In deel 1 van deze serie is de kapitaalbuffer en de toegang tot funding van hoge kwaliteit onderzocht van 21 Europese banken. Julius Baer Gruppe, HSBC en Standard Chartered slaagden met vlag en wimpel voor deze test.
In dit vervolg wordt nopg een stap verder gegaan en wordt de blootstelling van de 21 Europese banken (zie tabel) aan de schaatsschuld van Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje (de PIGGS-landen) geanalyseerd. Meer nog dan Griekenland is Italië het grootste gevaar.
Morningstar-analist Erin Davis komt tot de conclusie dat een faillissement van Griekenland pijnlijk, maar niet verwoestend is voor de meeste grote Europese banken. Op een handvol uitzonderingen na is de directe blootstelling van de grootste Europese banken aan Griekse staatsschuld hanteerbaas. Alleen National Bank of Greece en Dexia hebben een problematische blootstelling aan het land van meer dan 10 procent van hun Tier 1 kernkapitaal. Een verlies hierop dwingt deze banken hoogstwaarschijnlijk tot het aantrekken van nieuw kapitaal. Slechts twee banken: BNP Paribas en Société Generale zitten op een blootstellingsniveau van 5 tot 10 procent. De rest van de 21 banken heeft volgens Davis een relatief immateriële hoeveelheid Griekse staatsschuld in zijn bezit.
Italië
Veel meer zorgen heeft Davis bij een mogelijk failliet van Italië want dan zal meer dan de helft van de 21 Europese banken die ze heeft onderzocht gedwongen worden vers kapitaal aan te trekken. "Griekenland is nog maar het voorgerecht"", aldus Davis. "Italië is een veel zwaardere maal."
Davis: "Het echte probleem zit hem in Italië. De Europese banken hebben een veel grotere blootstelling aan staatsobligaties van dit land. Zeven van de 21 banken die ik heb geanalyseerd hebben Italiaanse staatsschuld op hun balans met een waarde van meer dan 20 procent van hun Tier 1 kernkapitaal."
Zeven grote Europese banken, naast de twee grote Italiaanse banken, bezitten Italiaanse staatspapier met een waarde van meer dan 10 procent van hun eigen vermogen. Voor vier niet-Italiaanse banken betekent een verlies van 10 procent op kredieten betekent een hap van 10 procent of meer uit hun kapitaal: Crédit Agricole, BNP Paribas, Dexia en Deutsche Bank (dat een kleine blootstelling aan Italiaanse staatsschuld).
Krediet
Naast de aandacht voor de staatsschulden in de eurozone is Davis ook bezorgd over het verlies op private kredieten van de banken in deze PIGGS-landen, vooral met het oog op de bezuinigingsmaatregelen van overheden en een mogelijke, ontluikende recessie. “Ik denk dat een afwaardering van 10 procent op retail- en commerciële leningen in landen in de periferie van de eurozone voldoende is om niet alleen lokale banken te dwingen extra kapitaal aan te trekken, maar ook gediversifieerde banken in de rest van Europa.”
Een afwaardering van 10 procent op Griekse kredieten zal veel minder dan 10 procent van hun kapitaal kosten. Crédit Agricole zit hier wel in de gevarenzone omdat de bank in ogen van Davis onvoldoende kapitaal van hoge kwaliteit bezit.
Davis heeft ook de impact doorgerekend van het failliet van elk van de PIGGS-landen. Een in gebreke blijven van Italië heeft veruit het grootste negatieve effect. 11 Van de 21 geanalyseerde banken zal volgens Davis extra kapitaal moeten aantrekken en dat zal weer zijn neerslag hebben op problemen in de andere markten.
Er zijn in de analyse geen Portugese en Ierse banken meegenomen, maar als deze staten failliet gaan dan zorgt dat voor een tekort aan kapitaal bij diverse banken in andere landen. Dexia en Banco Santander hebben in het bijzonder blootstelling aan Portugese staatsobligaties en RBS en KBC aan Ierse.
Een Spaans failliet heeft serieuze consequenties voor meer dan alleen de drie Spaanse banken (BBVA, Banco Popular en Banco Santander). Vier andere banken (Deutsche Bank, Commerzbank, Barclays en Dexia komen naar schatting kapitaal tekort als Spanje failliet gaat.
Beleggen
Davis beveelt aan om banken met grote blootstelling aan de PIGGS-landen te vermijden. Ook al worden de aandelen nu met grote korting verhandeld. “Het is beter te beleggen in banken van hoge kwaliteit met een kleine blootstelling. In het universum van Morningstar komen HSBC, Julius Baer Gruppe, Standard Chartered momenteel naar voren als de meest aantrekkelijke bankaandelen.
Beleggers bij wie de risicotolerantie van groter is kunnen ook kijken naar Lloyds Banking Group, die maar een gemiddelde blootstelling aan Ierland heeft en een bovengemiddelde kapitaalsterkte.
Davis heeft HSBC en Julius Baer toegevoegd aan Morningstar's lijst 'Aabevolen Aandelen'. Samen met Standard Chartered staan daar nu drie Europese banken op. Verder staan de volgende financiële dienstverleners ook op deze lijst: Banco Santander Brasil, BlackRock, Charles Schwab Corp, City National Corp, First American Financial Corp, Invesco, Lazard, The Allstate Corp, Western Union Company en Wells Fargo.
Rapporten
Op morningstar.nl staan rapporten van de aanbevolen aandelen Banco Santander Brasil, BlackRock, Invesco, Standard Chartered en Wells Fargo. En verder ook van Crédit Suisse, Dexia en KBC, andere banken die in het onderzoek zijn meegenomen. Het Nederlandse ING zat er niet bij, maar daar is ook een rapport van.
Lees ook deel 1 >