Slechtste dag voor US aandelen sinds 2020 nu Trumps tarieven risico op recessie vergroten
Tom Lauricella - 04 april, 2025 | 9:22
Ingrijpende importheffingen voegen nieuwe onzekerheden toe aan de marktvooruitzichten.

Collage-illustratie van een vrachtschip, vlaggen van de V.S., het V.K. en de E.U. en volatiliteitssymbolen.

Belangrijkste ontwikkelingen

• De US Market Index daalde donderdag met 5,04% in een stevige verkoopgolf op zorgen dat de nieuwe tarieven van president Trump de economische groei zullen aantasten en de inflatie zullen aanwakkeren.

• Technologie- en energieaandelen leden het ergste verlies, samen met small-caps, terwijl defensieve aandelen de enige sector waren die in het groen bleef.

• Obligaties stegen terwijl de effectieve rendementen daalden en beleggers veiligheid zochten in staatsobligaties.

Aandelen daalden donderdag sterk in de VS en over de hele wereld, omdat de importheffingen die president Donald Trump tegen tientallen landen heeft afgekondigd, worden gezien als schadelijk voor de groei in de VS en andere grote economieën. Veel marktsegmenten hadden sinds de covid-pandemie in 2020 niet meer zulke grote verliezen gezien.

Ondertussen stegen de obligatiekoersen omdat beleggers op zoek gingen naar veilige havens als bescherming tegen de koersval van aandelen, en analisten verhoogden de kans dat de VS en andere landen in een recessie terecht zouden kunnen komen. De obligatierally komt zelfs op een moment dat de nieuw opgelegde tarieven de inflatie opnieuw onder opwaartse druk dreigen te zetten.

Terwijl de aandelen daalden en economen hun prognoses voor de economische groei naar beneden bijstelden, verhoogden futures op obligaties de kans dat de Federal Reserve de rente in 2025 nog verder zal verlagen.

Uitverkoop van door heffingen getroffen aandelen

Analisten waren verrast door de omvang van de aankondiging van woensdag, waaronder een tarief van 20% op goederen uit de EU en agressievere tarieven voor Aziatische landen.

De Morningstar US Market Index daalde in de loop van de handelssessie met 5,04%. Het was de slechtste dag voor de markt sinds 11 juni 2020, toen deze met 5,97% daalde. De S&P 500 Index verloor 4,84%, terwijl de tech-index Nasdaq bijna 6% verloor.

“Trump 2.0 is vol gas zonder remmen”, zegt Michael Arone, hoofd beleggingsstrateeg bij State Street Global Advisors. “Dit is een veel grotere omvang, een veel grotere schaal, agressiever. En beleggers verkopen vandaag eerst en stellen daarna pas vragen.”

Binnen de aandelenmarkt boekten 10 van de 11 sectoren verliezen, waarbij energie- en technologieaandelen de grootste schade opliepen. De Morningstar US Technology Index daalde 7,03% op de dag, de slechtste dag sinds 16 maart 2020. Chipgigant Nvidia NVDA daalde met 7,8%, terwijl Apple AAPL een verlies leed van 9,3% (het grootste verlies op één dag sinds maart 2020). Cyclische consumptiegoederen zagen ook grote dalingen, met meubelwinkelier Wayfair W die 27% daalde en automaker Ford Motor F die 5% verloor.

De enige sector die vandaag steeg, was de defensieve consumentensector met een winst van 0,17%.

Over het algemeen was de schade verdeeld over alle sectoren van de Morningstar Style Box. Small-cap value aandelen boekten de meest dramatische verliezen. De Morningstar US Small Value Index daalde met 7,13% en noteerde daarmee de slechtste dag sinds 11 juni 2020, toen de index met 8,44% kelderde. Large value hield zich het beste, maar leed toch een verlies van 3,06%, de grootste daling sinds september 2022.

Amerikaanse dollar, obligatierente daalt

Op de valuta- en grondstoffenmarkten daalde de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje valuta’s, terwijl goud woensdagavond naar recordhoogtes net onder $3.200 steeg.

Op de obligatiemarkt daalde de rente op Amerikaanse staatsobligaties scherp. Beleggers wenden zich tot Amerikaanse staatsobligaties als veilige haven en vanwege de verwachting van een vertraging van de economische groei. Het rendement op de belangrijkste 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie daalde donderdag naar 4,05% (het laagste niveau sinds oktober), van 4,20% voordat Trump zijn plannen woensdag onthulde. Ook in Europa daalden de obligatierendementen.

Wat betekenen nieuwe tarieven voor de Amerikaanse Fed?

“De grootste uitkomst van de aankondiging van gisteren op de korte termijn kan de impact zijn op het toekomstige Fed-beleid en de Amerikaanse rente,” zegt Dominic Pappalardo, hoofd multi-asset strateeg bij Morningstar Investment Management.

Dat komt omdat de impact van de tarieven op de economie de Federal Reserve in de richting van een soepeler monetair beleid kan duwen. “De aankondiging ... kan genoeg zijn om de Fed in staat te stellen de focus meer te verleggen naar economische zwakte dan naar inflatie”, zegt Pappalardo. “Als dat het geval is, kan de Fed besluiten om de renteverlagingen eerder te hervatten dan eerder verwacht.”

Maar zelfs dat is nog geen uitgemaakte zaak, omdat tarieven kunnen bijdragen aan hernieuwde inflatiedruk. “De Fed zit gevangen tussen het ondersteunen van de economische activiteit en het bestrijden van de inflatie en helaas zet dit nieuws extra druk op beide,” voegt hij eraan toe.

Risico op recessie in VS

Economen op Wall Street verklaarden dat de uitkomst van de tarieven slechter was dan verwacht. In plaats van de onzekerheid weg te nemen, zoals sommige analisten hadden voorspeld, voegt het ingrijpende tariefregime een geheel nieuw niveau van korte- en langetermijnonzekerheden toe aan de wereldwijde economische vooruitzichten.

In de nabije toekomst wordt het effect echter als overwegend negatief gezien. “Het recessierisico voor het komende jaar is gestegen tot minstens een derde”, zegt Preston Caldwell, senior econoom voor de VS bij Morningstar. “We verlagen onze bbp-groeiprognose voor 2025 en 2026 met telkens ongeveer 0,5%.”

Caldwell benadrukt dat de omvang van de tariefverhogingen het moeilijk maakt om in te schatten hoe groot de schade zal zijn. “Dit soort regimewisselingen zijn zo ongekend dat historische gegevens en daarvan afgeleide modellen slechts een beste gok zijn,” zegt Caldwell. “Alles bij elkaar zullen de aangekondigde verhogingen van vandaag - inclusief die voor auto’s en andere eerder aangekondigde verhogingen - het gemiddelde Amerikaanse tarief ergens ten noorden van 20% brengen, het hoogste in meer dan een eeuw.”

“De grotere factor is de onzekerheid die de uitgaven over een tijdshorizon van 1 jaar beïnvloedt. Misschien langer. Gaan bedrijven echt investeren in de Amerikaanse productie met de mogelijkheid dat de midterms of de verkiezingen van 2028 een ommekeer in de tarieven brengen? Als het Congres deze tarieven had vastgesteld, zou dat het een beetje meer bestendigheid en geloofwaardigheid geven. Maar dit is echt een worst of every world scenario.”


De auteur of auteurs hebben geen positie in effecten die in dit artikel genoemd worden. Ontdek meer over Morningstar's redactionele beleid.