Veel beleggers maken zich zorgen over inflatie sinds de centrale banken de markten met cash begonnen te bestoken en hun rentetarieven tot recorddieptes lieten om de financiële crisis te beteugelen. Tot nu toe is het in de realiteit zo, dat het goedkope door beleidsmakers ter beschikking gestelde geld het economische systeem nog niet heeft gesmeerd zoals verwacht. De inflatie is in de meeste ontwikkelde landen, met inbegrip van Europa en de VS, onder controle, maar niet in het Verenigd Koninkrijk.
Moeten beleggers hun portefeuille tegen de inflatie hedgen?
De vraag blijft of beleggers inflatie als een belangrijk onderdeel van hun besluitvormingsproces voor beleggingen moeten beschouwen? Eenvoudig gesteld is inflatie hedging eigenlijk zoiets als een verzekeringspremie, maar dan met één belangrijk voordeel: zelfs indien de risicogebeurtenis (in dit geval de inflatie) zich niet voordoet, krijgen beleggers geld terug en hebben ze de mogelijkheid om een rendement te genereren op de betaalde premie. Zodoende moet elke belegger met een lage risicotolerantie overwegen om zijn portefeuille tegen inflatie in te dekken.
Tal van beleggingsadviseurs en financieel journalisten vestigen vaak de aandacht op grondstoffen (met name goud) als een vorm van indekking tegen inflatie. Analytische studies wijzen door de bank genomen echter op een behoorlijk vluchtige correlatie tussen goud en inflatie, zoals gemeten aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI). In sommige gevallen kan deze correlatie zelfs negatief worden, zodat wanneer de inflatie stijgt de goudkoers daalt. Dat is precies het tegenovergestelde van wat beleggers hopen. Maar als goud geen geschikte hedge vormt, welke andere grondstof dan wel?
De stem van de academici
Het meeste onderzoek op dit terrein wordt gedaan in de Verenigde Staten en analyseert de correlatie tussen verschillende grondstoffen en de Amerikaanse inflatie. De fout die veel niet-Amerikaanse beleggers maken, is om automatisch aan te nemen dat een goede hedge in de VS ook elders een goede indekking biedt. Maar zoals het onderzoek van Keith Black en anderen toont (zie onderstaande tabel; klik erop voor voorgroting ), kan de correlatie tussen grondstoffen en inflatie van regio tot regio verschillen.
In Europa boden over drie en over vijf jaar uitsluitend landbouwproducten en over vijf jaar vee statistisch significante bescherming tegen de inflatie. Hoewel goud door velen wordt beschouwd als een goed hedging instrument, vertoonden edelmetalen een negatieve correlatie met de inflatie over alle periodes en regio's heen.
Men mag in dit verband ook zeker niet uit het oog verliezen dat correlaties in Europa en Azië worden berekend met betrekking tot de gemiddelde inflatie in verschillende landen. Daardoor zien de resultaten er in deze twee regio's mogelijk niet zo eenduidig uit als in de VS en is voorzichtigheid geboden bij het interpreteren ervan. En aangezien grondstoffen in USD zijn uitgedrukt, wordt de correlatie tussen grondstoffen en binnenlandse inflatie in zekere mate ook beïnvloed door de wisselkoersen. Daarom zouden de wisselkoersen binnen deze regio's ook in rekening moeten worden gebracht.
Merk bovendien op dat, de correlatie tussen alle grondstoffen en inflatie uiterst volatiel is. Van 1983 tot 2007 schommelde de 1-jaars voortschrijdende correlatie in de VS tussen -0,8 en +0,8, terwijl deze over langere periodes wel stabieler lijkt. Grondstoffen kunnen dus zowel efficiënt als inefficiënt zijn als het erop aankomt om op korte termijn te hedgen tegen de inflatiein Amerika. Nader onderzoek is echter geboden om tot zinvolle conclusies te komen voor Europa en Azië.
Verwachte versus onverwachte inflatie
Alvorens te analyseren hoe beleggers hun portefeuilles kunnen indekken tegen inflatie in het algemeen, kunnen we beter eerst een onderscheid maken tussen verwachte en onverwachte inflatie. Onverwachte inflatie verwijst naar het verschil tussen verwachte en feitelijke inflatie en wordt doorgaans teweeggebracht door schokken, zoals bijvoorbeeld in de olieprijs. Aangezien verwachte inflatie bij aandelen en obligaties in zekere mate in de koers in ingeprijsd, zouden beleggers zich eerder moeten indekken tegen onverwachte inflatie.
