1.2 Portefeuillebeheer - Bepaal uw beleggingsdoel

Welke financiële doelen kunt u stellen in uw leven en welke aspecten bepalen de kosten ervan?

Morningstar 24 juli, 2012 | 7:46 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Mensen beleggen om een financieel doel te halen, bijvoorbeeld om niet op een houtje te hoeven bijten na hun pensioen of om de studie van hun kinderen te bekostigen. Maar hoeveel van hen weten wat de kosten van dat doel zijn?

Sommige financiële planners zeggen dat we 80 procent van ons inkomen van voor het pensioen nodig hebben om comfortabel te leven nadat we zijn gestopt met werken. Maar in de realiteit komen spaarzame gepensioneerden rond met minder terwijl anderen na hun pensioen gaan reizen of een dure hobby nemen en veel meer uitgeven dan tijdens hun werkzame leven.


Deze paragraaf van de cursus Portefeuillebeheer staats stil bij welke financiële doelen er zijn welke aspecten belangrijk zijn om de kosten ervan te bepalen.


Jaarlijkse kosten van pensioen

De kosten van levensonderhoud schatten als je met pensioen bent is een lastige klus. Vooral als de pensioendatum nog decennia in de toekomst ligt. Er is wat dagdromerij bij betrokken. Vraag uzelf af wat voor soort levensstijl u wilt nadat u gestopt bent met werken. Gaat u veel tijd besteden aan klussen in de schuur of reist u naar allerlei buitenlandse golfbanen. De laatste manier van leven zal zeker meer kosten dan de eerste.


Om grip te krijgen op wat u zult gaan uitgeven analyseert u de huidige jaarlijkse uitgaven en probeert  u te schatten wat deze kosten zijn als u met pensioen bent. Dit is geen exacte wetenschap en onthoudt dat u alleen maar probeert om het idee te omarmen.


Sommige kosten zullen veranderen als u met pensioen bent:


Wonen

De meeste van ons gaan er vanuit dat de hypotheek is afbetaald op het moment dat we met pensioen gaan. Dat kan het geval zijn, maar woonlasten kunnen ook toenemen. Bijvoorbeeld als een lening wordt afgesloten om het huis te verbouwen of voor het kopen van een tweede huis in het buitenland. Aan de andere kant kunnen de woonlasten ook lager uitpakken als het huis wordt verkocht en ingeruild tegen een kleinere woning.


Recreatie

Voor velen van ons is pensioen het genieten van dingen waar we niet aan toekwamen omdat we druk waren met werken en het opvoeden van kinderen. En deze dingen –of dat nu een rondreis in een ver land of beginnen met tennissen is- kosten geld. Waarschijnlijk eten we vaker buiten de deur, reizen we meer en gaan we vaker naar de film en het theater. Dat is allemaal niet gratis.


Kinderen

Op het moment dat de meeste van ons met pensioen gaan zijn de kinderen de deur. Dat hopen we. Maar wellicht wilt u uw zoon financieel steunen bij het kopen van een huis of uw dochter op weg helpen met haar eigen zaak. Eens een ouder, altijd een ouder. Budgetteer dat mee.


Aantal jaar met pensioen

De vervolgstap is hoe lang u moet betalen om uw financiële doel te bereiken. De moeder van alle financiële doelen is het pensioen. Hier moet u zich afvragen wanneer u het werkzame leven achter uw wilt laten. Droom u van een vervroegd pensioen of vindt u uw werk zo leuk dat u na de pensioengerechtigde leeftijd –deels- doorgaat met werken.


Een onplezierig aspect is wanneer u het aardse leven vaarwel denkt te zeggen. Denk groot als het om levensverwachting gaat. De meeste van ons zullen de honderd niet halen, maar het is goed om ruim in te zetten op uw leeftijd. Anders kom u geld te kort aan het einde van de rit.


Inflatie

Als het op geld aan komt is inflatie uw grootste vijand. EUR 120.000 heeft over 10 jaar niet dezelfde koopkracht EUR 120.000 nu. Het is essentieel om aannames te doen over de toekomstige inflatie te schatten wanneer u de kosten van je financiële doel schat. Als het op pensioenplanning aankomt gebruiken veel adviseurs een inflatiecijfer van 2, 3 of 4 procent. Let op kosten die meer stijgen dan de inflatie.


U heeft nu enig idee welke kosten er aan toekomstige financiële doelen zijn verbonden en welke factoren die bepalen. In de vervolgdelen van deze cursus ontdekt  u hoe te beleggen om deze doelen te bereiken.



Ga verder met paragraaf 1.3 Hoe zit het met uw risicotolerantie?


Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Morningstar  

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten