Het ene dividendfonds is het andere niet - beheerteams

Vier actief beheerde dividendfondsen die de dividendstrategie op geheel eigen wijze uitvoeren. Dat resulteert in interessante verschillen in beleggingsstrategie, portefeuille en prestatie. Deel 1: beheerteams.

Jeffrey Schumacher, CFA 10 september, 2012 | 8:00
Facebook Twitter LinkedIn

De lage rentestanden in combinatie met de onzekere economische groei hebben beleggers geïnteresseerd gemaakt voor dividend. De toenemende vraag naar hoogdividendfondsen leidde ertoe dat diverse fondshuizen in de afgelopen twee jaar dividendfondsen hebben gelanceerd.

In dit artikel wordt de aandacht gevestigd op vier in Nederland verkrijgbare dividendfondsen die zich richten op ondernemingen met een bovengemiddeld dividendrendement. Het zijn het BNP Paribas Global High Income Equity Fund (BNP IP), DWS Top Dividende (DWS), ING Hoog Dividend Aandelenfonds (ING IM) en Kempen Global High Dividend Fund (Kempen).





Deze beleggingsfondsen hebben een aantal zaken gemeen. Het zijn alle vier wereldwijd beleggende hoogdividendfondsen en ze beschikken over een solide track record ten opzichte van concurrenten en/of de benchmark. Maar daarmee houden de overeenkomsten dan ook wel op. Dit artikel gaat dieper in op de verschillen tussen deze fondsen. Hierbij is rendement niet de belangrijkste factor, maar wel de onderliggende en onderscheidende factoren die hieraan ten grondslag liggen: het beheerteam en het beleggingsproces. Dat resulteert uiteindelijk in portefeuilles die duidelijke verschillen hebben. Het ene dividendfonds is het andere niet.

Beheerteams
Het eerste punt waarop deze fondsen van elkaar verschillen is de managementstructuur. Hoewel alle vier de fondsen beschikken over ervaren en uitgebreide beheerteams, is er op dit vlak duidelijk onderscheid te maken.

Lokaal versus concentratie
BNP IP kent een unieke aanpak omdat het beleid decentraal wordt uitgevoerd. Hoofdbeheerder Wouter Weijand bedacht in 2002 de blauwdruk voor dit fonds. Hij gelooft in de toegevoegde waarde van lokale teams die autonoom kunnen opereren. Weijand overziet dan ook drie teams die over de wereld zijn verspreid. Het beheer voor het Amerikaanse gedeelte van de portefeuille is uitbesteed aan River Road AM in Louisville, terwijl een eigen team van BNP IP in Hong Kong verantwoordelijk is voor de aandelenselectie in Azië. Europa wordt beheerd vanuit Amsterdam. Weijand is ervan overtuigd dat deze lokale aanwezigheid leidt tot betere inzichten en toegevoegde waarde voor de aandelenselectie.

DWS, ING IM en Kempen houden het daarentegen dichter bij huis. De beheerteams van deze fondsen hebben zich geconcentreerd in respectievelijk Frankfurt, Den Haag en Amsterdam. De beheerders hechten veel waarde aan laagdrempelige directe overlegstructuren met hun collega’s en analisten dicht in de buurt.

Ondersteuning
Alle vier de fondsen beschikken over een uitgebreid team van ervaren beheerders en/of analisten. Wie echter verder kijkt dan het aantal teamleden ziet verschillen in de wijze van ondersteuning.

Bij BNP IP is Wouter Weijand (foto) al negen jaar de gepassioneerde leidsman van het hoogdividendteam. Hij is zelf verantwoordelijk voor de top-down regio-allocatie van het fonds en stuurt daarnaast zijn regionale teams aan. Het Amerikaanse team wordt geleid door drie ervaren beheerders met ondersteuning van zes analisten. Het Aziatische team bestaat uit hoofdbeheerder Arthur Kwong en twee analisten. Het Europese team telt twee ervaren beheerders die geen verdere ondersteuning hebben van analisten. Dat is opmerkelijk, omdat Europa voor dit fonds het grootste gedeelte van het belegbare universum beslaat.

De kern van het team is sinds de oprichting bij het fonds betrokken, waardoor het veel ervaring heeft met het beleggingsproces en het selecteren van dividendaandelen. De grootte van het team gecombineerd met de relevante ervaring en toewijding van de beheerder aan de strategie geeft Morningstar vertrouwen.

DWS Top Dividende bestaat sinds 2003 en wordt vanaf oktober 2005 beheerd door Thomas Schüssler (foto) en Oliver Pfeil. Schüssler is bij DWS hoofd van het waardeteam. Dat bestaat uit zes personen en is verantwoordelijk voor diverse waardestrategieën, waaronder dit wereldwijde dividendfonds. De overige vier teamleden zijn iets minder ervaren met dividendbeleggen. Verdere ondersteuning komt van de diverse sectoranalisten bij DWS.
Ondanks de brede ondersteuning is Schüssler de belangrijkste persoon bij het fonds. Deze afhankelijkheid vormt een risico, maar Morningstar waardeert de stabiliteit van het team en is overtuigd van de kwaliteiten van Schüssler bij deze strategie.

Het ING Hoog Dividend Aandelenfonds is opgezet in 1999 en is daarmee het oudste dividendfonds van de vier die hier worden besproken. Herman Klein (foto links) en Bruno Springael (foto rechts) vormen nu het duo dat dit fonds leidt. Zij namen in 2010 en 2011 de leiding over van respectievelijk Kris Hermie en Moudy El Khodr. Klein en Springael zijn beide ervaren beheerders, maar voor Klein is het wel de eerste keer dat hij een dividendfonds aanstuurt. Het duo maakt onderdeel uit van het hoogdividendteam van ING IM dat in totaal bestaat uit zeven beheerders die allen hun eigen hoogdividendfonds beheren voor verschillende regio’s.

Klein en Springael worden ondersteund door het analistenteam van ING IM dat 24 sectoranalisten telt. Dit grote team heeft ervaren mensen, maar opereert nog niet heel lang in de huidige samenstelling. De analisten zijn niet specifiek toegewijd aan de hoogdividendstrategieën en werken voor alle aandelenfondsen van ING IM. De strategie heeft volgens Morningstar voldoende ondersteuning vanuit de organisatie, maar het team zal zich als gevolg van de wijzigingen in de afgelopen twee jaar nog moeten bewijzen op deze strategie.

De kern van het team van Kempen, onder leiding van Jorik van den Bos (foto), werkt al meer dan 10 jaar samen. Van den Bos stond in 1999 aan de wieg van de dividendstrategie van ING. In 2006 stapte hij met twee medebeheerders over naar Kempen om daar twee hoogdividendfondsen op te zetten. Inmiddels bestaat het team uit zes beheerders die zijn toegewijd aan deze strategie. Het team kent geen analisten en het analysewerk wordt gedaan door de beheerders zelf. Voor iedere sector is een sectorspecialist aangewezen, die kritisch over zijn aandelenselectie wordt ondervraagd door een collega. Het team beschikt over veel ervaring met dividendbeleggen, is zeer stabiel en heeft zich zowel bij ING als Kempen op deze strategie bewezen.

Verantwoordelijkheid
Een ander punt waarop de teams verschillen is de verantwoordelijkheid voor andere strategieën binnen het fondshuis. De teams van BNP IP, ING IM en Kempen zijn volledig toegewijd aan de hoogdividendstrategieën. Hoofdbeheerder Schüssler van DWS-fonds beheerde tot 2012 naast DWS Top Dividende ook het DWS Global Value Fund en hij is hoofd van het totale waardeteam bij DWS. Medebeheerder Oliver Pfeil is ook betrokken bij een fonds in Amerikaanse aandelen. Zij zullen hun tijd en aandacht dus moeten verdelen over deze taken.

Uit bovenstaande analyse blijkt wel hoe verschillend de fondsen opereren. Iedere opzet heeft zijn eigen karakteristieken, zijn eigen voor- en nadelen. Geen fonds is wat betreft de structuur van het beheerteam hetzelfde. De contrasten tussen de beleggingsprocessen zijn echter nog groter. Op de verschillende beleggingsstrategieën wordt in het tweede deel ingegaan.


Leer alle aspecten van dividendbeleggen. Hoe dividendaandelen te vinden en een portefeuille samen te stellen. Hoe de dividendvalkuil te vermijden. En zie wat typische dividendaandelen en aantrekkelijke dividendbeleggingsfondsen zijn. Bekijk het 'Dossier dividend'.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten