Voor Imtech was 2013 een dramatisch jaar. De technische dienstverlener was meerdere malen in het nieuws vanwege financiële problemen. Het begon met een fraudezaak bij een project in Polen. Ook na het schrappen van 1.300 banen blijft de onderneming het financieel moeilijk hebben. Imtech verloor bijna 90 procent van zijn waarde in 2013 en is hiermee de absolute koploper bij de verliezers.
KPN is met een koersval van bijna 40 procent een andere grote verliezer. In 2012 was KPN ook al de grootste verliezer van de AEX met een koersdaling van bijna 60 procent en ook in 2013 ging het aandeel nog verder onderuit. Het getouwtrek van de Stichting KPN rond de –vooralsnog- mislukte overname door het América Movil van Carlos Slim hebben KPN aan de beurs niet veel goeds opgeleverd.
Daarbij komen nog de verslechterde financiële positie van KPN door forse schulden en forse investeringen in een 4G-netwerk. Dat alles liet het aandeel zakken tot een dieptepunt in het bestaan van KPN. Overigens lijkt de verkoop van dochter E-Plus aan Téléfonica –noodzakelijk om de schuld te verkleinen - voorlopig nog niet gegarandeerd nu de Europesche Comissie zich met de overname lijkt te gaan bemoeien.
Zowel op de Nederlandse als Belgische markt ziet KPN de opbrengsten dalen. Het aandeel is momenteel met een koers van EUR 2,32 tegenover een fair value van EUR 2,00 (de waarde van de onderneming op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom) overgewaardeerd en blijft het dus moeilijk hebben. Topman Eelco blok sluit nieuwe overnamebiedingen dan ook niet uit.
Ook TNT Express zag een overname afketsen. De overnamepoging door UPS mislukte, nadat de Europese mededingsautoriteit de deal tegenhield. De onderneming blijft overigens wereldwijd nog altijd de vier na grootste express pakketbezorger maar de klap van mislukte overname is TNT Express dit jaar niet te boven gekomen. Het aandeel verloor in 2013 meer dan 25 procent en hiermee is op vier na grootste daler van de AEX en AMX.
Andere opvallende verliezers zijn Heineken en ArcelorMittal. Zo verloor Heineken met name de laatste maand van het jaar het grootste deel van haar koerswinst. Arcelor Mittal dat in de eerste helft van 2013 nog een verlies leed van bijna 33 procent leek zich in de tweede helft van 2013 weer volledig te revancheren maar het staalconcern kon deze trend niet vasthouden. Ook Arcelor Mittal zag in november en december het behaalde koersherstel verdampen. De onderneming had in 2011 en 2012 al moeilijke jaren, mede omdat 40 procent van de omzet uit Europa komt en moeilijke economische omstandigheden daar de omzetten drukten. De mijnbouwactiviteiten zorgen echter nog altijd voor een solide stroom aan omzet en zullen ook voor het komende jaar belangrijk blijven.
Bekijk ook de grootste stijgers onder de Nederlandse aandelen in 2013.
Lees ook de aandelenanalyses:
Analyse aandeel Arcelor Mittal