Beleggingsrendement of beleggersrendement: ons gedrag!

RENDEMENT - Hoe komt het toch dat de rendementen die beleggers realiseren, vaak afwijken van de rendementen die ze voor ogen hadden?

Carl Richards, 01 november, 2012 | 9:20
Facebook Twitter LinkedIn

Hoe komt het toch dat de rendementen die wij als beleggers realiseren, vaak afwijken van de rendementen die we beoogd hadden of waarmee we mee gerekend hebben? Of zelfs soms op gerekend hebben… Een op het eerste gezicht voor de hand liggend antwoord hierop: kosten! Klopt deels maar zelfs al we netto rendementen (dus na kosten) vergelijken van bijvoorbeeld aandelenbeleggingsfondsen of ETFs, dan blijkt er nog steeds heel vaak een verschil op het niveau van de individuele portefeuille van de belegger, lees een lager rendement, dan waar we mee vergelijken.


Het echte antwoord: Beleggingsgedrag, of moet ik zeggen: beleggersgedrag! Beleggingen zelf vertonen natuurlijk geen gedrag! Dit is The Behavior Gap. Mensen, zowel adviseurs als consumenten, ook wel ‘de beleggers’, vertonen wel een bepaald gedrag. Dit gedrag is soms rationeel maar erg vaak emotioneel en impulsief. Een voorbeeld om dit te illustreren: In plaats van af te wachten wat soms beter is, beginnen we te kopen en verkopen, stappen we in maar ook net zo eenvoudig en snel weer uit. Altijd op het juiste moment, met andere woorden, met een goede timing? Vaak kiezen we verkeerde momenten! Ingegeven door nieuwe en vluchtige informatie op basis waarvan we op dat moment (te snel en te impulsief) handelen.

Het is goed om zo nu en dan eens stil te staan bij waarom we dit gedrag vertonen. Met alle gevolgen van dit handelen… Maar wat blijkt, impulsief handelen, zit bij veel beleggers in hun natuur. Stilzitten of niets doen, is voor veel beleggers erg moeilijk. Het lijkt of we zo geprogrammeerd zijn. Onzekerheid en onwetendheid leidt vaak tot verkeerde beslissingen.

En als er iets gebeurt wat we niet voorzien hadden, dan lag het uiteindelijk toch aan de foute beleggingen. Maar foute beleggingen bestaan natuurlijk ook niet. Wel beleggersfouten.

Als je besluit te beleggen, dan maak je een keuze. In feite hebben we controle over elke stap die we nemen. We beslissen op welke vragen we een antwoord willen met betrekking tot een bepaalde belegging. We beslissen ook hoeveel en wanneer we beleggen. En als we iets niet zouden weten, zijn er voldoende mensen (adviseurs) of andere informatiebronnen waar we terecht kunnen alvorens te beslissen. Zonder te snel in te gaan op alle verleidingen en gevoelens die zeker ook aanwezig zijn.

Het is natuurlijk heel eenvoudig (en leuk) om te kunnen zeggen: ik selecteerde een toppertje! Maar wanneer een belegging niet doet, wat we dachten of willen, dan is de verleiding groot om de oorzaak ergens anders te zoeken.

Zo kijken we graag terug naar de historie. Naar onze ervaringen. Maar let op die kunnen ook erg gevaarlijk zijn want het feit dat iets negen keer goed is gegaan, wil niet zeggen dat het de tiende keer ook goed gaat! Wat de uitkomsten van haalbaarheids- en waarschijnlijkheidstheorieën ook zijn.

Dus in plaats van altijd terug te kijken zouden we zo nu en dan beter eens vooruit en naar de toekomst kijken. En niet alleen de toekomst maar juist naar onze individuele toekomst. Op basis van een realistisch plan op zoek gaan naar beleggingen die vervolgens ook in jouw plaatje passen. Zo kunnen een aantal problemen op voorhand al voorkomen worden. Een goed beeld vormen van wat risico en rendement voor invloed hebben op je planning en je doelstellingen. Om ook te handelen in lijn met je planning.

En er zeker ook rekening mee houden dat er zo nu en dan iets gebeurt, waardoor een probleem kan ontstaan. Door op voorhand daarover na te denken, voorkomen we dat we te snel willen beslissen. En daardoor ook niet altijd direct, impulsief reageren, maar de tijd nemen om een goede afweging te maken op het moment dat we ons onzeker voelen. Dit zijn slechts een aantal zaken die ons kunnen helpen om ons eigen gedrag enigszins te beïnvloeden.

En ja, leg de focus juist op je eigen gedrag in plaats van mee te gaan op wat ‘de markten’ doen. Hoe de markt reageert in de toekomst, weten we niet, we kunnen er een bepaalde visie op hebben. We weten alleen hoe de markt gereageerd heeft. We kunnen problemen in de markt, hoe graag we dit ook zouden willen, niet zelf direct oplossen. Of denk jij echt dat je in staat bent alle problemen die er zijn, bijvoorbeeld Griekenland, dat jij die kunt oplossen? We kunnen wel handelen en ons gedrag aanpassen aan hetgeen in de markt speelt! En dat op zich is voor velen al moeilijk genoeg.


De komende weken verschijnen er nog een aantal columns. De sketches van Carl Richards confronteren onszelf met ons gedrag en de manier waarop we als financiële wereld communiceren over complexe financiële begrippen.


Disclaimer - Op verzoek van Morningstar schrijft Carl Richards over het gedrag van beleggers en over financieel advies. Deze columns helpen beleggers om betere beleggingsbeslissingen te maken. Richards is auteur van het boek 'The Behavior Gap: Simple Ways to Stop Doing Dumb Things with Money' en levert ook bijdragen aan The New York Times en Morningstar Advisor. Richard's boek is in Nederland en België verschenen onder de titel 'Doe niet langer domme dingen met je geld' in een vertaling van Robert van Beek.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten