Sommige beleggers hebben wel een tiental fondsen in hun pensioenplan, een half dozijn daarbuiten en dan nog eens een 25-tal aandelen. Dat zijn veel beleggingen.
Het probleem als u te veel fondsen en aandelen bezit, is dat u makkelijk het totaaloverzicht verliest. U begint als een belegger met een beleggingsdoel en een portefeuille die speciaal voor u is samengesteld en dan verandert u in een verzamelaar die zijn doelstellingen is vergeten.
In deze cursus bespreken we hoe u weet waar de lijn moet worden getrokken.
Hoeveel aandelen u 'nodig' heeft
Beleggers die gefocust zijn op diversificatie willen altijd weten wat het optimale aantal beleggingen is. Ze willen genoeg participaties om de volatiliteit van hun portefeuille te matigen. Ze willen echter niet te veel participaties, omdat ze denken dat hun mogelijke rendementen daardoor verwateren en dat ze hun beleggingsleven zo moeilijker maken dan nodig is.
Wat aandelen betreft hebben verschillende studies uitgewezen dat een portefeuille voldoende kan worden gediversifieerd met 15 tot 30 aandelen. In zijn klassieker uit 1930, The Intelligent Investor, zei Benjamin Graham al dat het magische getal ergens tussen de 10 en 30 namen lag. Aan het einde van de jaren '60 besloten John Evans en Stephen Archer dat 10 aandelen volstonden. En in de jaren '70 stelde Burton Malkiel in A Random Walk Down Wall Street dat 20 aandelen genoeg waren.
Laat u echter niet misleiden door deze cijfers. Allereerst gaan al deze 'hoeveel aandelen'-verhalen uit van willekeurige beleggingen. Maar beleggen is allesbehalve willekeurig, tenzij u uw beleggingen kiest door met dartspijltjes naar aandelentabellen te gooien. We hebben allemaal onze eigen beleggingsstijl.
Wat misschien belangrijker is, is dat uit recente studies (inclusief een studie van Malkiel zelf) blijkt dat de volatiliteit van aandelen de afgelopen decennia is gestegen. Daarnaast gedragen afzonderlijke aandelen zich anders dan andere afzonderlijke aandelen. Bijgevolg is het aantal aandelen dat u nodig heeft om de volatiliteit weg te werken wellicht veel groter dan 15.
Hoeveel fondsen u 'nodig' heeft
Hoeveel beleggingsfondsen heeft u nodig voor een voldoende gediversifieerde portefeuille? Om uit te zoeken of meer fondsen de volatiliteit op dezelfde wijze beperken als aandelen, creëerde Morningstar hypothetische portefeuilles variërend van één tot dertig fondsen, met elke mogelijke permutatie van fondsen. Vervolgens berekenden we standaarddeviaties over vijf jaar voor elk van die portefeuilles. Een hogere standaarddeviatie kan grotere winsten of verliezen betekenen, terwijl een lager cijfer wijst op een minder volatiele portefeuille.
Morningstar ontdekte dat portefeuilles met één fonds de hoogste standaarddeviatie vertoonden en dus hetzij de grootste winsten of de zwaarste verliezen opleverden. Het kan dus een riskante gok zijn om slechts één fonds te houden. Voeg één fonds toe en de standaarddeviatie daalt aanzienlijk. De rendementen liggen lager, maar de risico's van verlies zijn eveneens minder ernstig.
Na zeven fondsen blijft de standaarddeviatie van een portefeuille echter ongeveer gelijk, ongeacht het aantal toegevoegde fondsen. Met andere woorden: meer dan zeven fondsen bezitten is wellicht niet nodig.
Uiteraard moeten hier dezelfde kanttekeningen worden gemaakt als bij de studies over hoeveel aandelen u nodig heeft.
Wat u echt nodig heeft: diversificatie
Het aantal effecten dat u bezit is minder belangrijk dan de diversiteit van die effecten. Zeven op groei gerichte large-capfondsen diversifiëren uw portefeuille niet op dezelfde manier als het aanhouden van één gemengd large-capfonds en één waardegericht small-capfonds.
Gebruik de X-Ray, Asset Allocator en Portefeuille Manager van Morningstar om eventueel uw huidige portefeuille te analyseren (voor toegang tot de Asset Allocator en de Portefeuille Manager moet u zich eerst gratis eenmalig registreren met een wachtwoord). Gebruik deze hulpmiddelen ook wanneer u een portefeuille samenstelt, om te controleren of uw keuzes even gediversifieerd zijn als u denkt.
U bent op zoek naar twee dingen: fondsen en aandelen die op dezelfde manier beleggen en hiaten in uw portefeuille. Meer dan één groeigericht large-capfonds of gespecialiseerd telecomaandeel zal niet veel extra's aan uw portefeuille toevoegen.
Als u meerdere beleggingen bezit die hetzelfde doen, of als u beleggingen overweegt die hetzelfde doen, is de kans groot dat één belegging beter is dan de andere. Besteed uw geld aan de betere optie.
Vergeet niet dat effecten elkaar kunnen overlappen, ook al bezit u slechts een klein aantal. Omgekeerd geldt eveneens dat zelfs als u veel beleggingen bezit, uw portefeuille nog steeds hiaten kan vertonen.
De conclusie is dat u niet te veel moet piekeren over het aantal effecten dat u bezit. Concentreer u daarentegen op de diversiteit van uw beleggingen.
Ga verder met paragraaf 1.10 Vermijd overlap.
Ga naar de inhoudsopgave van deze cursus.