De beleggingsfondsen met een Morningstar Analyst Rating worden ieder jaar opnieuw door de analisten van Morningstar onderworpen aan een grondige analyse. Dat gebeurt aan de hand van de vijf pilaren waarop de rating is gefundeerd: het beheerteam, het beleggingsproces, het fondshuis, rendementen en kosten.
Hoewel veel fondsen in 2013 hun waardering behielden, waren er ook genoeg fondsen waarin de analisten meer convictie kregen, of juist minder overtuigd raakten. Ook zijn er een aantal beleggingsfondsen als gevolg van veranderingen in het beheerteam of het proces hun Analyst Rating tijdelijk kwijtgeraakt, waardoor ze nu Under Review staan. Omgekeerd zijn er uiteraard ook fondsen die juist weer een nieuwe beoordeling hebben gekregen nadat ze Under Review waren geplaatst. Als laatste zijn er fondsen die in 2013 voor het eerst beoordeeld werden door de Morningstar-analisten. Dit artikel geeft een overzicht van de fondsen waarvan de Morningstar Analyst Rating in 2013 is veranderd. Een rondje langs de velden.
Opwaardering
De grote winnaar van 2013 is Robeco. Het fondshuis mocht voor zeven fondsen een verhoging van de rating verwelkomen. Dit grote aantal heeft deels te maken met het feit dat de analisten in 2012 al vonden dat enkele fondsen in aanmerking kwamen voor een upgrade, maar dat moment wilden ze dat nog niet doen gezien de toenmalige onzekerheid over welke partij Robeco zou overnemen.
Toen op 19 februari 2013 duidelijk werd dat het Japanse Orix Robeco zou kopen en er binnen de beheerteams van Robeco in de tussentijd geen sprake was cvan verloop, hebben de analisten hun overtuiging in enkele strategieën kracht bijgezet door de fondsen op te waarderen.
Hieronder een lijstje met de upgrades van 2013, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen enerzijds fondsen die al een positieve Morningstar Analyst Rating hadden, maar waarvan de analisten nog meer overtuigd zijn geworden en anderzijds fondsen die voor het eerst als bovengemiddeld zijn geclassificeerd. De laatste twee fondsen in de lijst, Kempen Best Selection European Property en ING Opportunity Obligatie Fonds, zijn de enige fondsen die een Negative rating wisten om te zetten in een Neutral rating. (klik op tabel voor vergroting)
Afwaarderingen
Er zijn in 2013 een aantal opvallende downgrades geweest. Zo verloren drie beleggingsfondsen hun Gold rating: Carmignac Investissement, Carmignac Patrimoine en Neptune Global Equity. Het in 2013 door Alliance Bernstein overgenomen W.P. Stewart kan nog wel rekenen op de overtuiging van Morningstar, zij het met een rating Bronze in plaats van Silver die het had voor de overname.
Voor een andere groep fondsen zien de Morningstar-analisten minder perspectief, waardoor die hun positieve beoordeling zagen veranderen in een Neutral. Daarnaast zijn er fondsen afgewaardeerd tot Negative, waarbij de verlaging met twee stappen in één keer van Parvest Opportunities USA de meest in het oog springend is. Onderstaand een overzicht met de downgrades van 2013. (klik op tabel voor vergroting)
Under Review
Als gevolg van veranderingen in beheerteam, beleggingsproces of andere invloedrijke factoren hebben de nodige fondsen hun Morningstar Analyst Rating tijdelijk verloren en zijn Under Review geplaatst. Bij de meeste fondsen in dit lijstje waren er wisselingen in de beheerteams (onder andere bij Fidelity China Focus, ING (L) Renta Fd EM Dbt HC, Rolinco) of werd het proces aangepast (onder andere BNP Paribas Netherlands Classic). Een uitzondering is Add Value Fund, waarvan de eigenaar (het fondshuis) veranderde toen Add Value Fund overging van Keijser Capital naar Optimix. Onderstaand een lijstje van Under Reviews van 2013.
Naast beleggingsfondsen die Under Review werden gezet, waren er ook fondsen die weer een Morningstar Analyst Rating kregen nadat ze Under Review hadden gestaan. Hieronder de beleggingsfondsen die weer opnieuw zijn beoordeeld.
Nieuwe fondsen
Tot slot is het universum van door Morningstar kwalitatief beoordeelde fondsen in 2013 verder uitgebreid. Onderstaand een overzicht van fondsen die voor het eerst een Morningstar Analyst Rating kregen.
Meer weten over de Morningstar Analyst Rating en de manier waarop Morningstar beleggingsfondsen analyseert en waardeert of de impact van het vertrek van een fondsbeheerder? Lees dan onderstaande artikelen:
Morningstar Rating versus de Morningstar Analyst Rating
Morningstar analyseert en waardeert beleggingsfondsen via twee methoden: kwantitatief en gericht op historisch rendement en kwalitatief met een oog op toekomstig resultaat. Hoe een belegger beide ratings kan gebruiken.
Analyst Rating: het inzicht van Morningstar's fondsanalisten
Niet alle beleggingsfondsen hebben een Morningstar Rating (sterrenrating) en nog minder fondsen hebben een Analyst Rating (Gold, Silver, Bronze, Neutral of Negative). Wanneer komt een fonds in aanmerking voor een Analyst Rating?
Beleggingsfondsen met 'Neutral' waardering: vlees noch vis
Van beleggingsfondsen met een Analyst Rating 'Neutral' verwacht Morningstar dat ze niet boven, maar ook niet benedengemiddeld presteren. Welke factoren maken een fonds tot een middenklasser?
De fondsbeheerder vertrekt: rode vlag of niet
Het komt regelmatig voor dat een fondsmanager besluit om zijn carrière –al dan niet gedwongen– elders voort te zetten. Wat moet een belegger in zo’n geval doen? Morningstar laat zien waar haar fondsanalisten bij een managerwissel op letten en hoe een belegger zelf de gevolgen kan analyseren.