Bij de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers waarschuwde Cisco dat de omzetgroei flink zal afnemen in het fiscale tweede kwartaal wat eindigt in januari 2011. De leverancier van computernetwerkapparatuur ziet twee belangrijke redenen voor de terugval in omzet: de publieke sector, vooral in Europa, investeert minder in IT en Amerikaanse consumenten nemen minder set-top boxes voor de ontvangst van kabeltelevisie.
Europa is voor meer technologiebedrijven in de laatste kwartalen een zwakke markt geweest. De verontrustende krantenkoppen over staatsschulden van Europese landen maakt Cisco’s opmerking van slappe overheidsinvesteringen geloofwaardig. En de afgenomen vraag naar set-top boxes wekt ook geen verbazing. Amerikaanse kabelmaatschappijen rapporteerden heel 2010 een afname in groei van abonnees en ook een wat lagere vervangingsvraag bij bestaande klanten. Vervanging is een belangrijke factor achter de vraag naar set-top boxes, omdat een verhuizing of opzegging van het oude abonnement de belangrijkste reden is voor het wegdoen van een oude en het aanschaffen van een nieuwe box.
Morningstar vindt de redenen die Cisco noemt voor de afnemende omzet begrijpelijk, maar niet indicatief voor de totale technologiesector. Cisco heeft de reputatie dat het veranderingen in investeringen in IT twee kwartalen eerder al ziet aankomen. Als gevolg hiervan kwam de omzetwaarschuwing dan ook als een dreun aan in de hele IT-sector en ging niet alleen de koers van het aandeel Cisco naar beneden, maar nam het andere techaandelen mee in zijn val. Echter, sinds Cisco’s waarschuwing hebben enkele andere belangrijke technologie-ondernemingen nieuw bewijs aangeleverd dat de angst voor een brede terugval van de technologiesector op de korte termijn onterecht is.
Sterke vooruitzichten voor andere technologietitanen
Oracle’s laatste resultaten geven wellicht het sterkste bewijs, dat uitgaven aan IT sterk zullen blijven in 2011. Met een brede blootstelling aan software en hardware markten over de hele wereld zijn de prestaties van Oracle een graadmeter voor een brede range aan IT-investeringen. De onderneming noteerde een omzettoename van 47 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, of van ongeveer 17 procent zonder de acquisitie van Sun. De resultaten zijn solide met dubbelcijferige omzetgroei in alle werelddelen en productcategorieën.
Voor het vierde kwartaal van 2010 verwacht het management nieuwe licentie-omzet en een totale omzetgroei die tweecijferig zal zijn, wat een verdere versnelling van de groei suggereert. De positieve vooruitzichten van Oracle weerspiegelen het momentum van de onderneming, gedeeltelijk gedreven door de sterke prestaties van de nieuwe hardware activiteiten, maar het laat ook zien dat de gunstige omstandigheden op de IT-markt in het algemeen gestaag toenemen.
De sterke resultaten van HP over het vierde kwartaal en hogere verwachtingen voor het fiscale jaar 2011 in vergelijking met de prognose die in september werd afgegeven geeft eveneens vertrouwen voor de IT-sector. Zakelijke uitgaven, die 75 procent van HP’s omzet voor hun rekening nemen, waren aanzienlijk sterker dan consumentenuitgaven in het kwartaal. Dit was vooral goed te zien in het pc-segment waar de consumentenomzet met 10 procent afnam jaar op jaar, maar waar de zakelijke omzet steeg met 20 procent. Naar de toekomst kijkend verhoogde HP zijn omzetverwachting voor het fiscale jaar 2011 tot 133 miljard dollar, een jaar op jaar groei van meer dan 5 procent.
Van de positieve vooruitzichten voor investeringen in IT profiteren overigens ook kleinere spelers in de sector.
Beleg in ondernemingen met een concurrentievoorsprong op de korte termijn
In combinatie met de sterke derdekwartaalcijfers en positieve vooruitzichten van ondernemingen ziet Morningstar geen signalen dat de investeringen in technologie verwateren in 2011.
De grote technologie-ondernemingen zullen komend jaar hun positie als leveranciers van totaaloplossingen (hard- én software) verder proberen te versterken. Deze bewegingen zorgen voor wat onzekerheid omtrent veranderingen in marktaandeel en het zal nog enige tijd duren voordat deze strijd is gestreden. Morningstar vindt, dat technologiegiganten met een grote voorsprong op hun concurrenten (zoals Cisco, Oracle, HP en IBM) goed gepositioneerd zijn om op de korte termijn voordeel te hebben van het gunstige investeringsklimaat.
Morningstar is minder optimistisch over de grote techspelers zonder concurrentievoorsprong en/of die geen goed uitgangspositie hebben in de consumentenmarkt. Nokia en Research in Motion (RIM) zijn twee van zulke ondernemingen. Hoewel Nokia’s nieuwe topman enige hoop geeft dat de smartphonestrategie van de onderneming de goede kant op gaat verwacht Morningstar dat Apple’s iPhone en het Android-besturingssysteem van Google hun voorsprong op de voormalige koning van de mobiele telefonie verder zullen vergroten.
Eenzelfde trend bedreigt RIM (bekend van de BlackBerry). Ondanks dat de onderneming schitterende omzetgroei presenteerde in het derde kwartaal vinden we dat zijn productenlijn ver achterblijft bij de iPhone en dat deze ongelijkheid op de korte termijn flink zal inhakken op de onderneming die zich toenemend op consumenten richt.
Lees ook het Vooruitblik technologie-aandelen met ondermeer een selectie van 5 topaandelen in de technologiesector.