. Sindsdien heeft de strategie zich sterk hersteld en kwam die boven de categoriemediaan uit, behalve in 2018. De Sharpe-ratio was hoger dan de categoriemediaan in de terugkijkende één-, drie-, vijf- en tienjaarsperioden.
Consistent met het beleggingsproces zijn credit selectie en yield de belangrijkste rendementsaanjagers van de strategie geweest, terwijl looptijd en valuta een kleinere rol speelden. Toch kan het nog weleens tegenzitten. Bijvoorbeeld in 2018, toen het team vanaf juli meer risico nam, en dat was iets te vroeg, zo gaf Collins achteraf toe. Daardoor remde de credit allocatie de prestaties van het fonds.
Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse Y Acc USD van dit fonds liggen met 0,90% nipt hoger dan de mediaan voor vergelijkbare 'clean' share classes van fondsen in Amerikaanse aandelen die op 0,85% ligt. Het minieme verschil leidt tot een neutraal oordeel op de Price Pillar.
Lees meer
Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Asian High Yield Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.
Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Asia High Yield Bond, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:
Lees ook eerdere Fondsen van de Week:
- Comgest Growth Emerging Markets
- BlackRock Emerging Europe Fund