Volgens hetzelfde onderzoek (zie onderstaande tabel; klip erop voor vergroting) beschikken Amerikaanse beleggers over een ruime waaier aan keuzemogelijkheden om hun portefeuille te hedgen tegen onverwachte inflatie. Voor Aziatische beleggers ligt het echter moeilijker. Er bestaat immers geen grondstof die een significant positieve relatie biedt met al dan niet verwachte inflatie.
Ondertussen blijft in Europa alleen de energiesector nog over als een significante indekking tegen onverwachte inflatie. Er is op te merken dat de statistisch significante resultaten van de samengestelde grondstoffenindex alleen betrekking hebben op de positieve relatie tussen inflatie en de energiesector, zoals onderstaande tabel aantoont. Edelmetalen vertoonden dan weer een statistisch significante negatieve relatie met verwachte inflatie.
ETFs voor inflatiehedge
Op basis van de onderzoeksresultaten zouden de volgende ETFs geschikt zijn als inflatiehedge.
Grondstoffen uit een ruime mand
Het ETFS All Commodities DJ-UBSCI ETC (USD) levert beleggers blootstelling aan een ruime mand van grondstoffen in de economisch meest significante grondstoffensectoren. Er wordt via futures op een evenwichtige en ruime grondstoffenmand blootstelling geboden aan de sectoren energie, landbouw, industrie, edelmetalen en veeteelt. De wegingen binnen de index zijn gebaseerd op het economische belang van elke grondstoffensector. Voor het bepalen van het economische belang bekijkt de index voornamelijk de liquiditeits- en productiegegevens, die respectievelijk worden gewogen aan de hand van een 2:1-ratio. De indexprovider legt daarom de klemtoon op marktliquiditeit en niet op productiefactoren bij de bepaling van het economische belang.
Het EasyETF S&P GSCI TM Capped Commodity 35/20 A (Euro Unhedged) (EUR) biedt beleggers ook blootstelling aan een ruime mand van grondstoffen. Het verschil met de DJ-UBSCI is de weging van de afzonderlijke grondstoffen. De wegingen binnen de S&P-index zijn uitsluitend op productiegegevens gebaseerd. S&P kapitaliseert de weging van de grootste grondstoffenconstituent op 35 procent en van alle overige grondstoffen op 20 procent op kwartaalbasis. Zodoende vertegenwoordigt de energiesector bijna 70 procent van de index, het dubbele van zijn weging in de DJ-UBSCI.
Het db x-trackers DLBCI – OY Balanced 1C (EUR) levert ook blootstelling op aan een index met een ruime mand van grondstoffen. De index hanteert een strikte activatoewijzing en zal jaarlijks in november de sectorwegingen herzien: energie (35 procent), edelmetalen (17 procent), industriële metalen (18 procent) en landbouw (30 procent). In tegenstelling tot andere trackers van brede grondstoffenindices volgt het db x-trackers DBLCI OY Balanced ETF een index die ernaar streeft de dynamische aard van curves voor grondstoffenfutures weer te geven door een methodologie van 'optimaal rendement' toe te passen. Die tracht het impliciete doorrolrendement te maximaliseren wanneer het ene futurescontract wordt ingeruild voor het andere.
Energie
Het ETFS Energy DJ-UBSCI ETC (USD) levert blootstelling op aan vijf energiesectoren. De referentie-index is een onderliggende index van de DJ-UBS Commodity Index. De afzonderlijke grondstoffen worden voornamelijk gewogen op basis van liquiditeit. Op het moment van schrijven is de ruwe olie WTI goed voor 28,9 procent van de indexwaarde, net iets meer dus dan aardgas (26,0 procent). De overblijvende grondstoffen zijn de ruwe olie Brent (18,8 procent), loodvrije benzine (14,3 procent) en huisbrandolie (12,0 procent).
Gezien de significante correlatie tussen energie en inflatie, zijn EasyETF S&P GSCI TM Capped Commodity 35/20 en ETFS Energy DJ-UBSCI (DE) ETC waarschijnlijk de meest geschikte producten om een portefeuille tegen de inflatie in te dekken. Beleggers dienen er echter rekening mee te houden dat er ook nadelen zijn verbonden aan het beleggen in grondstoffenindices. Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het artikel Wees voorzichtig met grondstof-ETFs.