5 Aantrekkelijke energieaandelen

Morningstar geeft momenteel de voorkeur aan exploratie- en productie-ondernemingen die aardgas winnen.

Jason Stevens 06 juli, 2011 | 14:29 Maarten van der Pas
Facebook Twitter LinkedIn

Aardgaswinnende E&P-ondernemingen van hoge kwaliteit hebben een groter opwaarts potentieel dan de meeste E&P-ondernemingen die zich op aardolie richten.

Range Resources, Ultra Petroleum en Talisman zijn 3 van dergelijke ondernemingen. Range Resources bekleedt een dominante positie in het Marcellus-schaliegasveld (schaliegas is gaswinning uit harde steenlagen) in zuidwestelijk Pennsylvania en is één van de aardgasproducenten met de laagste kostprijsbasis.
Ook Ultra Petroleum kan bogen op een interessante participatie in Marcellus, naast onneembare gasactiva in Wyoming langs de Pinedale Anticline.
Talisman, een Canadees E&P-bedrijf met een internationale portefeuille, zit midden in een strategische verschuiving naar een grotere positie in schaliegas en heeft een sterk areaal uitgebouwd in het Marcellus-veld en in het Canadese Montney-veld.

Morningstar neemt voor komend kwartaal ook twee dienstverlenende bedrijven onder de loep. We zijn de Transocean staat op Morningstar’s lijst van Aanbevolen Aandelen en de onderneming is heel wat meer waard dan zijn huidige koers, gelet op de zichtbare kasstroom afkomstig uit bestaande boorplatforms en onze verwachting van een aanhoudende interesse voor diepzeeboren. En dit kwartaal voegen we Baker Hughes toe aan onze lijst aantrekkelijke aandelen op basis van de sterke prestaties in de VS en de opverende internationale marges.

Dezelfde aanbodfactoren die de olieprijs steunen, bevestigen ook Morningstar’s kijk op het boren naar olie in diepzee. Dit blijft één van de interessantste opties in de aardoliesector, omdat de grote olie-ondernemingen slechts beperkte exploratiemogelijkheden hebben en de diepe off-shore is daar wellicht de meest toegankelijke van (lees ook het artikel ‘Morningstar’s kijk op de energiesector’). Dit speelt boorbedrijven zoals Transocean en dienstverleners als National Oilwell Varco in de kaart. Transocean heeft gemeten naar het aantal boorplatformen de grootste blootstelling aan diep- en ultradiepzeeboringen naar olie. National Oilwell Varco levert diensten en apparatuur voor de groeiende vloot diepzeeboorplatformen.




Range Resources
Morningstar is optimistisch over de groeivooruitzichten van Range voor de langere termijn, gelet op het areaal van zo'n 323.000 hectare dat dit bedrijf in de Marcellus Shale bezit. Range heeft minder dan 5 procent van zijn geschatte putten afgewerkt in zuidwestelijk Pennsylvania en onlangs startte het de productie op in het noordoostelijke deel van de staat. De verwachte productie van Range in het Marcellus-veld zal 1,6 miljard Bcfe/d (Billions Of Cubic Feet Equivalent/dag) bedragen.


Op langere termijn zou het bedrijf moeten kunnen profiteren van de waarde van zijn optie op een gespreide betaalhorizon in Virginia en Pennsylvania. Die lijken, gelet op de recente boorresultaten, alle twee alsmaar lonender te worden. Range heeft onlangs de verkoop van zijn Barnett Shale-activa afgerond en verwacht later dit jaar nog andere niet-kernactiva te verkopen. Dat zou moeten helpen bij de financiering van zijn exploitatie van het Marcellus-veld en de behoefte aan externe financiering moeten terugdringen. De aanhoudende rendementsverbeteringen zouden de bedrijfskosten en de kosten voor F&D (finding and development)  moeten drukken, terwijl ze ook Morningstar’s huidige voorspellingen voor Range opwaarts kunnen bijstellen.


Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Range Resources >


Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Range Resources >


Ultra Petroleum
Ultra's Pinedale- en Marcellus-activa behoren tot de beste combinaties in het Noord-Amerikaanse E&P-segment. De aanzienlijke reserves van het bedrijf en zijn kostenstructuur, die tot de beste van de sector mag worden gerekend, bieden zicht op een decennium of langer van winstgevende, dubbelcijferige groei, ook al blijven de gasprijzen op een laag pitje.
Ook een overnamebod van een van de majors of een grote onafhankelijke speler zou tot een snelle waarderealisatie kunnen leiden. Als onderneming is Ultra zowel schaalbaar als “hapklaar” genoeg om een ruim scala van potentiële gegadigden aan te trekken. In geval van een overname zou de prijs van Ultra hoger kunnen liggen dan Morningstar’s waardering op stand-alone basis.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Ultra Petroleum >

Talisman Energy
Morningstar is onder de indruk van de manier waarop Talisman zijn groeivooruitzichten creatief weet uit te breiden. De goed getimede overname van BP Columbia zal dit jaar 12-15 miljoen vaten aardolie-equivalent per dag opleveren – en deze volumes zijn nog niet meegerekend in de groei-indicatie van 5-10 procent die de onderneming voor 2011 heeft verstrekt.

De twee Montney-transacties van het bedrijf met Sasol hebben de financiering geleverd voor het gros van Talisman’s kapitaaluitgaven voor de komende vijf jaar. Het potentieel van een LNG- faciliteit (vloeibaar aardgas) biedt niet alleen het interessante perspectief voor motorbrandstofproductie, maar ook voor verdunningsgas voor de alsmaar groeiende lijst van nieuwe teerzandprojecten.

Vondsten in Vietnam, Polen en Irak maken de lijst van de huidige exploratie-inspanningen van Talisman volledig. Gelet op de internationale exploratie-expansie van het bedrijf blijven zowel de financiering als de politieke risico's een bron van onzekerheid. Toch denkt Morningstar dat de aandelen ondergewaardeerd zijn, gelet op de mogelijkheden die Talisman blijft ontwikkelen.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Talisman Energy >


Transocean
Morningstar heeft zijn voorspellingen voor Transocean’s EBITDA en winst per aandeel voor 2011 en 2012 scherp verlaagd, maar houdt zijn waarderaming van de onderneming om diverse redenen ongewijzigd. Ten eerste denken we dat het uitstel bij het afleveren van vergunningen voor diepzee-olieboringen in de Golf van Mexico van tijdelijke aard is en dat de resultaten van 2011 geen correcte weerspiegeling zijn van Transocean's winstgevendheid op lange termijn.

Ten tweede is de markt volgens ons te negatief over de vooruitzichten voor een herstel in de Golf en we verwachten dan ook dat de ramingen van de winst per aandeel scherp zullen worden opgetrokken wanneer in de tweede helft van 2011 nieuwe vergunningen worden afgeleverd.

Ten derde denken we dat Transocean's vermogen om kasgeld te genereren zijn gelijke niet kent en zijn bereidheid om oude boorplatforms van de hand te doen geeft het bedrijf de kans om zijn vloot geleidelijk aan te vernieuwen.

Morningstar vindt, dat er onvoldoende aandacht gaat naar deze “upgradingskansen” die de winstgevendheid van Transocean vergroten. De markt geeft momenteel de voorkeur aan hooggespecialiseerde boorbedrijven als Rowan, maar dat heeft een van de slechtste trackrecords voor waardecreatie op lange termijn.

Lees ook Morningstar’s aandelenrapport Transocean >

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Transocean >


Baker Hughes
Morningstar meent dat Baker Hughes een zeer aantrekkelijke mogelijkheid biedt om te profiteren van langdurige ontwikkelingen bij de dienstverlening aan aardolieproductie, een herstel van internationale groei vanaf de tweede helft van 2011 en de aanhoudende verbeteringen van zijn eigen interne reorganisatie. We verwachten dat Baker Hughes de vruchten zal plukken van de trend naar complexere onshore en offshore boringen en van het streven van de olie- en gasbedrijven om meer uit hun velden te persen.

De eerste vruchten van Baker Hughes' inspanningen waren te zien in de resultaten over het eerste kwartaal: de bedrijfsmarges in Latijns-Amerika, Europa en het Midden-Oosten verbeterden 440, 370 en 160 basispunten gedurende het kwartaal tot respectievelijk 13,3, 11,8 en 12 procent. Baker Hughes' internationale winstgevendheid ligt nog steeds onder zijn piekniveaus, maar Morningstar denkt dat de onderneming deze kloof zal kunnen dichten naarmate de marktspanning de komende jaren toeneemt.

Bekijk de financiële gegevens en koersontwikkeling van Baker Hughes >


Meer aandelenrapporten
Op morningstar.nl zijn ook nog aandelenrapporten van de volgende ondernemingen in de energiesector beschikbaar: Exxon Mobil, Petrobras en Shell. In het verlengde van deze olie- en gaswinnende ondernemingen zijn er ook rapporten van de nutsbedrijven Exelon en RWE.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jason Stevens  Jason Stevens is an associate director of equity research at Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten