Vooraf een kleine inventarisatie: wie heeft er aandelen KPN? Wie belegt er in France Telecom? En om het nog verder van huis te zoeken: wie heeft aandelen van de Japanse telecommaatschappij NTT DoCoMo in zijn portefeuille? Het verbaast mij niet als er bij KPN volmondig ja wordt geroepen. Als er bij France Telecom nog maar hier en daar een bevestigend antwoord klinkt. En dat het bij NTT DoCoMo stil blijft.
Dat veel Nederlanders in KPN beleggen kan komen door de zogenaamde home bias, de tendens dat beleggers voor een groot deel in nationale ondernemingen beleggen en hun aandelenbelegging niet internationaal spreiden. Vaak geldt –ten onrechte- onbekend maakt onbemind. Vroeger kon beleggen in buitenlandse aandelen omslachtig zijn, maar met de huidige online handelsplatformen is dat geen reden meer om het niet te doen.
Los van home bias is KPN een respectabele onderneming om in te beleggen. De telco genereert een aanzienlijke vrije kasstroom en spendeert het merendeel daarvan voor het inkopen van aandelen in plaats van te dure overnames te doen om te groeien. Iets wat Morningstar zeer waardeert en een mooi gebaar richting aandeelhouders.
Maar verder is Morningstar niet erg onder de indruk van KPN. Op zijn thuismarkt ondervindt het veel concurrentie van kabelmaatschappijen die succesvol zijn om klanten voor vastelijn telefonie en breedbandinternet bij KPN weg te lokken. Waar KPN in Nederland de grootste telefonie-aanbieder is, heeft het in andere landen een veel kleinere positie en Morningstar denkt dat het daar niet de schaalgrootte heeft om een langetermijn rendement hoger dan de kapitaalkosten te boeken.
Morningstar waardeert KPN op 12 euro per aandeel (dat is de fair value, ofwel de waarde van een onderneming op basis van de toekomstige kasstroom). Met een koers van –op moment van schrijven- 8,60 euro is het aandeel onder gewaardeerd. Het aandeel noteert dan ook 4 sterren. Maar op de langere termijn zijn er aantrekkelijker telecomaandelen om in te beleggen dan KPN. France Telecom is één van.
France Telecom is al lange tijd de favoriete Europese telecommaatschappij van Morningstar. De onderneming is marktleider in Frankrijk waar er maar twee concurrenten zijn (hoewel er met de komst van Iliad een vierde speler bij is gekomen). France Telecom investeert volop in opkomende markten (met name Afrika en het Midden-Oosten) waar het veel groeimogelijkheden heeft. Het telt inmiddels 65,5 miljoen abonnees in 17 landen. Morningstar ziet een fair value voor France Telecom van 23,00 euro en met een huidige koers van 11,70 is het aandeel dus fors ondergewaardeerd. Het noteert dan ook het maximale aantal van 5 sterren en staat op Morningstars lijst van Aanbevolen Aandelen.
Wie ook op die lijst staat is NTT DoCoMo. Dat is de grootste mobiele telefoonoperator in Japan. Hoewel de omzet daalde was NTT DoCoMo toch succesvol, ondermeer door goed op de kosten te letten. Het is In Japan de enige aanbieder met een supersnel 4G-netwerk en de omzet van mobiele data stijgt alleen maar. Met een fair value van 30,00 dollar (notering aan de beurs van New York) en een koers van 17,38 dollar staat het momenteel op 5 sterren.
Het loont dus zeker als belegger om verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Verdiep u ook in internationale concurrenten van Nederlandse ondernemingen. Wat van ver komt is niet altijd beter, maar soms zeker wel.
Op de Dag van de Belegger geef ik vrijdag 25 november een workshop over wereldwijd beleggen. Daarin ga ik dieper in op de manier waarop Morningstar ondernemingen en aandelen analyseert en waardeert en op ondernemingen op Morningstar’s lijst van Aanbevolen Aandelen.
Dit is bewerkte versie van een column die eerder in MoneyTalk is verschenen.