Morningstar verbetert Analyst Rating

De waarderingen Elite, Superior, Standard, Inferior en Impaired maken plaats voor Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative.

Maarten van der Pas 15 november, 2011 | 14:47
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar lanceert woensdag 16 november een gereviseerde Morningstar Analyst Rating. Dat is de kwalitatieve waardering van beleggingsfondsen waarbij onze analisten fondsmanagers interviewen en beoordelen of het fonds het vermogen heeft om op langere termijn beter te presteren dan andere fondsen in zijn categorie en/of de benchmark.

De belangrijkste verandering is een verdere detaillering van de kwalificaties. Voorheen was er een waarderingsschaal met vijf kwalificaties: twee positieve ratings (Elite en Superior), één neutrale rating (Standard) en twee negatieve ratings (Inferior en Impaired). In de nieuwe situatie zijn de twee negatieve waarderingen gebundeld tot één rating: Negative. En zijn er drie in plaats van twee positieve waarderingen: Gold, Silver en Bronze. Dat geeft beleggers een specifieker inzicht in Morningstar’s mening over een fonds en biedt onze analist de mogelijkheid om zijn overtuiging van een positieve waardering van een fonds meer te nuanceren. Is de overtuiging sterker (Silver) of zwakker (Bronze). Standard is Neutral geworden.

Schematisch ziet de verandering er als volgt uit:

Waardering    Waardering
fonds was fonds is
Elite Gold
Superior Silver of Bronze
Standard Neutral
Inferior of Impaired Negative

Een definitie van Gold, Silver, Bronze, Neutral en Negative samen met de nieuwe icoontjes staat hieronder.

Gold
Uitstekend beleggingsfonds dat zichzelf op alle vijf de pijlers onderscheidt en waarvan de analisten in zeer sterke mate overtuigd zijn.

Silver
Beleggingsfonds met aanzienlijke voordelen op verschillende, maar misschien niet alle vijf de pijlers. Sterke punten die de analisten overtuigd hebben.

Bronze
Beleggingsfonds met voordelen die opwegen tegen de nadelen betreffende de vijf pijlers, waarvan de analisten voldoende overtuigd zijn om een positieve rating toe te kennen.

Neutral
Een beleggingsfonds dat waarschijnlijk geen uitzonderlijke rendementen zal opleveren, maar nromaal gesproken ook niet aanzienlijk zal achterblijven volgens de analisten.

Negative
Een beleggingsfonds dat tenminste één zeer zwak punt heeft waardoor het behalen van toekomstige resultaten wordt belemmerd en dat door de analisten als slechter dan vergelijkbare fondsen wordt beschouwd.

Het doel van de nieuwe waarderingsterminologie is een wereldwijde standaard voor Morningstar's Analyst Rating van fondsen die overal voor beleggers herkenbaar is.
Bekijk ook het interview waarin Morningstars head of research San Lie de veranderingen verder toelicht en vertelt wat beleggers er aan hebben.

5 Pilaren
Wat niet verandert is de methodologie achter de rating. Die blijft hetzelfde. Morningstar beoordeelt beleggingsfondsen aan de hand van vijf pilaren (de 5 p’s): People (fondsmanager en zijn team), Parent (fondshuis), Process (het beleggingsproces), Performance (prestaties) en Price (kosten). Zoals altijd laat Morningstar zich niet betalen voor een rating en de keus om een beleggingsfonds kwalitatief te waarderen ligt volledig in handen van de onafhankelijke analisten.

Morningstar Rating en Analyst Rating
De Analyst Rating staat naast de Morningstar Rating, die beter bekend is als de sterrenrating. Bij de Morningstar Rating worden 1 tot 5 sterren toegekend aan beleggingsfondsen op basis van -voor risico en kosten gecorrigeerde- rendementen uit het verleden. Deze waardering heeft een kwantitatieve basis.

De Analyst Rating daarentegen is op kwalitatieve leest geschoeid en is de uitslag van een toekomstgerichte analyse van een fonds. Hierbij spreekt de analist intensief met een fondsbeheerder en kijkt of een fonds het vermogen heeft om –voor risico gecorrigeerd- op lange termijn beter te presteren dan andere fondsen in dezelfde categorie en/of de relevante benchmark.

Wie zich grondig wil verdiepen in de methodologie achter de Morningstar Rating en Analyst Rating kan hier terecht. Over het verschil tussen de ‘Sterren Rating’ en Analyst Rating schreef Morningstar’s head of research San Lie de column De toekomst staat niet in de sterren. Recent heeft hij ook een serie columns gewijd aan de vijf pilaren waarop de Analyst Rating is gebaseerd: People, Parent, Process, Performance en Price.
Deze lijst biedt een handig overzicht van alle beleggingfondsen (wereldwijd) met een Analyst Rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Maarten van der Pas

Maarten van der Pas  is Financial Markets Editor bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten