Dat de Morningstar Awards erg leven onder fondsmanagers en fondshuizen bleek de afgelopen dagen weer. In aanloop naar de bekendmaking werden wij al regelmatig gebeld met de vraag of er al nieuws was, en of we hun fondsen ook mee zouden nemen in het universum.
Dinsdagochtend liep het helemaal storm, nadat wij vanaf 5 uur in de ochtend de genomineerden bekendmaakten. Ik wist niet dat er rond dat tijdstip al zoveel mensen wakker zijn, afgaande op het klikgedrag op onze website.
Grote concurrentie
Het is ook niet niets. Om er een concreet voorbeeld bij te pakken: voor de categorie 'Aandelen wereldwijd' deden dit jaar maar liefst 242 beleggingsfondsen mee (met 828 verschillende aandelenklassen). Als je dan bij de eerste drie behoort, en niet alleen over 2013, maar ook op 3 en 5-jaarsbasis goede prestaties hebt neergezet, is dat iets waar je als fondshuis, en wellicht meer nog als fondsbeheerder, trots op mag zijn!
Totstandkoming
Ik wil bij dit laatste toch nog een keer stil staan, want ik krijg regelmatig vragen over de rekenwijze achter de Morningstar Awards en ook de vraag hoe de uiteindelijke winnaar bepaald wordt. Ik neem dit overigens niemand kwalijk, zoals ik vorig jaar al schreef, begeven zich meerdere partijen op het terrein van prijzen voor beleggingsfondsen en fondshuizen en ieder heeft zijn eigen berekeningswijze ontwikkeld. Voor zover je deze al kunt achterhalen, begrijp ik de rationale daarachter niet altijd. Maar laat ik dat een andere keer bespreken.
Transparant
Morningstar is in dit opzicht zeer transparant en biedt openheid van zaken over hoe het tot de genomineerden en winnaars komt. De Morningstar Awards hebben met name een kwantitatieve inslag. De twee belangrijkste factoren zijn rendement en risico.
Het historische rendement telt voor 80 procent mee, waarbij weer een onderscheid wordt gemaakt in de 1, 3 en 5 jaars prestaties. Hierbij kijken we naar de relatieve prestaties van een fonds ten opzichte van zijn categoriegenoten, gemeten in percentielen.
Risico telt voor 20 procent mee, waarbij we 40 procent gewicht alloceren aan het Morningstar Risk percentiel over 3 jaar gemeten, en 60 procent over 5 jaar gemeten.
Dit alles is redelijk simpel na te rekenen.
Kwalitatieve overlay
De fondsen die op deze manier in aanmerking komen voor een Morningstar Award worden vervolgens nog eens grondig gescreend. Hiervoor is een vereiste dat wij tussen 1 september 2012 en 31 december 2013 -op zijn minst- vier fondsportefeuilles moeten hebben ontvangen.
Wij kijken vervolgens onder andere naar zaken als:
- Is het fonds niet-institutioneel
- Is het fonds binnen zijn mandaat gebleven
- Hoe is het performance-beeld over de afgelopen vijf jaar geweest? Het fonds moet het in minimaal 3 van de afgelopen 5 jaar beter hebben gedaan dan de mediaan van de betreffende Morningstar categorie
- De daadwerkelijke verkrijgbaarheid van het fonds in Nederland
In onze optiek kwalificeren zich alleen die fondsen, die – naast een relatief sterk kalenderjaar 2013 hebben gehad – op langere termijn hun toegevoegde waarde hebben laten zien. En wat dat betreft voor beleggers de moete waard zijn om eens grondig te analyseren.
Winnaars
We houden de spanning er nog even in. De winnaars van de Morningstar Awards worden bekendgemaakt op woensdag 16 april tijdens een feestelijke avond.
Bekijk alle genomineerde beleggingsfondsen en fondshuizen
Aandelenfondsen
Obligatiefondsen
Mixfondsen
Fondshuizen