Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Beleggingskampioenen in Amerikaanse aandelen

De sportzomer is weliswaar voorbij, maar Morningstar presenteert in een serie de winnaars onder de beleggingsfondsen. Wie scoort goud, zilver of brons?

Maarten van der Pas 23 augustus, 2012 | 11:18
Facebook Twitter LinkedIn

De komende dagen volgen beleggingsfondsen in diverse categorieën die van Morningstar de -hoogste- waardering 'Gold', 'Silver' of 'Bronze' krijgen (tegenover de lagere waardering 'Neutral' en 'Negative'). Deze waardering heet de Analyst Rating.
Na Europese aandelen volgen nu fondsen in Amerikaanse waarde- en groeiaandelen of een combinatie van beide.

Beleggingsfondsen in Amerikaanse large-cap waarde-aandelen    
  Morningstar Morningstar Rend. TER**
  Analyst Rating 3 jr %*  
  Rating      
Robeco US Premium Equities Silver **** 15.58 1.68
Franklin Mutual Beacon Bronze *** 14.49 1.92
BlackRock Glb US Basic Value Fund Bronze *** 13.24 2.32
         
Beleggingsfondsen in Amerikaanse large-cap groeiaandelen    
W.P. Stewart Holdings Silver ***** 20.93 0.90
GAM Star US All Cap Equity Bronze *** 13.10 1.66
Neptune US Opportunities Fd Bronze *** 10.16 1.68
BNP Paribas L1 Opportunities USA Silver ** 2.92 1.91
Neuflize USA Opportunités $ Silver ** 2.77 3.16
         
Beleggingsfondsen in Amerikaanse large-cap groei- en waarde-aandelen  
State Street US Index Equity Fund Bronze **** 18.10 0.70
Pioneer Fds U.S Research Bronze **** 17.33 1.67
Principal US Eq Fd Bronze *** 16.97 1.65
Robeco US Large Cap Equities Bronze **** 16.21 1.44
Allianz US Equity Bronze **** 15.00 1.80
Allianz US Equity Fd Bronze *** 14.61 1.59
Banque de Luxembourg-Equities America Bronze **** 14.46 1.24
Fidelity Funds - American Growth Bronze ** 14.04 1.92
Davis Value Fund Gold ** 13.51 1.78
MFS Meridian US Value Bronze *** 13.36 2.71
         
Investec American Fund Under Review * 7.44 1.60
  (was Silver)      
(Bron: Morningstar 23/8/2012)        
* = geannualiseerd, einde van de maand en in euro      
** = Total Expense Ratio        


De fondsnamen in de tabel linken naar het betreffende analistenrapport waarin u de mening van de Morningstar-analist over het fonds kunt lezen.


Het verschil tussen een Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative waardering

Gold
Uitstekend beleggingsfonds dat zichzelf op alle vijf de pijlers onderscheidt en waarvan de analisten in zeer sterke mate overtuigd zijn.

Silver
Beleggingsfonds met aanzienlijke voordelen op verschillende, maar misschien niet alle vijf de pijlers. Sterke punten die de analisten overtuigd hebben.

Bronze
Beleggingsfonds met voordelen die opwegen tegen de nadelen betreffende de vijf pijlers, waarvan de analisten voldoende overtuigd zijn om een positieve rating toe te kennen.

Neutral
Een beleggingsfonds dat waarschijnlijk geen uitzonderlijke rendementen zal opleveren, maar nromaal gesproken ook niet aanzienlijk zal achterblijven volgens de analisten.

Negative
Een beleggingsfonds dat tenminste één zeer zwak punt heeft waardoor het behalen van toekomstige resultaten wordt belemmerd en dat door de analisten als slechter dan vergelijkbare fondsen wordt beschouwd.

5 Pilaren
Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen voor een Analyst Rating aan de hand van vijf pilaren (de 5 p’s): People (fondsmanager en zijn team), Parent (fondshuis), Proces (het beleggingsproces), Performance (prestaties) en Price (kosten). Zoals altijd laat Morningstar zich niet betalen voor een rating en de keus om een beleggingsfonds kwalitatief te waarderen ligt volledig in handen van de onafhankelijke analisten.

Lees ook de serie columns die Morningstar’s head of research San Lie heeft gewijd aan de vijf pilaren waarop de Analyst Rating is gebaseerd: People, Parent, Proces, Performance en Price.

Morningstar Rating en Analyst Rating: verleden versus toekomst
De Analyst Rating staat naast de Morningstar Rating, die beter bekend is als de sterrenrating. Bij de Morningstar Rating worden 1 tot 5 sterren toegekend aan beleggingsfondsen op basis van -voor risico en kosten gecorrigeerde- rendementen uit het verleden. Deze waardering heeft een kwantitatieve basis.

De Analyst Rating daarentegen is op kwalitatieve leest geschoeid en is de uitslag van een toekomstgerichte analyse van een fonds. Hierbij spreekt de analist intensief met een fondsbeheerder en kijkt of een fonds het vermogen heeft om –voor risico gecorrigeerd- op lange termijn/in de toekomst beter te presteren dan andere fondsen in dezelfde categorie en/of de relevante benchmark.

San Lie: ‘Resultaten uit het verleden geven –zoals bekend- geen garantie voor de toekomst. Met de Analyst rating proberen we juist wel iets over toekomstige resultaten van een beleggingsfonds te zeggen. Voor de keuze van een fonds heeft een belegger meer aan de Analyst Rating dan aan de sterrenrating.’

Wie zich grondig wil verdiepen in de methodologie achter de Morningstar Rating en Analyst Rating kan hier terecht. Over het verschil tussen de ‘Sterren Rating’ en Analyst Rating schreef San Lie de column De toekomst staat niet in de sterren.


Lees ook: Beleggingskampioenen in Europese aandelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten