In de eerste 6 maanden van het jaar waren DE Masterblenders, Delta Lloyd, Ziggo, ASML, en Ahold de Nederlandse ondernemingen die het grootste koersrendement behaalde. DE Masterblenders stond bovenaan de lijst met grootste stijgers als gevolg van een overnamebod door private equity partij Oak Leaf . De koffiebrander is inmiddels weer van de beurs verdwenen nadat het slecht een jaar genoteerd stond.
Ook de grootste koersstijger van 2013 staat bovenaan de lijst als gevolg van een overnamebod. In november deed Advent een bod van circa EUR 1,2 miljard op softwaremaker UNIT4, wat een enorme koersexplosie veroorzaakte. Het bod lag ver boven de beurswaarde van UNIT4. In het eerste half jaar stond het aandeel al op een winst van ruim 11 procent, maar dit is bij lange na nog niet de bijna 70 procent koerswinst die het aandeel op dit moment behaalt.
Waar mislukte overnames bij de grootste dalers in de AEX en AMX tot forse koersdalingen leidden, zie KPN en TNT Express, waren geslaagde overnames of lopende overnamebiedingen bij de stijgers de oorzaak van een flinke koerssprong.
De twee na grootste stijger was Randstad. Met een koerswinst van ruim 60 procent profiteerde het uitzendconcern van verbeterende wereldwijde economische omstandigheden. De uitzendbranche is een zeer conjunctuurgevoelige sector en heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad en zal ook het aankomende jaar weer sterk afhankelijk blijven van andere sectoren.
Vanaf 28 februari 2014 zal CEO Ben Noteboom worden opgevolgd door Jacques van den Broek die de uitdaging zal krijgen om ook in 2014 een net zo goed aandeelhoudersrendement te creëren als in 2013. Overigens is Randstad niet de enige stijger uit de uitzendbranche op de beurs. Ook de koers van USG People staat al ruim 40 procent hoger en profiteerde eveneens van de verbeterde economische situatie en is hiermee de het derde Nederlandse aandeel met de grootste koersstijging.
Reed Elsevier zag haar koers met 37 procent toenemen. Het informatie- en uitgeefconcern heeft een kleine voorsprong op haar concurrenten (narrow moat) en opereert in een zeer competitieve en snel veranderende markt. Maar het genereert wel een sterke kasstroom en rendement voor aandeelhouders door middel van inkoop van eigen aandelen. Ook had Reed Elsevier een sterke groei van de omzet.
PostNL leek in de eerste helft van 2013 nog op een fors koersverlies af te stevenen, maar het aandeel herstelde zich volledig in de tweede helft van het jaar. Het aandeel stond begin juli nog op min 26,5 procent maar eindigt het jaar met een koerswinst van bijna 35 procent. PostNL halveerde eerder deze maand nog haar belang in TNT Express om de schulden te kunnen verlagen en wat TNT Express verder in het rood drukte. Het aandeel profiteerde dankzij sterke kwartaalcijfers en loste het hoofdpijndossier rond het pensioenfonds op.
ASML steeg bijna 36 procent. Ondanks de goede concurrentiepositie en de positieve vooruitzichten is het aandeel momenteel volgens Morningstar toch sterk overgewaardeerd. Met een fair value van EUR 37,00 noteert het aandeel dan ook een Morningstar Rating van slechts 1 ster. Op een schaal van 1 tot en met 5 staat 1 ster voor maximaal overgewaardeerd en 5 sterren voor maximaal overgewaardeerd.
Bekijk ook de grootste dalers onder de Nederlandse aandelen in 2013.
Lees ook de aandelenanalyses: