Goedkoop is geen duurkoop

Wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn is Morningstar positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs.

San Lie 03 augustus, 2012 | 0:01
Facebook Twitter LinkedIn

Wij analisten kijken bij onze beoordeling van de prijs van een fonds niet naar de kosten die u als belegger aan uw bank of broker betaalt (zoals eventuele provisies over aan- en verkopen of eventueel bewaarloon). Die bent u misschien wel kwijt, maar zeggen namelijk niets over de kwaliteiten van het fonds.

Wij kijken met name naar de Total Expense Ratio (TER), soms ook wel Totale Kostenratio (TKR) genaamd. De TER is een maatstaf voor de kosten die een beleggingsfonds in rekening brengt aan zijn aandeelhouders. Het gaat om onder andere de beheerkosten en de administratiekosten. Anders dan wat de naam kan suggereren, omvat deze ratio niet alle kosten. Zo worden transactiekosten niet mee in rekening gebracht.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom we naar de prijs kijken en dat aspect meenemen in onze analyse. Eén: deze kosten keren jaarlijks terug en kunnen - afhankelijk van de hoogte - een (enorme) hap uit de performance van het fonds nemen. Twee: diverse studies laten zien dat fondsen met hoge kosten achterblijven bij goedkopere varianten.

Bij het vergelijken van een fonds met andere fondsen in zijn categorie kijken we dan ook naar twee zaken: de absolute hoogte van de TER en de hoogte van de TER ten opzichte van categoriegenoten. Beide moeten gunstig zijn om een positieve beoordeling te ontvangen.

Tot slot kijken we bij fondsen die een perfomance fee rekenen in hoeverre deze wel of niet gepaard gaat met een lage(re) basisfee. En in hoeverre een eerder bereikt punt (bijvoorbeeld hoogste koers) geldt als zogenaamd ‘high watermark’.

Overigens, wat de absolute hoogte van de TER betreft zijn we positief gestemd over de opkomst van goedkope indexproducten als ETFs, die aan de ene kant actieve fondsmanagers zal stimuleren ‘echt’ actief te worden en daarnaast zeer waarschijnlijk ook de management fees en daarmee de TER’s naar beneden zullen brengen.

In een serie columns leg ik uit hoe wij als analisten bij Morningstar fondsen analyseren en uiteindelijk van een kwalitatief waardeoordeel voorzien. Ons oordeel over een beleggingsfonds wordt bepaald door vijf pilaren van de Morningstar Analyst Rating die staan voor: People (beheerteam), Parent (fondshuis), Process (beleggingsproces), Performance (rendementen Price (kosten). De vorige keren ging ik in op de 'p' van PeopleParentProces en Performance. In dit laatste deel staat 'p' van Price centraal.

Lees ook

Bevlogenheid gezocht!
Een fondsmanager moet een substantieel deel van zijn persoonlijke vermogen in zijn eigen fondsen beleggen. Iets wat bij ons minder in zwang is.


Rentmeesterschap gezocht!
Krijgt een fondsmanager voldoende ruimte zijn "ding" te doen? Bepaalt de commercie het aanbod of staat de belegger voorop?


Doe het wel met stijl
De goede fondsmanagers hebben een eigen, onderscheidende stijl. Die is voor een belegger moeiijk te achterhalen, maar is wel van groot belang.

Blijf niet hangen in het verleden
Een belangrijke valkuil waar veel beleggers nogal eens instappen is dat ze een fonds kiezen op basis van de prestaties uit het verleden.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten