Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Bevlogenheid gezocht!

Een fondsmanager moet een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen beleggen. Iets wat bij ons minder in zwang is.

San Lie 30 juli, 2012 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Het kwalitatieve waardeoordeel van Morningstar over een beleggingsfonds - de Morningstar Analyst Rating - wordt bepaald door de vijf ‘pillars’. Die staan voor: People (beheerteam), Parent (fondshuis), Process (beleggingsproces), Performance (rendement) en Price (kosten). Ik ga in een serie columns wat dieper in op de 5  P’s. Ik trap af met af met ‘People’, ofwel de mensen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een fonds.

Voor ons als Morningstar-analisten is de fondsmanager en de eventuele ondersteuning die hij of zij krijgt van co-managers en/of analisten veelal het startpunt van onze analyse. Wie is het? Wat is zijn ervaring? Hoeveel marktcycli heeft hij al meegemaakt en hoe heeft hij zich daarin bewezen? Het zijn allemaal vragen waar we een antwoord op willen.

Heeft de manager een bepaalde stijl, voert hij die consequent door en hoe onderscheidend is hij daarin? Ook dat zijn vragen die we beantwoord willen zien. Is er een bepaalde bevlogenheid bij de manager of is het voor hem meer een nine-to-five baan? Kiest de manager expliciet voor een bepaalde stijl en ontwikkelt hij zich daar gedurende zijn loopbaan verder in, of verandert hij om de paar jaar van fonds? Ook daar zoeken we het antwoord op.

Kortom, we willen letterlijk weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Om die reden willen we de fondsmanager vaak regelmatig in de ogen kijken om hem te horen en zien spreken. Het liefst op locatie, zodat we ook de rest van het team kunnen ontmoeten, de interactie binnen het team kunnen zien, modellen kunnen zien werken.

Wat ook meetelt of de fondsmanager de juiste ondersteuning krijgt, zowel wat betreft kwaliteit maar ook wat betreft kwantiteit. Voor sommige strategieën heb je nu eenmaal meer analisten nodig dan voor andere, bijvoorbeeld  meer kwantitatief georiënteerde strategieën. Ook hier telt ervaring voor een belangrijk stuk mee.

Tot slot zien we graag dat de belangen van het team parallel lopen met die van de belegger. We stellen op prijs dat de fondsmanager een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen belegt. Iets wat in de VS heel gebruikelijk is, maar bij ons minder in zwang is.

Is hiermee het plaatje rond? Helaas niet. Zoals vorige week al aangestipt: een B-acteur kan met de juiste omgevingsfactoren een Oscar winnen en (in de VS) zelfs president worden, terwijl een talentvol acteur onder de verkeerde regisseur een gigantische flop kan maken.


Lees ook

Rentmeesterschap gezocht!
Krijgt een fondsmanager voldoende ruimte zijn "ding" te doen? Bepaalt de commercie het aanbod of staat de belegger voorop?

Doe het wel met stijl
De goede fondsmanagers hebben een eigen, onderscheidende stijl. Die is voor een belegger moeiijk te achterhalen, maar is wel van groot belang.

Blijf niet hangen in het verleden
Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat ze een fonds kiezen op basis van de prestaties uit het verleden.


Goedkoop is geen duurkoop
Wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn is Morningstar positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs.



Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten