Het ene dividendfonds is het andere niet - portefeuilleconstructie

Vier actief beheerde dividendfondsen die de dividendstrategie op geheel eigen wijze uitvoeren. Dat resulteert in interessante verschillen in beleggingsstrategie, portefeuille en prestatie. Deel 3: portefeuilleconstructie.

Jeffrey Schumacher, CFA 12 september, 2012 | 7:46
Facebook Twitter LinkedIn

In het eerste en tweede deel van deze serie is geïllustreerd de hoogdividendfondsen BNP Paribas Global High Income Equity Fund (BNP IP), DWS Top Dividende (DWS), ING Hoog Dividend Aandelenfonds (ING IM) en Kempen Global High Dividend Fund (Kempen) van elkaar verschillen als het gaat om beheerteam en beleggingsproces. Ook de samenstelling van de portefeuille verschilt voor alle vier de beleggingsfondsen. Deze verschillen leiden tot een diversiteit aan portefeuilles.

Zo hanteert Kempen een gelijkgewogen portefeuille, die ieder kwartaal geherbalanceerd wordt. Omdat het team ongeveer 100 aandelen selecteert, heeft ieder aandeel na herbalancering een weging van 1 procent in de portefeuille. De gelijke weging zorgt voor risicospreiding en vermijdt het ontstaan van grote concentraties, maar ontneemt de beheerders ook de kans om een overtuiging extra aan te zetten. De driemaandelijkse herweging maakt het proces gedisciplineerd. Het zorgt ervoor dat het team duurdere aandelen verkoopt en goedkopere aandelen bijkoopt.

ING hanteert een vergelijkbare portefeuilleconstructiemethode als Kempen. De portefeuille is hier alleen niet gelijkgewogen, maar is gebaseerd op de overtuiging bij de beheerders. De driemaandelijkse herbalancering vindt plaats naar een niveau dat past bij de mate van die overtuiging. Dit niveau kan echter ook veranderen gedurende de verstreken tijd tussen de herbalanceringsdata. Dit geeft het team van ING meer vrijheid dan het team van Kempen.

De portefeuille van BNP kenmerkt zich door het grote aantal namen (meer dan 200) in de portefeuille. Dit wordt veroorzaakt door een grote waaier aan kleine posities in (opkomende) Aziatische markten. Om het risico te diversifiëren belegt beheerder Wouter Weijand in deze regio in clusters die het bedrijfsspecifieke risico moeten verminderen.

De portefeuille van DWS bevat ongeveer 80 namen en is daarmee de meest geconcentreerde portefeuille. Hij is gespreid over uiteenlopende sectoren, maar het fonds onderscheidt zich doordat het traditionele dividendsectoren negeert en een hogere blootstelling heeft aan sectoren die minder om hun dividend bekend staan. Hiermee is dit fonds een interessante optie voor dividendbeleggers.

Sectoren
De verschillen in het beleggingsproces hebben ook duidelijke consequenties voor de positionering van de fondsen. De onderstaande tabel geeft de belangrijkste verschillen weer op sectorniveau per september 2012:


Opvallend hierbij is dat DWS weinig ziet in banken en verzekeraars, terwijl deze sector bij de andere fondsen nog steeds een belangrijke rol speelt. Hetzelfde geldt voor de sector Industrie. DWS kent daarentegen weer een grotere blootstelling aan de sectoren basismaterialen en defensieve consumptiegoederen. Kempen ziet meer waarde in nutsbedrijven en heeft een relatief groot belang in vastgoedaandelen.

Aandelen uit de sector gezondheidszorg kunnen bij Kempen op minder belangstelling rekenen. Telecom is voor Kempen ook een duidelijke pilaar in de portefeuille. BNP IP kent niet veel uitschieters, maar heeft wel een duidelijke voorkeur voor banken en verzekeraars en industrie. Dezelfde sectoren zijn ook goed vertegenwoordigd bij ING IM, dat een opvallend lage blootstelling heeft aan defensieve sectoren zoals Dagelijkse Consumentengoederen, maar juist kiest voor meer cyclische sectoren zoals Industrie.
Wanneer naar de geografische allocatie wordt gekeken, dan zijn er per september 2012 ook verschillen in voorkeur te zien:




Wat de regio Europa betreft lopen de wegingen voor de vier fondsen niet veel uiteen. Maar voor Azië en Amerika zijn wel duidelijke accenten te zien. DWS kent de hoogste weging voor Amerikaanse aandelen, terwijl deze regio bij BNP IP en Kempen minder sterk vertegenwoordigd is. Zij zien meer kansen in Aziatische namen. ING IM kent op regioniveau geen echte uitschieters.

Valutablootstelling
De hoogdividendfondsen van BNP IP, DWS, ING IM en Kempen hanteren een verschillende aanpak met betrekking tot het valutarisico. Kempen laat net als ING IM het valutarisico ongemoeid. Met deze aanpak staat het lijnrecht tegenover de insteek van BNP IP. Dit fonds dekt het valutarisico structureel af naar euro. Hiermee is het een uitzondering in het hoogdividendlandschap. Overigens heeft BNP IP sinds 2011 ook een variant waarbij het valutarisico niet wordt gehedged. De strategie van DWS zit tussen die van BNP IP en ING IM en Kempen in. DWS heeft namelijk de mogelijkheid om naar eigen inzicht het valutarisico af te dekken.

Overzien
Uit de analyse van de beheerteams, het beleggingsproces en de portefeuilles van de hoogdividendfondsen van BNP IP, DWS, ING IM en Kempen blijkt wel dat deze op veel punten verschillen, ondanks dat de basisgedachte achter de fondsen hetzelfde is. Voor beleggers is het belangrijk om te weten hoe hun beleggingsfonds te werk gaat en wat de blootstellingen zijn van de portefeuille. Alleen zo kunnen zij hun totale beleggingsportefeuille goed beheren en de risico’s overzien.

Leer alle aspecten van dividendbeleggen. Hoe dividendaandelen te vinden en een portefeuille samen te stellen. Hoe de dividendvalkuil te vermijden. En zie wat typische dividendaandelen en aantrekkelijke dividendbeleggingsfondsen zijn. Bekijk het 'Dossier dividend'.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten