From Russia with love

Biedt het Nederland-Ruslandjaar inspiratie om in Rusland te beleggen? Beleggers moeten in elk geval de stoelriemen vastmaken.

San Lie 11 april, 2013 | 10:15
Facebook Twitter LinkedIn

Nederland en Rusland vieren dit jaar "de eeuwenoude betrekkingen" tussen beide landen met een officieel Nederland-Ruslandjaar. Dat niet iedereen hier even blij mee is, was duidelijk zichtbaar bij het bliksembezoek van president Poetin aan Nederland, maar ook BNR-columnist Bernard Hammelburg viel gisteren op de radio vilein uit.

Hoe je het ook wendt of keert, een dergelijk 'jaar' trekt nu eenmaal veel (media)-aandacht, zie bijvoorbeeld het artikel Beleggen in Rusland: een bank, veel olie en kans op gebrekkige corporate governance in Het Financieele Dagblad van gisteren.

Beleggen in Rusland?
Op de vraag of je in Rusland (sec) moet beleggen, zegt bovenstaande kop mijns inziens genoeg. Het is moeilijk een breed gespreide portefeuille op te bouwen in een markt die gedomineerd wordt door oliegiganten en oliegerelateerde bedrijven. Daarnaast is de Russische aandelenmarkt supervolatiel. Plussen en minnen variërende van -72 procent (in 2008) tot +98 procent (in 2009) wisselen elkaar af. "Beleggen met de stoelriemen vast" wordt dat ook wel genoemd. Voor de meeste beleggers is een breder gespreid Oost-Europa fonds, dat vaak voor 40 tot 60 procent in Rusland belegt, of een wereldwijd emerging markets fonds, een betere optie.

Universum
Voor een belegger die -ondanks alle waarschuwingen- toch graag in Russische aandelen belegt, zijn er in Nederland ruim 20 beleggingsfondsen waaruit gekozen kan worden. Via Morningstar's Fonds Screener kunt u ze zelf op diverse manieren rangschikken.

Wij volgen als fondsanalisten een redelijk aantal van deze fondsen. Duidelijk favoriet bij ons zijn de fondsen van East Capital en Seligson & Co Russian Prosperity, die beide ervaren lokale teams met fondsbeheerders en analisten kennen en sterke fundamentele beleggingsprocessen hebben. Beide fondsen krijgen dan ook Morningstar's 'Silver'-rating.

De fondsen van Neptune (Bronze), HSBC (Bronze) en BNP Paribas (Bronze) mogen er echter ook zeker wezen. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de coverage op dit laatste fonds en ik ben erg onder de indruk van het door Vladimir Tsuprov geleide team.

Nota Bene
Let wel, bovenstaande positieve Morningstar Analyst Ratings zijn geen koopadvies. Bepaal allereerst voor uzelf of u in deze uiterst volatiele markt wilt stappen. Indien het geval, dan denken wij wel dat u met bovengenoemde fondsen de meeste kans maakt op lange termijn de beste resultaten te halen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

San Lie  Head Of Research, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten