Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Hedge fund topper Alexander Roepers 'ontdekt'

Opeens dook daar de succesvolle Nederlandse hedge fund manager Alexander Roepers op in de vaderlandse media.

Maarten van der Pas 05 oktober, 2012 | 14:15
Facebook Twitter LinkedIn

Onder de kop ‘Alexander de Grote’ publiceerde zakenblad Quote in zijn septembernummer een portret van de succesvolle hedge fund manager Alexander Roepers. Het FD deed dat 4 oktober nog eens over met ‘Topbelegger geniet van leven in New York’ (artikelen zijn overigens van dezelfde auteur). Quote moest schoorvoetend toegeven dat ze Roepers voor hun jaarlijkse lijst van rijkste Nederlanders altijd over het hoofd hebben gezien, maar met een geschat vermogen van een half miljard euro zal hij in de volgende editie niet ontbreken.

Roepers opereert onder de radar en is nogal mediaschuw. Zo heeft hij zich ook niet laten interviewen voor het artikel. Kenners van de hedge fund sector wisten van zijn bestaan en het grote publiek nu dus ook. De manager zat ook een tijdje in de raad van commissarissen van de Nederlandse sportwagenbouwer Spyker, van zijn vriend Victor Muller, maar daar stapte hij begin dit jaar op. Na het debacle met Saab wilde de commissarissen Spyker in surseance brengen, maar Muller wilde per se door met zijn geesteskind. De RvC hield het toen voor gezien.

Aandeelhouder-activist
Roepers bestiert Atlantic Investment Management dat momenteel USD 1,7 miljard onder beheer heeft. Het hedge fund biedt zes strategieën aan waaronder long-only Amerikaanse aandelen en long-short varianten voor Amerikaanse, Europese en Japanse aandelen. Meedoen is niet voor kleine investeerders, die moeten één miljoen meebrengen.

Roepers is een relatief kleine maar gerespecteerd manager en beweegt zich moeiteloos tussen hedge fund grootheden als Bill Ackman en David Einhorn. Het FD citeert de Nederlander uit zijn spreekbeurt op het Value Investing Congres in New York waar hij zegt een ‘geëngageerde aandeelhouder-activist’ te zijn ‘die graag achter de schermen opereert’. Roepers zoekt als waardebelegger middelgrote ondernemingen die een overnamedoelwit kunnen zijn en neemt een belang van 2 tot 5 procent.
Sectoren die de investeerder niet kan doorgronden zoals banken, verzekeraars en technologie laat hij links liggen. Hoofdfonds Cambrian heeft een jaarlijks rendement van 18,5 procent. Roepers is niet altijd succesvol. Hij heeft ook wel eens USD 4 miljard onder beheer gehad, maar in 2008 gaat zijn fonds hard onderuit.

Plenty
Over Roepers zijn uiteraard ook de nodige persoonlijke, smeuïge details te melden. Hij woont aan de 5th Avenue, Upper East Side, Manhattan New York, in een appartementencomplex met een portier bij de ingang. De geboren Hagenaar en zoon van een drukker is in zijn vrije tijd een fervent zeiler. Hij vaart met zijn boot Plenty, vernoemd naar Bond-girl Plenty O'Toole in Diamonds are forever, en een eigen bemanning races. ‘ik kan absoluut niet denken aan aandelen als ik op zee ben. Dat is belangrijk van tijd tot tijd’, aldus Roepers. Na afgestudeerd te zijn aan Univesiteit Nyenrode gaat Roepers naar de Harvard Business School.

De succesvolle hedge fund manager heeft ook een privévliegtuig: de Shafi Express, vernoemd naar zijn vrouw Bushra Shafi Khan en moeder van zijn drie kinderen. Het stel komt vaak op liefdadigheidsevenementen, maar zou nu in scheiding liggen.
Voor zijn fondsen ziet Roepers een mooie toekomst. Hij verwacht ‘fenomenaal mooie tijden’ tot 2017 met veel actie, fusies en overnames.


Meer leren over hedge fund strategieën als long/short? Lees dan het artikel Hedge fund strategieën. Bezoek ook Morningstar's hedge fund center.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten