In een driedelige serie artikelen onderzoekt Morningstar de voors en tegens van beleggen in fondsen die zich concentreren op één opkomend land.
Het aantal beleggingsfondsen dat zich op één specifiek land onder de opkomende landen richt (zogenaamde single-country emerging-market funds) blijft zich uitbreiden. Inmiddels zijn er in Nederland 26 fondsen verkrijgbaar die zich focussen op Chinese aandelen, 28 die zich concentreren op India en er zijn 7 Brazilië-fondsen. Daarnaast zijn er nog tal van fondsen die zich richten op landen als Indonesië, Zuid-Korea, Maleisië, Polen, Rusland, Singapore, Zuid-Afrika en Namibië, Taiwan, Thailand, Turkije of Vietnam. De meest exotische bestemmingen in deze opsomming worden ook wel frontier markets genoemd, een voorfase van emerging market.
In totaal zijn er 105 actief beheerde beleggingsfondsen die zijn gewijd aan een individuele opkomende markt en 42 passieve fondsen (ETFs; genoteerd aan beurzen in Europa).
De fondsen groeien niet alleen in aantal, maar ook in grootte. 13 Fondsen hebben meer dan 1 miljard euro onder beheer waarvan Fidelity China Focus de grootste is met een omvang van 3,2 miljard euro. Verder zitten onder meer ook East Capital Russia en Franklin India in deze groep. 18 Fondsen hebben een omvang van 500 miljoen tot 1 miljard euro waaronder JPM Russia, Robeco Chinese Equities, Schroder China Opportunities, Lyxor ETF MSCI India, Lyxor ETF China Enterprise en iShares MSCI Brazil.
Uitbundig
De opkomst van beleggingsfondsen met de focus op één opkomend land en de interesse daarin onder beleggers is niet verrassend. Veel opkomende landen hebben uitbundige (macro-)economische cijfers zoals een sterke groei van het bruto binnenlands product (bbp), positieve politieke en wetgevende ontwikkelingen, ruime aanwezigheid van grondstoffen en een grote, groeiende bevolking met een zich snel uitbreidende middenklasse. Daardoor lijken de opkomende landen dynamische plaatsen om in te beleggen en komen ontwikkelde landen over als has-beens.
Wat nog meer op gaat: deze single-market emerging-market fondsen kunnen in korte tijd een grote winst boeken. Zo staan db x-trackers FTSE Vietnam 46,6 procent en Intereffekt Frontier Vietnam 44,9 procent in de plus dit jaar tot en met 9 mei. Ook beleggers in Turkse aandelen zagen hun investering zienderogen renderen: KBC Equity Turkey (plus 23,8 procent), Magna Turkey (plus 23,6 procent). Deze actieve fondsen doen het beter dan hun passieve tegenhangers. Bij de Turkije-ETFs is de score: Lyxor ETF DJ Turkey Titans 20 (plus 21,5 procent), RBS Market Access DJ Turkey Titans 20 ETF (plus 20,6 procent) en EasyETF Turkey Titans 20 EUR (plus 20,4 procent). Overigens schaart ook Thailand zich in het rijtje landen met meer dan 20 procent winst met onder andere Fidelity Funds Thailand.
Serieuze risico’s
Voor een winst om de vingers bij af te likken moesten beleggers de eerste vijf maanden van dit jaar in Vietnam en Turkije zijn. Maar er is meer op te merken over fondsen in één opkomend land dan de superioriteit van hun onderliggende economie en hun indrukwekkende opwaartse potentie. Deze beleggingsfondsen gaan gepaard met serieuze uitdagingen en risico’s. Beleggers die interesse hebben in deze fondsen moeten goed hun huiswerk doen voordat ze er een kopen.
In de vervolgartikelen wordt ingegaan op belangrijke aspecten en risico’s:
Opkomend land: blootstelling, concentratie en volatiliteit
Beleggers in sinlge-country emerging-market fondsen zitten vaak al meer in opkomende markten dan ze in de gaten hebben. En de sterke concentratie van deze fondsen op één land en vaak enkele sectoren maakt ze zeer volatiel.
Opkomende landen: moeilijk om een winnaar te selecteren
Het is zeer lastig om te voorspellen welk opkomend land aan kop gaat in een bepaalde periode. Een overzicht van de fondsen in één opkomend land die naar verwachting een meer dan gemiddeld toekomstig rendement boeken.