Met de naderende deadline van 17 oktober in zicht heeft het Amerikaanse Congres uiteindelijk toch eieren voor z’n geld gekozen. En een deal gesloten over de shutdown en de debt ceiling om het grote economische horrorscenario te voorkomen dat boven de markten hing. Op het moment van schrijven, zijn er nog maar weinig details van de deal bekend, maar het lijkt erop dat de kibbelende partijen hebben ingezien dat er een groter belang is dan het wel of niet laten doorgaan van Obama-care. CNN Money had een mooi overzicht gemaakt van de mogelijke gevolgen en ratingbureau Fitch had al gewaarschuwd dat de AAA-beoordeling van de Verenigde Staten gevaar zou lopen als het plafond niet tijdig wordt verhoogd.
Desalniettemin is er volgens onze econoom Robert Johnson al meer schade aangericht aan de Amerikaanse economie dan veel mensen denken. “In een op dienstverlening gerichte economie kunnen ambtenaren die weer aan het werk gaan niet zoveel eten, in hotels overnachten en het vliegtuig pakken om in de rest van het vierde kwartaal goed te maken wat in de eerste weken van het kwartaal aan omzet is misgelopen”, aldus Johnson. “De shutdown heeft zeker minimaal een kwart procentpunt van de geschatte economische groei in het vierde kwartaal afgehaald.”
Lage rente
De rente blijft ondertussen laag, iets wat normaliter goed zou moeten zijn ter ondersteuning van het economisch herstel. Immers, bedrijven kunnen goedkoop lenen om te investeren en gezinnen zouden goedkoop moeten kunnen lenen om te consumeren. Dit blijkt echter niet het geval.
In dit opzicht is onderstaande grafiek heel verhelderend. Matt King, Global Head of Credit Products Strategy van Citigroup presenteerde hem vorige week bij een seminar van ING Investment Management (klik op grafiek voor vergroting).
King liet zien dat de gemiddelde Amerikaan, oftewel de Amerikaan die jaarlijks zo rond de USD 50.000 verdient, nauwelijks geprofiteerd heeft van de lage rente. Het goedkope geld is eigenlijk aan zijn neus voorbij gegaan...
Wie wél geprofiteerd hebben - getuige de sterke stijging in het consumentenvertrouwen - zijn de meer vermogende Amerikanen. Door het feit dat het goedkope geld zijn weg heeft gevonden naar de financiële markten, hebben met name mensen die belegd hebben in aandelen en obligaties in financieel opzicht geprofiteerd van de lage rente. In de grafiek is dat zichtbaar in de rode lijn.
In het artikel The Big Confidence Gap Splitting the U.S. Middle Class worden de inkomens nog verder uitgesplitst. Het laat zien, dat de rijkste 1 procent van de Amerikanen het grootste herstel in consumentenvertrouwen hebben en dus zowel in absolute als relatieve zin de grootste winnaars zijn. Wat mij betreft mag de geldkraan dan ook dicht. Het gratis geld heeft tot veel ongewenste effecten geleid en het lijkt erop dat de wereld er een beetje verslaafd aan begint te geraken.
Vraag
Terug naar Capitol Hill: Washington en de rest van de wereld haalt opgelucht adem. Begrijpelijk gegeven de eerdergenoemde doemscenario’s. Alleen, voor hoe lang is de vraag?