Het SPDR S&P 500 ETF (SPY), dat in januari 1993 door State Street Global Advisors werd geïntroduceerd met een vermogen van nauwelijks USD 6,5 miljoen, is tegenwoordig het grootste ETF ter wereld met een vermogen van meer dan USD 120 miljard. Ook is dit het meest actief verhandelde effect van de planeet.
In het begin van de jaren negentig werd SPY - of 'Spider' onder de traders - beschouwd als een revolutionaire vernieuwing die de toegang tot de markt voor beleggers verbeterde. Maar slechts weinigen vermoedden destijds dat ETFs een transformatie teweeg zouden brengen in de manier waarop beleggers, adviseurs en instellingen portefeuilles samenstellen en beheren.
Het ETF was aanvankelijk ontworpen voor een vrij beperkt doel, namelijk als een transparant, door vermogen gedekt instrument dat in staat was om in alle marktomstandigheden zo dicht mogelijk in de buurt van zijn reële waarde te worden verhandeld. De eerste belangstellenden voor het product waren institutionele beleggers die hun contanten wilden omzetten in een aandelenpositie, die toegang wilden krijgen tot een gediversifieerde en brede blootstelling aan de aandelenmarkt en die risico's en volatiliteit wilden afdekken.
Na verloop van tijd breidde de ETF-markt zich uit en werden er nieuwe producten beschikbaar, en door de talloze toepassingen en de mogelijkheid om via verschillende blootstellingen verschillende beleggingsvisies tot uiting te brengen, werden ETFs interessant voor alle beleggerstypes. Vandaag telt de sector meer dan 5.000 ETFs en andere beursverhandelde producten (ETPs), goed voor een vermogen van bijna USD 2 biljoen wereldwijd. In de afgelopen tien jaar is het wereldwijde ETP-vermogen zestienmaal zo groot geworden, wat van ETPs het snelst groeiende beleggingsproduct van het decennium maakt.
Populair
Een van de redenen waarom ETPs zo populair zijn geworden, zijn de talrijke voordelen die zij bieden in vergelijking met traditionele actief beheerde beleggingsfondsen, zoals een lage kostenratio, handelsflexibiliteit, transparantie en toegang tot een waaier van posities en strategieën.
Vandaag de dag kunnen mensen via een ETP in vrijwel elke denkbare beleggingscategorie op de planeet beleggen, van traditionele aandelen en vastrentende effecten tot opkomende markten en alternatieve beleggingen zoals grondstoffen, valuta's of volatiliteit. Of ze nu worden gebruikt als kernpositie van een portefeuille of als tactisch instrument om van kansen te profiteren, ETPs bieden beleggers de mogelijkheid om een kostenefficiënte en transparante portefeuille samen te stellen met het niveau van spreiding en flexibiliteit dat past bij hun persoonlijke beleggingsdoelstellingen.
Ook zijn steeds meer beleggers de mening toegedaan dat een deel van hun geld passief moet worden belegd, omdat ze moeite hebben met het vinden van goede actieve beheerders die erin slagen om hun benchmarks consequent te overtreffen. Deze trend blijkt duidelijk uit de netto kapitaalstromen naar ETPs in verhouding tot de geldstromen naar gemeenschappelijke beleggingsfondsen en hun stijgende marktaandeel.
In de VS is het vermogen van ETPs nu al goed voor 13 procent van de bredere fondsensector. In vergelijking daarmee is de Europese ETP-sector kleiner, met een marktaandeel van minder dan 5 procent. Maar de sector is ook tien jaar jonger dan in de VS, en daarom moet het groeipotentieel van ETPs in Europa worden benadrukt.
Meer weten over het beleggen in ETFs. Blader dan door Morningstar's ETF Bibliotheek met tal van artikelen over actieve versus passieve fondsen en de rol die indextrackers in uw beleggingsportefeuille kunnen spelen.