Het is voor een belegger interessant om ook eens kijken hoe topbeleggers het kunstje flikken. Welke aandelen zij kopen, aanhouden of verkopen en om hun portefeuille eens naast die van zichzelf te leggen. Morningstar heeft daarvoor het concept Ultimate Stock-Pickers bedacht. Hierbij kijken de aandelenanalisten van Morningstar naar aandelen waarin wordt gehandeld door beleggers die hun sporen hebben verdiend en die zij bewonderen om hun visie en rendementen: de Ultimate Stock-Pickers. Dat zijn 26 –voornamelijk- beheerders van beleggingsfondsen en de bekendste onder hen is superbelegger Warren Buffett.
Op deze manier brengen Morningstar’s analisten aandelen in kaart die de aandacht trekken van de Ultimate Stock-Pickers. En vergelijken ze die met hun eigen waarderingen en opinies om zo aantrekkelijke beleggingsideeën te ontdekken. Per kwartaal wordt gekeken waarin de topbeleggers hun geld hebben geïnvesteerd.
Overtuiging
Als Morningstar kijkt naar de aankopen van de Ultimate Stock-Pickers in een bepaalde periode, dan neemt het meestal de 'high-conviction' ideeën onder de loep. High-conviction aankopen zijn te omschrijven als die aankopen waarbij beheerders hun bestaande posities behoorlijk uitbreiden of belangrijke nieuwe beleggingen toevoegen aan hun portefeuille (die ze in het voorgaande kwartaal nog niet in hun portefeuille hadden). De mate van overtuiging of ‘conviction’ die beheerders koesteren voor een bepaalde belegging kan worden afgelezen aan het proportionele deel van hun portefeuille (in procenten) dat zij op een bepaald moment toewijzen aan een bepaald aandeel.
Niettemin kan de omvang van een positie soms ook worden beïnvloed door de mate waarin een beheerder bereid is om te beleggen in een bepaalde sector (vooral als er maar een paar écht goede beleggingsideeën voorhanden zijn in die sector). Die beslissing kan ook afhangen van grote posities die wellicht lastig zijn uit te breiden of af te bouwen.
Bij het bestuderen van deze aankopen moet niet worden vergeten, dat de beslissingen om die aandelen te kopen werden genomen tijdens een eerdere periode. Dat betekent dat de prijs die de door Morningstar geselecteerde topbeheerders voor deze effecten hebben betaald waarschijnlijk anders is dan de koers vandaag de dag. Het aandeel waarover zij in het tweede kwartaal zo enthousiast waren, kan aan aantrekkingskracht hebben ingeboet vanwege een verandering in de positionering van de onderneming of een verandering in de koersontwikkeling. Nu de S&P 500 Index sinds het einde van het tweede kwartaal meer dan 10 procent is gezakt, is het natuurlijk ook mogelijk dat een aantal van deze aandelen nu nog aantrekkelijker is geprijsd. Lees: ondergewaardeerd.
Kop en schouders
In de top-10 van 'high-conviction' aankopen van de Ultimate Stock-Pickers (zie tabel Aankopen uit volle overtuiging onderaan) steekt één naam met kop en schouders uit boven de rest: Google. Google is niet alleen een debutant op de ‘high-conviction’ kooplijst, maar neemt meteen revanche door de eerste plaats op te eisen. Wat nog veel meer opvalt, is de eigenlijke gedachte dat Google aantrekkelijk zou kunnen zijn voor beheerders die waarde wat hoger in het vaandel hebben staan binnen hun beleggingsaanpak. Maar weinig beleggers betwisten de kracht of de groeivooruitzichten van de internetonderneming, maar het aandeel is historisch gezien altijd verhandeld tegen een hoge multiple.
Verder staan op de lijst namen die de afgelopen kwartalen al vaker waren te zien onder de aan- en verkopen, zoals Cisco Systems, Microsoft, Procter & Gamble en Johnson & Johnson. De topbeheerders hebben nu al geruime tijd regelmatig belegd in deze aandelen en hun belangstelling voor “old tech” lijkt te groeien. Vooral Cisco trekt behoorlijk veel belangstelling. Wat betreft Microsoft, dat aan het einde van het eerste kwartaal al het meest voorkomende aandeel was (16 van de 26 topbeheerders hadden het in portefeuille), is op te merken dat drie beheerders hun bestaande posities behoorlijk hebben uitgebreid.
Een ander populair aandeel is Procter & Gamble. Het consumentengoederenconcern vertegenwoordigt nu tenminste 4 procent van de aandelenportefeuille van drie Ultimate Stock-Pickers.
De markt is sinds de afloop van het tweede kwartaal meer dan 10 procent gedaald en negen van de tien namen op de lijst van ‘high-conviction’ beleggingsideeën krijgen van Morningstar’s analisten momenteel 4 of 5 sterren (de mate van onderwaardering). Dat resulteert in meer aandelen waarvoor een koopadvies zouden worden geven in de maanden na aankoop door de selectie van topbeheerders, dan in lange tijd was te zien.
Op basis van de dosis ‘conviction’ die aan de top-3 aankopen kleeft (Google, Cisco en Microsoft) wordt in het vervolg op dit artikel dieper ingegaan op deze ondernemingen, die momenteel elk verhandeld worden met een flinke korting ten opzichte van de door de analisten van Morningstar geschatte fair value (de waardering van een onderneming op basis van de toekomstige kasstroom).
Uitstroom
Bovenstaande portefeuille-analyse heeft betrekking op het tweede kwartaal. Inmiddels is het derde kwartaal zeer turbulent van start gegaan met grote zorgen over de schuldencrisis in de eurozone en in de Verenigde Staten. In het tweede kwartaal gooiden beleggers het roer om en haalden in steeds sneller tempo geld weg uit de aandelenmarkten (in tegenstelling tot het eerste kwartaal). Dit is ook de verwachting voor het derde kwartaal met een verhoogde volatiliteit op de wereldwijde aandelenmarkten en de drastische toename van de uitstroom van beleggers uit aandelenfondsen. Veel portefeuillebeheerders, waaronder de Ultimate Stock Pickers, kampen met uitstapverzoeken. Het is nu des te boeiender om te zien hoe zij hun portefeuille door de woelige beleggingsklimaat loodsen.
Naar vervolg >
Met dank aan Brett Horn, associate director of equity research bij Morningstar.